Sziklakert készítése és növényeinek kiválasztása

A sziklakert a természet leképezése, a növények és a nyers kőzet tökéletes egysége, összhangja. Saját kezűleg is bátran belevághatunk a kevés törődést igénylő látványelem elkészítésébe. A sziklakert építésének is vannak azonban szabályai, amelyeket követve biztosíthatjuk a hosszú távú szemet gyönyörködtető látványt. A folytatásban a „mini természet” kialakításához, helyének és a sziklakerti növények fajtáinak kiválasztásához nyújtok segítséget. Íme az elkészítés módja lépésről lépésre.

sziklakert zöld és színes sziklakerti növényekkel

Hol érdemes sziklakertet építeni?

Ahol van támfal vagy rézsű, ott különleges dísze lehet a kertnek a kevés törődést igénylő sziklakert, de egy magasított terasz oldalán is jól mutat.

A sziklakert előnye, hogy jól bírja a tápanyag szegény talajt, a kivitelezés után nem igényel sok munkát, és a szélsőséges időjárást is elviseli. Csupán trágyázni, metszeni, gyomlálni kell olykor, amit mutatós küllemével hálál meg.

Mielőtt belevágunk a sziklakert építésbe, érdemes szakkönyvekből, az interneten, szakmai fórumokon, kiállításokon informálódni.

Sziklakert tervezése, helyének kiválasztása

A sziklakerthez nem kell nagy terület, így szinte minden kertben kialakítható. Lehet akár egy mini változat – egy dézsa kövekkel -, de az előkertben, lejtős területen, domboldalon is kialakíthatjuk. Elrendezésének szinte csak a fantáziánk szab határt.

Fontos, hogy a sziklakert kialakítása előtt felmérjük a telek időjárási és fényviszonyait, ennek tükrében válasszuk ki a növényeket. Ami a tájolást illeti, a dél-nyugati a legszerencsésebb, de ha okosan választunk kertlakókat, árnyas területen is lehet sziklakertünk.

A sziklakerti növények közös jellemzője, hogy imádják a napot, ezért a mini kertünket a kert napos, száraz, nyílt területére tervezzük. Sík területre is lehet sziklakertet építeni, de legideálisabb a déli fekvésű rézsű, lejtő vagy domboldal. Akár mesterséges dombot is kialakíthatunk. Kerüljük  a szeles, huzatos, magas talajvizű területeket.

Törekedjünk a minél természetesebb hatás kialakítására, figyeljünk, hogy szervesen illeszkedjen a tájba és a kert stílusához.

Sziklakerthez nem kell feltétlenül termőföldet használni, laza szerkezetű, homokos, kavicsos talaj a legmegfelelőbb. A sziklakert elmaradhatatlan kellékei a kisebb-nagyobb kövek. Érdemes minél érdekesebb formájú köveket választani. Törekedjünk a biztonságra, azért a nagyobb köveket mindenképp ássuk be, hogy ne mozdulhassanak el.

színes virágokkal teli sziklakert

Milyen követ használjunk?

Jó tudni, hogy a nagyobb kődarabok árnyékot vetnek, a melegben pedig fűtőtestként működnek. Figyeljünk arra, melyik növény milyen kő közelében érzi jól magát. A nagy mésztartalmú sziklának a mészre érzékeny fajták nem örülnek.

A szilikáttartalmúak ideálisak savas talajt kedvelő növényeknek. A dolomit, a pala, a mészkő, a homokkő és a gránit is jó választás. Kihelyezhetünk kisebb díszítőkavicsokat, akár színeseket is.

Sziklakert talajának előkészítése

Ássuk fel a talajt kb. 30 cm mélyen, majd gondosan gyomláljuk. A későbbi gyomok ellen érdemes egy réteg geofóliát használni.

Fontos a jó vízelvezetés, hogy ne keletkezzen pangó folyadék, ettől ugyanis a növények tönkremennek. A gödör helyét töltsük fel köves, kavicsos földdel, dombokat, völgyeket kialakítva belőle. Az építkezést egy réteg köves termőfölddel zárjuk, tápanyagban gazdag talaj esetén homokkal is keverhetjük. Ha kész, jöhetnek a kisebb-nagyobb sziklák, kövek.

