Klívia gondozása, virágoztatása, szaporítása

A kafferliliomnak vagy narancsliliomnak is nevezett klívia (Clivia miniata) ismét egyre kedveltebb növény. A tavasszal élénk színben pompázó virágain túl a fényes, zöld levelei egész évben szerethetővé teszik. Minimális gondozással évekig dekoratív növényünk lehet.

klívia

Származása: Őshazája Dél-Afrika. Európában a XIX. század közepén a skót származású Charlotte Clive kezdte el termeszteni, róla kapta a latin nevét. Több magyar neve ismert: pompás kafferliliom, narancsliliom, szobaliliom. A narancsliliom elnevezés arra utal, hogy leggyakrabban élénk narancsszínben virágokkal pompázik. Citromsárga változata igazi kuriózum.

Ismertetőjegyei: méregzöld levelei megtévesztésig hasonlítanak az amarilliszéhez, de a klíviának nem hagymája, hanem rizómája (föld alatti gyöktörzs) van.

Virágok: illatos, harang formájú virágai narancssárga és újabban citromsárga színben is elérhető, a mutatós virágok a levelek közül emelkednek ki egy tőkocsányon.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, minden része erősen mérgező

Magasság: 20 – 40 cm

Cserépben nevelhető-e: igen,

Virágzási idő: általában tavasszal virágzik

Klívia gondozása

Gondozása: a világos, szórt fény kedveli, csak reggel és este érheti közvetlen napsütés, az átlagos páratartalom megfelelő számára. Az első virágzásra akár 4-5 évet is várni kell. Utána megfelelő gondozás mellett minden évben virágozhat. A tőkocsány megjelenésétől kb. 3 hétre nyílik ki a csúcsán az összes virág. A már virágzó növényt nem szabad mozgatni, mert lehullajtja a virágait.

A virágzás feltétele, hogy a nyáron a növényt a szabadban, árnyékos helyen tartsuk egészen az ősz végéig. Jó, ha az októberi hideg esték még kint érik. A virágok megjelenéséhez két hónapos nyugalmi időszakra van szükség. Ilyenkor nagyon keveset locsoljuk, szinte száraz lehet a földje. Télen is viszonylag hideg helyet igényel, legjobb a 10 fok körüli hőmérséklet. A virágbimbók megjelenését februártól várhatjuk. Amikor a virágkocsány eléri a levelek magasságát, akkor kezdjük el az öntözését és a tápoldatozást, majd egészen őszig tartsuk nedvesen a földjét.

Nyugodtan sanyargatható, két-három évente elegendő átültetni.

Szaporítása: Legegyszerűbben tőosztással vagy az oldalán megjelenő sarjakkal szaporíthatjuk. A magról való szaporítás nehézkes és gyakran sikertelen. Minden része mérgező, ezért átültetésnél célszerű kesztyűt használni. A megjelenő kis sarjakat nyugodtan le lehet választani és jó vízáteresztő képességű, tápdús talajba elültetni. Innentől már csak a körültekintő ápolás kell és pár év türelem az első virágok megjelenéséig

Kártevők: nincs jellemző kártevője

Felhasználása: csak dísznövényként használható

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három × öt =