Balkonnövények téli gondozása

A tél közeledtével egyre kevesebb időt töltünk a balkonokon. Ha jól válogattuk össze a növényeinket és nemcsak egynyáriak díszítettek tavasztól őszig, akkor némi növénygondozási feladat is vár ránk a téli hónapokban. Nézzük, miből áll a balkonnövények téli gondozása!

Balkonnövények téli gondozása

Balkonnövények téli gondozása

Az olcsó egynyári növényeknek búcsút kell intenünk, amint beköszönt a fagy. A többi növényt pedig így vagy úgy védeni kell a hideg ellen.

Vannak olyan növényeink, amik különösebb védelem nélkül áttelelnek a balkonon és még díszítenek is, pl. a téli jázmin, a krizantém, örökzöldek, a hangák és az árvácska. Nekik elég, ha a fagymentes napokon kevés vízzel locsoljuk őket. Különösen igaz ez az örökzöldekre, mert azok ilyenkor is sokat párologtatnak.

A legtöbb cserepes évelőt és cserjét, beleértve a dézsás gyümölcsöket is, amelyek a kertben is megélnek, némi téli védelemmel a szabadban is teleltethetjük. Legjobb, ha a fagyálló cserepeket egy védett helyre, a fal közelébe rendezzük. Vastag hungarocellre vagy fadeszkára helyezve gondoskodhatunk az alsó szigetelésről, így megóvhatjuk a gyökérlabda átfagyását. A cserepeket burkoljuk be kertészeti fátyolfóliába, buborék fóliába, újságpapírba, zsákvászonba vagy akár régi gyapjútakaróba. Erős fagy esetén legjobb a földet lombbal, lucfenyőágakkal, szalmával vagy kókuszrosttal takarni.

A trópusi és mediterrán származású növények nem vészelnék át a kinti fagyokat, ezért ezeket mindenképp fagymentes helyre menekítve teleltetni kell. Minden növénynél máskor jön el a teleltetés ideje. A túl korai teleltetést megsínylik a növények, ezért érdemes a minél későbbre halasztani.

Trópusi növények teleltetése

A trópusi növények, mint pl. a hibiszkusz, az orchidea kevésbé hidegtűrőek, azokat már akkor be kell vinni a szobába, amikor 10 fok alá esik a hőmérséklet. A trópusi növények télen is nagyobb hőmérsékletet igényelnek, nekik megfelelő a szoba 22-25 fokos melege. Ablak közelébe, világos helyre kerüljenek.

Mediterrán növények teleltetése

A mediterrán növények, pl. a muskátli, a leander, a klívia, a cikász, a fukszia, a pálma félék elviselik az enyhe, maximum 1-3 fokos fagyokat, sőt jót is tesz nekik, ha a hűvösebb idő kint éri őket. Ha ettől hűvösebbre fordul az idő, akkor viszont mielőbb melegebb helyre kell menekíteni kedvenceinket.

Bár a városokban és a balkonokon mindig enyhébb a levegő, biztos jele annak, hogy az utolsó növényeinket is érdemes melegebb helyre rakni, ha reggel deres lesz a fű vagy megfagynak az egynyári növények.

A legtöbb növény a hűvös (7-15 fok), de világos helyet kedveli és többségük a saját cserepében maradhat tavaszig. Ha nincs télikertünk, akkor a folyosón, pincében, garázsban, fagymentes melléképületben teleltethetjük át a dézsás növényeket, a cserepes cserjéket és a fagyérzékeny évelőket.

Teleltetés alapszabályai

Csak a teljesen egészséges növények teleltethetők át. A gombafertőzéses, kártevőktől hemzsegő növényektől szabaduljunk meg. A melegben a kártevők még jobban elszaporodnak és a többi növényt is veszélyeztetik. Ha csak kevés kártevő van egy növényen, akkor az érintett növényrészeket érdemes levágni, esetleg letörölni, lemosni a kártevőket. A telelő helyre helyezés előtt távolítsuk el a növényekről az elszáradt leveleket és virágokat, metszeni ilyenkor nem kell a növényeket. Zuhanyoztatással mossuk le a kinti szennyeződéseket.

Az egyik leggyakoribb teleltetési hiba a túlöntözés. Tartsuk szem előtt, hogy a fény és a hőmennyiség egyenes arányban áll a víz mennyiségével. Minél sötétebb és hidegebb helyen teleltetünk, annál kevesebb öntözésre van szükség. Csak annyira öntözzük a növényeket, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki teljesen. A sötét helyen teleltetett növényeket tartsuk csaknem teljesen szárazon.

A problémamentes teleltetés másik feltétele, hogy a tápanyag utánpótlást idejében (augusztusban) abbahagyjuk. Télen hagyjunk pihenő időt a virágoknak, ne tápoldatozzunk őket. Hetente érdemes ellenőrizni, hogy nincsenek-e kártevők vagy kórokozók a növényeken.

Egész tavaszig gyakorlatilag csak ennyi teendőnk van a teleltetett növényeinkkel. Most pár hónapos nyugalmi időszakra van szükségük, hagyjuk tehát őket pihenni. Tavasszal aztán újult erővel, gyönyörű hajtásokkal és virágözönnel hálálják meg a téli sziesztát.

Figyelmeztetés: Rovarirtó-szert mindenképp csak a szabadban használjunk, a növényeket csak a permetezés után 24 órával vigyük be a lakásba.

Még olvasnivaló a teleltetésről

A teleltetés és növényeink téli gondozása egyre gyakrabban előtérbe kerül ahogy hűvösödik az idő. A balkonnövények teleltetésének kezdete azonban nem köthető egy fix dátumhoz. Azon túl, hogy az egyes növényfajták hidegtűrő képessége is eltérő, az időjárás is nagyban különbözhet két helyszínen és két egymás utáni évben is. A túl korai teleltetést megsínylik a növények, túl sokáig kint tartva pedig a hideg károsíthatja az érzékeny szépségeket. A továbbiakban elmondom, mi a tapasztalatom, mikor érdemes teleltető helyre menekíteni a balkon- és szobanövényeket és a leggyakoribb növényekhez részletes teleltetési tanácsot is adok.

Ahogy hűvösödik az idő, egyre gyakrabban előtérbe kerül a balkonnövények teleltetése. A balkonnövények teleltetésének kezdete azonban nem köthető egy fix dátumhoz. Azon túl, hogy az egyes növényfajták hidegtűrő képessége is eltérő, az időjárás is nagyban különbözhet két egymás utáni évben. A túl korai teleltetést megsínylik a növények, túl sokáig kint tartva pedig a hideg károsíthatja az érzékeny szépségeket. Elmondom, mi a tapasztalatom, mikor érdemes teleltető helyre menekíteni a balkonnövényeiket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

 1. Meszaros Judith szerint:

  Kedves Juco,

  Koszonom a sok jo tanácsot teleltetesre.
  A hortenziat szeretnem tudni hogy kint lehet e hagyni a második emeleti erkélyen telire. Egy hatalmas virága van ami kezd szaradni. Szinten az azeleat ? Valamikor mikor kertem volt mindkettő áttelelt a kertben de ott más eghajlat volt.
  Előre is köszönöm a választ.
  Udvozlettel

  Meszaros Judith

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük