Pompás varjúháj gondozása, szaporítása

A pompás varjúháj (Hylotelephium spectabile vagy Sedum spectabile) az egyik leghálásabb növény. A szárazságtűrésükről és igénytelenségükről ismert pozsgás növények közé tartozik. Napos sziklakertekben, ágyásszegélyekben és balkonokon is egyre kedveltebb. Színes virágait nagyon szeretik a méhek is.

pompás varjúháj

Pompás varjúháj (Sedum spectabile) származása

A varjúhájak (Sedum) származásukat tekintve is változatosak, a nemzetség mint 500 fajt foglal magába. A kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe, ezen belül a varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába tartoznak.

Legismertebb fajtája a pompás varjúháj (Hylotelephium spectabile vagy Sedum spectabile) Észak-Európából és Ázsiából származik.

A Japánban és Kínában honos, pénzérmeszerű pozsgás levelű, alacsonyabb növésű, októberben nyíló fajtát októberi varjúhájként (Hylotelephium sieboldii) vagy terézkeként hívjuk, utalva arra, hogy Teréz napjára borul virágba.

A varjúhájak gondozása, szaporítása fajtától függetlenül azonos. A jellemzésnél én a pompás varjúháj sajátosságait írom le.

Pompás varjúháj jellemzése

Ismertetőjegyei: feltörekvő hajtásrendszerű, bokros évelő növény.

Virágok: fehér, rózsaszín és piros, bíbor levelű változatok is ismertek. Leggyakrabban a rózsaszín változattal találkozhatunk.

Virágzási idő: szeptembertől októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 30 – 50 cm

Habitus: felálló, bokros, húsos levelekkel

Cserépben nevelhető-e: igen, 30-40 cm tőtávolságra ültessük.

Pompás varjúháj gondozása

Imádja a napot, lehetőleg teljes napsütéses helyre tegyük. Némi árnyékot elvisel, de nem lesz olyan dús virágzású. Mérsékelt öntözést igényel. Az ültetéskor adott tartós hatású műtrágyát dús virágzással hálálja meg.

Az elvirágzott hajtásokat elég tavasszal visszavágni. De akkor sem történik semmi baj, ha ezt már ősszel megtesszük. Köra tavasszal, az első napsugarak hatására szépen elkezd kihajtani.

Varjúháj teleltetés

Teleltetést nem igényel, a szabadban tartva áttelel vagy belső térben világos és hűvös helyen teleltethetjük, de szerintem ez felesleges.

Varjúháj szaporítása

Tavasszal vagy nyáron dugványról a legeredményesebba varjúháj szaporítása. Magvetéssel is próbálkozhatunk, bár ez hosszabb folyamat. Tavasszal a tő szétválasztásával lehetnek újabb növényeink.

Kártevői, betegségei

Betegségekkel szemben jól ellenáll. Kártevők megjelenésére nem kell számítani, viszont a méhek nagyon szeretik.

Felhasználása

A pompás varjúháj csak dísznövényként használható. Nyugodtan összeültethetjük más pozsgásokkal vagy szintén kevés locsolást igénylő növényekkel. Alacsony növekedésű, ősszel virágzó vagy levéldísznövényekkel együtt ültetve csodás összhatást érhetünk el. Más varjúháj fajokkal vagy kövirózsával is bátran társíthatjuk.

Virágai vázában is hosszan tartanak. Virágkötészeti alkotásokban gyakran használják. Főleg a még ki nem nyílt, zöld és bimbós virágai mutatnak jól a csokrokban.

Októberi varjúháj

Októberi varjúháj (Sedum sieboldii) gondozása olyan egyszerű, hogy szinte nincs is mit írni róla. Nagyon hálás és dekoratív virág, ami ősszel borul virágba, épp akkor, amikor már igen kevés virágzó növényt találunk. További nevei: októberke, terézke. Mindkettőt a virágzási idejéről kapta. Az októberi varjúhájat igazán látványossá a levelek és virágok színének hónapról hónapra történő csodálatos változása teszi.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük