Pozsgás növények gondozása, ahogy az olvasóknál bevált

Pozsgás növények gondozása azért is egyszerű, mert sokszor akkor járunk el a leghelyesebben, ha nemigen gondozzuk őket. A szobanövényként, a kertben és az erkélyen is népszerű szárazságtűrő növények, más néven a szukkulensek igen változatosak. Ide soroljuk a kaktuszokat, a kövirózsákat, a varjúhájakat és egyéb sivatagi és félsivatagi növényeket. Olvasók meséltek a pozsgásoknál bevált gondozási tapasztalataikról.

pozsgás növények gondozása

Pozsgás növények gondozása

A két legkedveltebb pozsgás növény a kövirózsa és a varjúháj is több színben elérhető. Húsos, magas víztartalmú sejtjeik sokáig képesek tárolni a vizet, így minimális öntözést igényelnek. Forma és színgazdagságukat kihasználva izgalmas és trendi összeültetéseket készíthetünk belőlük. 

A pozsgások összeültetése nem igényel különösebb szakértelmet, de azért pár dologra érdemes odafigyelni. Vadady Mária olvasónk több éves, pozsgás növény összeültetési tapasztalatát osztotta meg velünk. 

 

Sok gyönyörű, különféle pozsgásokkal beültetett tálat, cserepet mutogatnak a neten, amit aztán a tudatlan népek bőszen utánoznak. Ezekben mindig teleduggatják az edényt olyan sűrűn növénnyel, hogy azok szinte szusszanni se tudnak. Mivel alkotóik nem értenek hozzá kifelejtik, hogy ezek a növénykék nőni, körben szaporodni fognak, elnyomva egymást.

Az edénynek lehetőleg legyen kifolyónyílás az alján, amire egy kavicsot rakok. Ha nincs, akkor csak olyan helyen lehet tartani, ahol nem éri eső és nagyon kell figyelni a locsolására. Az aljába kis homokot öntök, majd ebbe jön a normál virágföld, homokkal jócskán keverve.

A tálban elrendezem a növényeket, aminek az alapszabálya, hogy a kint telelő pozsgások közé nem duggatok olyanokat, amik a mi éghajlatunkon megfagynának és fordítva, a bent telelők mellé nem rakok olyasmit, ami télen kint szeret lenni. Ha ezt megszegjük, vagy elpusztul a pozsgás, vagy rondán fölnyúlik.

 

A beültetés után jön a kavicsrendezgetés, amik arra is jók, hogy ha látszik hogy helyet követel magának egy növény, akkor ki lehet venni, lecserélni kisebb kavicsra, stb. Rájöttem, hogy érdemes beszerezni egy zacskó apró kavicsot is, mert természetes hatású, jól néz ki és ezekre, ezek között könnyen kibújik, ránőhet a mellette levő növény. Nem árt, ha azonos karakterűek az egy tálba rakott kövek. (Pl. egy pattintott darab nem mindig néz ki jól a kerek kavicsok között.)

A kavicselrendezés után alaposan belocsolom. Amikor arra járok és látom hogy száraz a földjük, vagy belenyomom az ujjamat és nem találom elég nedvesnek, kapnak vizet újból. Kb. 2-3 naponta, de ésszel, mert a tálban nem vízipálmát nevelünk! 🙂

Egy ilyen edénnyi beültetés folyamatosan változik, nőnek, virágoznak, szaporodnak a benne élők.

 

Arra is rájöttem, hogy 3-4 fajtánál többet nem érdemes egy tálba ültetni (persze ez függ az edény méretétől is), mert így érvényesülhet mindegyik. Nekem ezek akkor tetszenek a legjobban, ha különféle karakterű, de azonos igényű növények növekednek egymás társaságában: leomlók, kövirózsák, mérsékelten terjedő virágzók, stb.

 

Köszönöm Vadady Máriának a hasznos tanácsokat!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 199
  • 8
  •  
  •  
  • 199
  •  
  • 8
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük