Így készül a rovarhotel

A madarak mellett a kert ezer más apró élőlénynek is rejtekhelyet nyújt. Szép számmal vannak közöttük hasznos rovarok, akire vigyáznunk kell a kertben. Télen erre legjobb megoldás egy rovarhotel, amiben átvészelhetik a hideg napokat. A viccesen darázsgarázsnak is hívott építmény méhek, katicabogarak, lepkék és egyéb hasznos élőlények otthona. Házilag is egyszerűen elkészíthetjük, és így egész évre szálláshelyet biztosíthatunk a kis szorgoskodóknak, amit majd kellően meg is hálálnak.

rovarhotel házilag készítve

Így készül a rovarhotel

Nem is gondolnánk, de a rendszeresen nyírt kerti fű, a rendezett kert fontos apró élőlények szálláshelyét veszi el. A száraz gallyak és levelek között áttelelő rovarok és lárvák korhadt fatörzsek és levélkupacok hiányában nem találnak téli „hibernáló” helyet maguknak.

Miért kell a rovarhotel?

Azért a rendezett kertről kár lenne lemondani, hisz a rovarhotel épp olyan jó szolgálatot tesz, mint a korhadt fatörzsek. A jól kialakított rovarhotel „sok szobás szálloda”, ami a magányosan élő méheknek és darazsaknak, pókoknak, egyéb ízeltlábúnak, gilisztáknak, csigáknak és kétéltűeknek egyaránt biztonságos lakhelyet biztosít.

Az apró élőlények nélkülönözhetetlen feladatokat látnak el. A giliszták segítik a kerti hulladék komposztálódását és javítják a talaj minőségét, a pókok és katicabogarak sok apró kártevőt pusztítanak el. A méhek, darazsak és pillangók pedig rendkívül fontos szerepet játszanak a növények megporzásában. Világszerte komoly problémát okoz ezeknek a fajoknak az eltűnése, Kínában például egyes helyeken már kézzel kell beporozni a gyümölcsfákat.

Mi kerüljön a rovarhotelbe?

A rovarhotelbe szinte minden természetes anyagot beépíthetünk. Figyeljünk arra, hogy legyenek búvóhelynek, táplálkozó és szaporodóhelynek alkalmas részek is. A rovarhotel fő anyaga lehet deszka, gerenda vagy akár raklap is. Szükséges a tető, hogy az eső és a hó ne tegye tönkre.

Alakítsunk ki rekeszeket, polcokat, ezek lesznek a különböző lakosztályok. A berendezésül szolgáló kérges farönkökbe fúrjunk lyukakat, hogy minden élőlény megtalálhassa a számára legmegfelelőbb kis odút. Labirintusszerű búvóhelyeket alakíthatunk ki sűrűn egymásra helyezett ágakkal.

Használhatunk lyukacsos téglát, vagy tetőcserepeket is. A fűnyíráskor megszárított széna, dióhéj, kő, virágcserép darab, fenyőtoboz is jól jöhet. Célszerű csirkehálóval betekerni, hogy megvédjük a szállóvendégeket az éhes madaraktól.

A rovarhotel gondozást nem igényel, a természetes folyamatok gondoskodnak a karbantartásról. A tavasszal épített hotel nyár végére teljesen benépesül és ideális telelőhely lesz a lepkéknek, darazsaknak és a katicabogaraknak is.

Sok sikert és sok szorgos szállóvendéget kívánok!

Köszönöm a rovarhotel fotókat Posnyák Klára Klaudiának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük