Pompás varjúháj gondozása, szaporítása

Az egyik legigénytelenebb növény a pozsgások körébe tartozó pompás varjúháj. Napos sziklakertekben, ágyásszegélyekben és balkonokon is egyre kedveltebb.

pompás varjúháj

Származása: a varjúhájak (Sedum) származásukat tekintve is változatosak, a varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába tartoznak.

Legismertebb fajtája a pompás varjúháj (Hylotelephium spectabile; Syn. Sedum spectabile) Észak-Európából és Ázsiából származik.

A Japánban és Kínában honos, pénzérmeszerű pozsgás levelű, alacsonyabb növésű, októberben nyíló fajtát októberi varjúhájként (Hylotelephium sieboldii) vagy terézkeként hívjuk, utalva arra, hogy Teréz napjára borul virágba.

A varjúhájak gondozása, szaporítása fajtától függetlenül azonos. A jellemzésnél én a pompás varjúháj sajátosságait írom le.

Ismertetőjegyei:feltörekvő hajtásrendszerű, bokros évelő

Virágok: fehér, rózsaszín és piros, bíbor levelű változatok is ismertek

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 30 – 50 cm

Habitus: felálló, bokros, húsos levelekkel

Cserépben nevelhető-e: igen, 30-40 cm tőtávolságra ültessük.

Virágzási idő: szeptembertől októberig

Pompás varjúháj gondozása

Gondozása: teljes napsütést igényel, némi árnyékot elvisel, de nem lesz olyan dús virágzású. Mérsékelt öntözést igényel. Az ültetéskor adott tartós hatású műtrágyát dús virágzással hálálja meg. Az elvirágzott hajtásokat tavasszal vágjuk vissza.

Teleltetés: szabadban tartva áttelel vagy belső térben világos és hűvös helyen teleltethetjük

Szaporítása: tavasszal vagy nyáron dugványról a legeredményesebb, magvetéssel is próbálkozhatunk, bár ez hosszabb folyamat.

Kártevők: nem jellemző, viszont a méhek nagyon szeretik.

Felhasználása: csak dísznövényként használható, alacsony növekedésű, ősszel virágzó vagy levéldísznövényekkel együtt ültetve csodás összhatást érhetünk el.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kilenc − négy =