Sziklakert növényeinek kiválasztása

A sziklakert vázát a kövek adják, a növények viszont színt, formát és életet viszik bele. A sziklakertbe ültethető több ezer növény közül ízlésünk szerint válogathatunk, de az adottságokat ne hagyjuk figyelmen kívül. A növények kiválasztásánál, elhelyezésénél vegyük figyelembe magasságukat, virágzási idejüket. Tervezzünk úgy, hogy minden évszakban mutasson a kert, örökzöld növényekből is ültessünk néhányat.

Mérsékelt égövi  és hegyvidéki tájak törpe termetű fajai kerülhetnek a sziklakertbe. Ezek lehetnek örökzöldek, évelők vagy fűfélék. Érdemes játszani a formákkal. A szőnyeget alkotó, gömb vagy pici oszlop alakú növények kombinálásával harmonikus összkép alakulhat ki.

Legjobb olyan növényeket választani, amelyek nálunk is őshonosak vagy eredeti élőhelye hasonlít a magyar klímához. Érdemes figyelembe venni a növény igényeit is, például savanyú talajt kedvelő növényeket ne ültessünk mészkősziklák közé, vagy a szárazságtűrő fajokat ne keverjük vízigényesekkel.

Jó választás a kora tavasszal nyíló leánykökörcsin, a párnás növekedésű pázsitviola, örökzöld tatárvirág, a kékes-lila virágú, késő ősszel virágzó kékgyökér. A varjúháj féléket, nőszirom fajtákat és néhány hagymás növényt is érdemes elrejteni a sziklák közé.

A kövirózsa vagy más néven orvosi fülfű gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, de igen mutatós is. Talajtakarónak is kiváló, viszonylag gyorsan terjed, a legapróbb résekbe is helyet talál magának.

A lángvirág (phlox subulata) apró virágai üde színfoltjai a sziklakerteknek. Jól párosítható varjúhájjal és apróbb kövirózsákkal.

Ha van rá lehetőségünk, érdemes egy mini-vízesést is beépíteni a kövek közé. Megfelelő vízmennyiség mellett vízinövényekkel is egyedülállóvá varázsolható a sziklakertünk.

Legkedveltebb sziklakerti növények

Tűzeső, tűzgyöngyvirág (Heuchera)
 • apró virágú fehér varjúháj,
 • alacsony kőmagcserje,
 • ezüstös levelű kutyatej,
 • arany gömbtuja,
 • borsos varjúháj,
 • zöldhúr,
 • árlevelű lángvirág,
bugás lángvirág gondozása
balkán harangvirág
 • délvirág,
 • pázsitszegfű,
 • cukorsüvegfenyő,
 • dalmát harangvirág,
 • kőtörőfű,
 • gyepes szappanfű,
 • törpe boróka,
 • indás infű,
 • harangláb,
 • kakukkfű,
kakukkfű
 • kaukázusi ikravirág,
 • macskamenta,
 • kis meténg (vinca minor),
 • leánykökörcsin,
 • örökzöld varjúháj.

Sziklakerti növények ültetése

A növények ültetésénél ügyeljünk arra, hogy legyen elég távolság a növények között, ne fedjük szőnyegként a területet. A növények tövére szórjunk egy réteg kavicsot, hogy a csapadék elszivárogjon, és a gyomok se telepedjenek meg itt. Egy okosan összeállított sziklakert egész évben díszít.

Tipp: Telepítsünk a sziklakertbe fűszernövényeket vagy fűféléket, sást, kék csenkeszt. A törpefenyő vagy az ősszel korallpiros bogyókat hozó madárbirs is kitűnő választás. A tavaszi hagymások közül jól mutat a sziklakertben a fürtös gyöngyike, botanikai tulipán. Nyáron a rózsaszín léggömbhagyma virágai vihetnek színt a sziklakertbe.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Fejes János szerint:

  Nagyon jót tettél most nekem,mert épp sziklakert építésen gondolkodom! Köszönöm ezt a váratlan segítséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük