A tavasz csodálatos hírnöke: a kökörcsin (Pulsatilla sp. ) gondozása

A sziklakertek és vad természet gyönyörű tavaszi hírnöke a kökörcsin (Pulsatilla sp.). Élénk lilái, rózsaszín, sárga vagy fehér virágai már februárban-márciusban díszítik a réteket, erdőket és ligetes területeket, na és kiskerteket. A kökörcsin nemcsak gyönyörű, de védett növény is, ezért fontos, hogy óvjuk és ne szedjük le a természetben található egyedeit. Nemesített fajtáit a kertekben egyszerűen gondozhatjuk.

kökörcsin

Kökörcsin származása és jellemzése

A kökörcsin (Pulsatilla) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó Anemoneae nemzetségcsoport egyik nemzetsége mintegy száz fajjal.

Nevét az ótörök „kök” szóból kapta, ami magyarul kéket jelent, utalva ezzel a leggyakoribb kék színére. Krónikáink eleinte kügülcsin néven említették.

A lágy szárú, évelő, selymesen-borzas növény. 8–30 cm magasra nő meg. Levelei tőrózsásak, csak a virágok elnyílta után jelennek meg. Két- vagy háromszorosan szárnyalt levelei szálas-lándzsásak. A száron 3 fellevél található.

Március–májusban virágzik, virágai harang alakúak, szőrös szárakon ülnek. A kékes, lilás, fehér vagy vajszínű virágai bókolók, 2–3 cm átmérőjűek. A visszahajló csúcsú lepellevek 15–25 mm-esek, másfélszer hosszabbak a porzónál. Csoportos aszmagtermése van, a termés bibeszála tollas.

Leggyakoribb kökörcsin fajták és előfodulásuk

A különböző kökörcsinek könnyen összekereszteződnek egymással így nehéz a fajok megkülönböztetése.

  • leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) kék színére utalva,
  • fekete kökörcsin (Pulsatilla nigricans), védett, értéke 10 000 Ft
  • magyar kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. hungarica),
  • tátogó vagy mezei kökörcsin (Pulsatilla patens),
  • nyugati kökörcsin (Pulsatilla vulgaris).

Magyarországon a leggyakoribb a mezei, a magyar és leánykökörcsin.

A magyar kökörcsin, ahogy a nevéből is sejthető, Magyarországon őshonos növény. Homoki gyepeken és homoki tölgyeseken él. Alig tíz, kisebb-nagyobb különböző helyzetű populációja fordul elő a Nyírségben. Ezen kívül a Pilisben és a Bodrogközben is találkozhatunk vele.

Állománya sok helyen visszaszorult, ezért fokozottan védett, értéke 100 000 Ft. Fontos, hogy ne tapossuk le a virágokat, és ne szedjük le őket.

fehér kökörcsin

Legendái, szimbólumrendszere

A legenda szerint a kökörcsin egy tündérlány könnyeiből fakadt. A tündérlány szerelmes volt egy halandó fiúba, de a szerelmük nem tudott beteljesedni. A tündérlány annyira szomorú volt, hogy sírva fakadt, és könnyeiből fakadtak ki az első kökörcsin virágok. Így lett a tavasz hírnöke, a szerelem és a remény szimbóluma.

Egy másik legenda szerint ott nyílik ki, ahol egy tündérlány meghalt. A tündérlány a halála előtt azt kívánta, hogy a sírja ne maradjon üres, és a sírjára virágok nyíljanak. A tündérlány kívánsága teljesült, és a sírjára kinyíltak az első kökörcsin virágok. Így lett a halál virága, a gyász és az emlékezés szimbóluma.

Egy harmadik legenda szerint a szerencse virága. Aki kökörcsin virágot talál, annak szerencséje lesz az életben. Ezen kívül a tisztaság és az ártatlanság szimbóluma is.

Szerelmi varázslatokban és magyar népmesékben is gyakran szerepel, ahol a tündérek, a boszorkányok és a varázslatos lények virága. A magyar kultúra fontos szimbóluma.

Kökörcsin igényei és gondozása

A kertben és cserépben tartott kökörcsin gondozása nem bonyolult, de néhány dologra oda kell figyelni.

Napos, meleg helyen érzi jól magát, mészköves talajon is megél. A méhek és más beporzók fontos táplálékforrása.

Jó vízelvezető, humuszban gazdag talajt kedveli, csak száraz időszakban kell öntözni. Nem igényel sok tápanyagot. Elég, ha tavasszal komposzttal vagy trágyával szórjuk meg a talajt.

Teleltetés

Télálló növény, a kertben tartva nem igényel teleltetést. A cserépben tartott virágot télen hűvös, de fagymentes helyen kell tárolni.

Szaporítás

Magról és tőosztással egyaránt szaporítható. Magról történő szaporítása lassú és hosszadalmas folyamat. A magokat ősszel kell elvetni, és a palánták csak a következő tavasszal fognak kikelni.

A tőosztással történő szaporítása gyorsabb és egyszerűbb módszer. A tőosztást tavasszal vagy ősszel kell elvégezni.

Kártevők, betegségek

Betegségeknek, kártvekőnek jól ellenáll, bár cserépben tartva hajlamosabb a betegségekre és kártevőkre.

Figyelem: A kökörcsin mérgező növény, ezért nem szabad fogyasztani. A gyerekeket és a háziállatokat tartsuk távol tőle.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük