Pompás varjúháj gondozása, szaporítása

A pompás varjúháj (Hylotelephium spectabile vagy Sedum spectabile) az egyik leghálásabb növény. A szárazságtűrésükről és igénytelenségükről ismert pozsgás növények közé tartozik. Napos sziklakertekben, ágyásszegélyekben és balkonokon is egyre kedveltebb. Színes virágait nagyon szeretik a méhek is.

pompás varjúháj

Pompás varjúháj (Sedum spectabile) származása, jellemzése

Származása: a varjúhájak (Sedum) származásukat tekintve is változatosak, a nemzetség mint 500 fajt foglal magába. A kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe, ezen belül a varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába tartoznak.

Legismertebb fajtája a pompás varjúháj (Hylotelephium spectabile vagy Sedum spectabile) Észak-Európából és Ázsiából származik.

A Japánban és Kínában honos, pénzérmeszerű pozsgás levelű, alacsonyabb növésű, októberben nyíló fajtát októberi varjúhájként (Hylotelephium sieboldii) vagy terézkeként hívjuk, utalva arra, hogy Teréz napjára borul virágba.

A varjúhájak gondozása, szaporítása fajtától függetlenül azonos. A jellemzésnél én a pompás varjúháj sajátosságait írom le.

Ismertetőjegyei: feltörekvő hajtásrendszerű, bokros évelő növény.

Virágok: fehér, rózsaszín és piros, bíbor levelű változatok is ismertek. Leggyakrabban a rózsaszín változattal találkozhatunk.

Virágzási idő: szeptembertől októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 30 – 50 cm

Habitus: felálló, bokros, húsos levelekkel

Cserépben nevelhető-e: igen, 30-40 cm tőtávolságra ültessük.

Pompás varjúháj gondozása

Imádja a napot, lehetőleg teljes napsütéses helyre tegyük. Némi árnyékot elvisel, de nem lesz olyan dús virágzású. Mérsékelt öntözést igényel. Az ültetéskor adott tartós hatású műtrágyát dús virágzással hálálja meg.

Az elvirágzott hajtásokat elég tavasszal visszavágni. De akkor sem történik semmi baj, ha ezt már ősszel megtesszük. Köra tavasszal, az első napsugarak hatására szépen elkezd kihajtani.

Teleltetés

Teleltetést nem igényel, a szabadban tartva áttelel vagy belső térben világos és hűvös helyen teleltethetjük, de szerintem ez felesleges.

Szaporítás

Tavasszal vagy nyáron dugványról a legeredményesebba varjúháj szaporítása. Magvetéssel is próbálkozhatunk, bár ez hosszabb folyamat. Tavasszal a tő szétválasztásával lehetnek újabb növényeink.

Kártevők, betegségek

Betegségekkel szemben jól ellenáll. Kártevők megjelenésére nem kell számítani, viszont a méhek nagyon szeretik.

Felhasználása

A pompás varjúháj csak dísznövényként használható. Nyugodtan összeültethetjük szintén kevés locsolást igénylő növényekkel. Alacsony növekedésű, ősszel virágzó vagy levéldísznövényekkel együtt ültetve csodás összhatást érhetünk el. Más varjúháj fajokkal vagy kövi rózsával is bátran társíthatjuk.

Virágai vázában is hosszan tartanak. Virágkötészeti alkotásokban gyakran használják a még ki nem nyílt, zöld és bimbós virágait.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük