Kövirózsák gondozása, szaporítása, teleltetése olvasói tanácsokkal

A kövirózsák a legkedveltebb pozsgás növények közé tartoznak. Vannak köztük fagyállóak is és olyanok is, amelyeket teleltetni kell, például nem rég részletesen bemutatott amerikai kövirózsa. Visky Katika olvasónk elárulja mind azt, amit a kövirózsák gondozása, szaporítás és neveltetése témában évek alatt megtapasztalt.

kövirózsák gondozása

Kövirózsák gondozása

Fogadd szeretettel Visky Katika tanácsait!

„A Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportban sok szép fotót láttam különböző fajta kövirózsákról, de nekem nem volt a kertemben.

Az első fajtát a Balkonada találkozón kaptam Czéllai Katától. Úgy beszélt rá, hogy nem lesz vele gondom, csak laza talajba ültessem be. Itt követtem el az első ültetéssel kapcsolatos hibát, mert kevésbé napos helyre tettem. Szerencsémre megmaradt, de nem hozott kicsiket.

Átültettem napos helyre tavasszal, és nagyon sok szaporulata lett, láthatóan sokkal jobban fejlődött. Később más fajtát is ültettem, szeretik ezt a laza szerkezetű talajt, és a sok napfényt. Keveset locsolom, eső éri őket rendszeresen. Télen is szép színfoltjai a kertnek.

Második hibát akkor követtem el, amikor közelükben talajon futó növényeket ültettem. Nagyon nehéz kivédeni, hogy ne fusson a kövirózsa közé. Aztán elnyomják egymást.

Egyre több fajtára szert tettem és következtek nálam az ültetési variációk. Az alján lyukkal
rendelkező ültető tálba több félét összeültettem, de közte volt olyan fajta, amit teleltetni kell. Ha összeérnek a növekedés során, nehéz szétválasztani teleltetés előtt.

Amikor veszünk vagy kapunk kövirózsát, feltétlenül tisztáznunk kell, hogy áttelelő-e, kint hagyhatjuk-e a kertben.

Teleltetése

A teleltetés világos, hűvös, fagymentes helyen ideális. Mivel nekem csak sötét pincém van, oda szoktam levinni a fagyok előtt. Tavaszig egyáltalán nem locsolom.

Szaporítása

A kövirózsát könnyű szaporítani, a kicsiket tőből hozza, amiket könnyű leválasztani. Jó, ha éles szerszámmal végezzük, mert könnyen kihúzhatjuk az anyatövet is. Néhány napig – amíg beszárad a
seb -, pihentetem, aztán laza földbe ültetem picit locsolgatva.

Később is csak akkor kap vizet, ha száraz a földje. Cserépbe, ládába ültetve laza szerkezetű virágföldet válasszunk és mindenképpen kell keverni hozzá homokot. A szaporítást késő tavasztól nyár végéig végezhetjük.

Több kövirózsa fajnak a virágzó része elpusztul, de ez nem jelenti a növény halálát, a tövéről tavasszal újra kihajt.

A kövirózsa tartásában nincs sok gyakorlatom, itt a csoportban sokan vannak, akik sokkal több tudással rendelkeznek, ezen a téren. Ennek ellenére úgy gondoltam, segítek azoknak, akik
szeretnének kövirózsát telepíteni a kertjükbe, és tapasztalataimat hasznosítani fogják. Sok sikert kívánok a kövirózsák nevelgetéséhez.

 Csüngő kövirózsa /Graptopelatum Paraquayense

kövirózsák gondozása

Virágzó rózsás kövirózsa /Sempervivum marmoreum/, mellette mongol
kövirózsa a jobb oldalon

Most virágzó, cserépben nevelt mongol kövirózsám /Orostachys Warenge/. Ezt is teleltetni kell.

mongol kövi rózsa

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Visky Katikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük