Kövirózsák gondozása, szaporítása, teleltetése olvasói tanácsokkal

A kövirózsák (Sempervivum) a legkedveltebb pozsgás növények közé tartoznak. Vannak köztük fagyállóak is és olyanok is, amelyeket teleltetni kell, például nem rég részletesen bemutatott amerikai kövirózsa. Visky Katika olvasónk elárulja mind azt, amit a kövirózsák gondozása, szaporítás és neveltetése témában évek alatt megtapasztalt.

kövirózsák gondozása

Kövirózsák származása, jellezése

A kövirózsa (Sempervivum) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe, ezen belül a varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába és a fáskövirózsa-formák (Sempervivoideae) alcsaládjába tartozó nemzetség.

Főleg Európában gyakori a megjelenése. Jellegzetes levélrózsái többnyire a hegyvidékek sziklás, napos lejtőin tűnnek fel. A karsztsziklagyep egyik jellegzetes növénye. További elterjedési területei Marokkó, Törökország, Irán és a Himalája nyugati hegységei.

A kövirózsa pozsgás (levélszukkulens) évelő, sok sarjat nevelő, talajtakaró vagy párnás. Tőrózsában növő levelei változatos méretűek; csúcsuk a fajtól függően tompa vagy hegyes; a színük zöld, kékes vagy pirosas.

Kétivarú, aktinomorf virágai vastag, pozsgás levelekkel vagy pikkelylevelekkel borított száron a kifejlett tőlevélrózsák közepéből emelkednek ki, és annak csúcsán, bogernyővirágzatban nyílnak a nyári hónapokban.

A kövirózsák színe fajonként más és más, többnyire fehér, sárga, rózsaszínű, piros, számtalan árnyalattal. Az elvirágzott tőrózsák elpusztulnak, de az addigra legyökerezett sarjak tovább élnek és áttelelnek. Erre utal a Sempervivum nemzetség – és vele az alcsalád – neve is (semper = mindig, állandóan; vivum = élő, eleven).

A kövirózsa szélsőségesen szárazságtűrő, igénytelen növény. A sok napsütést meghálálja: minél több a fény, annál jobban fejlődik. A pangó vizet nem tűri, ha nem megoldott a vízelvezetés, könnyen kirothad. A legalkalmasabb számára a kevés humuszt tartalmazó, laza, jó vízáteresztő talaj.

Az ókorban azt hitték róla, hogy megvédi a házat a villámcsapástól – ezért Iuppiter növényének tartották. E hit utóhatásaként a termesztett kövirózsát mindmáig sokfelé a háztetőkre ültetik.

A sziklakertek elmaradhatatlan növényeiként számos fajt dísznövényként termesztenek.

A kövirózsa leveléből kinyert zöldes színű folyadék kiváló gyulladásgátló hatású. Huzat, fülfájás, fogfájás és nyaki nyirokmirigy duzzanatok kezelésére is alkalmas, a levével átitatott vattával dugaszoljuk be a fület éjszakára.

Kövirózsák gondozása

Fogadd szeretettel Visky Katika tanácsait!

„A Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportban sok szép fotót láttam különböző fajta kövirózsákról, de nekem nem volt a kertemben.

Az első fajtát a Balkonada találkozón kaptam Czéllai Katától. Úgy beszélt rá, hogy nem lesz vele gondom, csak laza talajba ültessem be. Itt követtem el az első ültetéssel kapcsolatos hibát, mert kevésbé napos helyre tettem. Szerencsémre megmaradt, de nem hozott kicsiket.

Átültettem napos helyre tavasszal, és nagyon sok szaporulata lett, láthatóan sokkal jobban fejlődött. Később más fajtát is ültettem, szeretik ezt a laza szerkezetű talajt, és a sok napfényt. Keveset locsolom, eső éri őket rendszeresen. Télen is szép színfoltjai a kertnek.

Második hibát akkor követtem el, amikor közelükben talajon futó növényeket ültettem. Nagyon nehéz kivédeni, hogy ne fusson a kövirózsa közé. Aztán elnyomják egymást.

Egyre több fajtára szert tettem és következtek nálam az ültetési variációk. Az alján lyukkal
rendelkező ültető tálba több félét összeültettem, de közte volt olyan fajta, amit teleltetni kell. Ha összeérnek a növekedés során, nehéz szétválasztani teleltetés előtt.

Amikor veszünk vagy kapunk kövirózsát, feltétlenül tisztáznunk kell, hogy áttelelő-e, kint hagyhatjuk-e a kertben.

Teleltetése

A teleltetés világos, hűvös, fagymentes helyen ideális. Mivel nekem csak sötét pincém van, oda szoktam levinni a fagyok előtt. Tavaszig egyáltalán nem locsolom.

Kövirózsák szaporítása

A kövirózsát könnyű szaporítani, a kicsiket tőből hozza, amiket könnyű leválasztani. Jó, ha éles szerszámmal végezzük, mert könnyen kihúzhatjuk az anyatövet is. Néhány napig – amíg beszárad a
seb -, pihentetem, aztán laza földbe ültetem picit locsolgatva.

Később is csak akkor kap vizet, ha száraz a földje. Cserépbe, ládába ültetve laza szerkezetű virágföldet válasszunk és mindenképpen kell keverni hozzá homokot. A szaporítást késő tavasztól nyár végéig végezhetjük.

Több kövirózsa fajnak a virágzó része elpusztul, de ez nem jelenti a növény halálát, a tövéről tavasszal újra kihajt.

A kövirózsa tartásában nincs sok gyakorlatom, itt a csoportban sokan vannak, akik sokkal több tudással rendelkeznek, ezen a téren. Ennek ellenére úgy gondoltam, segítek azoknak, akik
szeretnének kövirózsát telepíteni a kertjükbe, és tapasztalataimat hasznosítani fogják. Sok sikert kívánok a kövirózsák nevelgetéséhez.

Legismertebb kövirózsák

Amerikai kövirózsa (Echeveria sp.

Az amerikai kövirózsa (Echeveria sp.), vagy más néven fáskövirózsa a rózsát alkotó, lilás vagy szürkészöld húsos leveleivel önmagában is nagyon látványos. A levelek közül magasra kiemelkedő harangszerű virágai koronázzák meg a látványt. A kedvelt pozsgás növény gondozása egyszerű, kezdő kertészkedőknek is ajánlható. Sokáig elél, az idősebb példányok könnyen megfiatalíthatóak.

 Csüngő kövirózsa /Graptopelatum Paraquayense

kövirózsák gondozása

Virágzó rózsás kövirózsa (Sempervivum marmoreum)

A képen balra virágzó rózsás kövirózsa, mellette mongol kövirózsa a jobb oldalon.

Mongol kövirózsa (Orostachys Iwarenge)

Most virágzó, cserépben nevelt mongol kövirózsám /Orostachys Warenge/. Ezt is teleltetni kell.

A mongol kövirózsa (Orostachys Iwarenge) igen kedvelt és látványos pozsgás növény. Csodálatos virágai miatt szokták még pagoda virágnak is hívni. De szintén ismert neve a kínai csörgősipka vagy deres mongol kőrózsa. A mongol kövirózsa gondozása pont olyan egyszerű, mint a többi pozsgásé. Mivel télálló, egész évben kint hagyhatjuk a szabadban.

Fás kövirózsa cserje (Aeonium arboreum)

A fás kövirózsacserje (Aeonium arboreum), más néven fatermetű kövirózsacserje vagy egyszerűen csak fás kövirózsa nem véletlenül kapta a fatermetű jelzőt. Az érdekes levéldísznövény szakszerű gondozás mellett akár 1-1,5 méter magasra is megnőhet és virágba is borulhat. A többi pozsgás növényhez hasonlóan gondozása igen egyszerű, szinte csak túllocsolással tehetjük tönkre.

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Visky Katikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük