Balkonnövények téli gondozása

A tél közeledtével egyre kevesebb időt töltünk a balkonokon. Ha jól válogattuk össze a növényeinket és nemcsak egynyáriak díszítettek tavasztól őszig, akkor némi növénygondozási feladat is vár ránk a téli hónapokban. Nézzük, miből áll a balkonnövények téli gondozása!

Balkonnövények téli gondozása

Balkonnövények téli gondozása

Az olcsó egynyári növényeknek búcsút kell intenünk, amint beköszönt a fagy. A többi növényt pedig így vagy úgy védeni kell a hideg ellen.

Vannak olyan növényeink, amik különösebb védelem nélkül áttelelnek a balkonon és még díszítenek is, pl. a téli jázmin, a krizantém, örökzöldek, a hangák és az árvácska. Nekik elég, ha a fagymentes napokon kevés vízzel locsoljuk őket. Különösen igaz ez az örökzöldekre, mert azok ilyenkor is sokat párologtatnak.

A legtöbb cserepes évelőt és cserjét, beleértve a dézsás gyümölcsöket is, amelyek a kertben is megélnek, némi téli védelemmel a szabadban is teleltethetjük. Legjobb, ha a fagyálló cserepeket egy védett helyre, a fal közelébe rendezzük. Vastag hungarocellre vagy fadeszkára helyezve gondoskodhatunk az alsó szigetelésről, így megóvhatjuk a gyökérlabda átfagyását. A cserepeket burkoljuk be kertészeti fátyolfóliába, buborék fóliába, újságpapírba, zsákvászonba vagy akár régi gyapjútakaróba. Erős fagy esetén legjobb a földet lombbal, lucfenyőágakkal, szalmával vagy kókuszrosttal takarni.

A trópusi és mediterrán származású növények nem vészelnék át a kinti fagyokat, ezért ezeket mindenképp fagymentes helyre menekítve teleltetni kell. Minden növénynél máskor jön el a teleltetés ideje. A túl korai teleltetést megsínylik a növények, ezért érdemes a minél későbbre halasztani.

Trópusi növények

A trópusi növények, mint pl. a hibiszkusz, az orchidea kevésbé hidegtűrőek, azokat már akkor be kell vinni a szobába, amikor 10 fok alá esik a hőmérséklet. A trópusi növények télen is nagyobb hőmérsékletet igényelnek, nekik megfelelő a szoba 22-25 fokos melege. Ablak közelébe, világos helyre kerüljenek.

Mediterrán növények

A mediterrán növények, pl. a muskátli, a leander, a klívia, a cikász, a fukszia, a pálma félék elviselik az enyhe, maximum 1-3 fokos fagyokat, sőt jót is tesz nekik, ha a hűvösebb idő kint éri őket. Ha ettől hűvösebbre fordul az idő, akkor viszont mielőbb melegebb helyre kell menekíteni kedvenceinket.

Bár a városokban és a balkonokon mindig enyhébb a levegő, biztos jele annak, hogy az utolsó növényeinket is érdemes melegebb helyre rakni, ha reggel deres lesz a fű vagy megfagynak az egynyári növények.

A legtöbb növény a hűvös (7-15 fok), de világos helyet kedveli és többségük a saját cserepében maradhat tavaszig. Ha nincs télikertünk, akkor a folyosón, pincében, garázsban, fagymentes melléképületben teleltethetjük át a dézsás növényeket, a cserepes cserjéket és a fagyérzékeny évelőket.

Csak a teljesen egészséges növények teleltethetők át. A gombafertőzéses, kártevőktől hemzsegő növényektől szabaduljunk meg. A melegben a kártevők még jobban elszaporodnak és a többi növényt is veszélyeztetik. Ha csak kevés kártevő van egy növényen, akkor az érintett növényrészeket érdemes levágni, esetleg letörölni, lemosni a kártevőket. A telelő helyre helyezés előtt távolítsuk el a növényekről az elszáradt leveleket és virágokat, metszeni ilyenkor nem kell a növényeket. Zuhanyoztatással mossuk le a kinti szennyeződéseket.

Az egyik leggyakoribb teleltetési hiba a túlöntözés. Tartsuk szem előtt, hogy a fény és a hőmennyiség egyenes arányban áll a víz mennyiségével. Minél sötétebb és hidegebb helyen teleltetünk, annál kevesebb öntözésre van szükség. Csak annyira öntözzük a növényeket, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki teljesen. A sötét helyen teleltetett növényeket tartsuk csaknem teljesen szárazon.

A problémamentes teleltetés másik feltétele, hogy a tápanyag utánpótlást idejében (augusztusban) abbahagyjuk. Télen hagyjunk pihenő időt a virágoknak, ne tápoldatozzunk őket. Hetente érdemes ellenőrizni, hogy nincsenek-e kártevők vagy kórokozók a növényeken.

Egész tavaszig gyakorlatilag csak ennyi teendőnk van a teleltetett növényeinkkel. Most pár hónapos nyugalmi időszakra van szükségük, hagyjuk tehát őket pihenni. Tavasszal aztán újult erővel, gyönyörű hajtásokkal és virágözönnel hálálják meg a téli sziesztát.

Figyelmeztetés: Rovarirtó-szert mindenképp csak a szabadban használjunk, a növényeket csak a permetezés után 24 órával vigyük be a lakásba.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

 1. Meszaros Judith szerint:

  Kedves Juco,

  Koszonom a sok jo tanácsot teleltetesre.
  A hortenziat szeretnem tudni hogy kint lehet e hagyni a második emeleti erkélyen telire. Egy hatalmas virága van ami kezd szaradni. Szinten az azeleat ? Valamikor mikor kertem volt mindkettő áttelelt a kertben de ott más eghajlat volt.
  Előre is köszönöm a választ.
  Udvozlettel

  Meszaros Judith

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük