Tűzeső, tűzgyöngyvirág (Heuchera) gondozása

A tűzeső vagy tűzgyöngyvirág (Heuchera) az egyik legigénytelenebb és legszínesebb levél változatokban előforduló kerti növényünk. Az apró termetű szépség egész évben üde színfoltja lehet az árnyékos kertnek. Apró virágai még szerethetőbbé teszik. Utak mellé, sziklakertbe is ültethető, de cserépben is jl megél. Összeszedtem mindent, amit a tűzeső gondozása és szaporítása témában tudni érdemes.

Tűzeső, tűzgyöngyvirág (Heuchera)

Tűzgyöngyvirág származása

A tűzeső (Heuchera) vagy tűzgyöngyvirága kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe és a kőtörőfűfélék (Saxifragaceae) családjába tartozó nemzetség. Legnagyobb számban Észak-Amerikában találkozhatunk vele a vadontermőként. A különböző fajai a Jeges-tenger egyes szigeteitől és Alaszkától kezdve, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok nagy részén keresztül, egészen Mexikó déli feléig sokfelé megtalálhatók.

Sokféle fajtája létezik, a levelek színe is széle skálán mozoghat. A világostól a sötét zöldig terjedhet, de vannak, ezüstös és pirosas levelű változatok is.

Tűzgyönygvirág gondozása

Heuchera jellemzése

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem ehető, nem mérgező,

Magasság:  20 – 40 cm

Cserépben nevelhető-e: igen. Egész évben maradhat a cserépben. Télen azonban érdemes takarni és a fagymentes napokon locsolni kell.

Virágzási idő: május – júniusa fő virágzási ideje, de nem ritka a másodvirágzás sem

Hely: félárnyékos hely az ideális számára, egyes fajták a napos helyet is jól tűrik, míg másoknál a napsugarak a levelek károsodását okozzák

Öntözés: átlagosnál nagyobb vízigényű, meghálálja, ha állandóan nedves a földje

Virágok:  apró fürtös virágait bugákon hozza, de színpompás leveleivel egész évben díszít

Habitus: kúszó vagy bokros

Tűzeső gondozása

Ápolása: Különösebb gondozást nem igényel, nedves, jó vízelvezetésű talajt biztosítsunk számára. Az átlagosnál nagyobb vízigényű, ezért rendszeresen öntözzük.

Napos helyen gyakrabban öntözzük. Rendszeresen szedjük le az elnyílt virágokat hordozó virágszárakat, hogy ezzel újabb virágzásra ösztönözzük.

Bátran nevelhetjük erkélyen is cserépben.

Szerves tápanyagokkal segíthetjük a növekedését.

Tűzeső szaporítása

A tűzeső tőosztással vagy magról szaporítható. A tőosztás sokkal egyszerűbb és mivel hamar bokrosodik, látványosabb is. Tavasszal vagy ősszel érdemes több részre szétválasztani és új helyre ültetni a töveket.

Tűzgyöngyvirág kártevői, betegségei

Betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló, sem kártevőktől, sem betegségektől nem kell tartani.

Tűzeső felhasználása

A tűzeső virágait vágott virágként is alkalmazhatjuk, nagyon tartósak. Különösen jól mutat más virágokkal együtt. Tömör virágcsokrokban nagyon jó lazító virág.

További tanácsok tűzeső gondozásához

Tűzgyöngyvirág (Heuchera) gondozása – olvasói tanácsok

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük