Klívia gondozása, virágoztatása, szaporítása

A kafferliliomnak vagy narancsliliomnak, sőt szobalilomnak is nevezett klívia (Clivia miniata) ismét egyre kedveltebb növény. A tavasszal élénk narancssárga vagy sárga színben pompázó virágain túl a fényes, zöld levelei egész évben szerethetővé teszik. Virágba borulásának és hosszú életének feltétele az egész éves megfelelő gondozása. 

klívia

Klívia (Clivia miniata) származása

A klívia őshazája Dél-Afrika. Európában a XIX. század közepén a skót származású Charlotte Clive, Northumberland hercegnője kezdte el termeszteni, róla kapta a latin nevét.

Több magyar neve ismert: pompás kafferliliom, narancsliliom, szobaliliom. A narancsliliom elnevezés arra utal, hogy leggyakrabban élénk narancsszínben virágokkal pompázik. Citromsárga változata igazi kuriózum.

Clivia ismertetőjegyei

Ismertetőjegyei: a clivia méregzöld levelei eléggé hasonlítanak az amarilliszéhez, de a klíviának nem hagymája, hanem rizómája (föld alatti gyöktörzs) van. A klívia levelei vastagabbak, erősebbek.

Virágok: illatos, harang formájú virágai narancssárga és újabban citromsárga színben is elérhető, a mutatós virágok a levelek közül emelkednek ki egy tőkocsányon.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: a klívia nem fogyasztható, minden része erősen mérgező

Magasság: 20 – 40 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, leginkább cserépben neveljük. Tavasztól őszig ugyan a szabadban neveljük, de nem télálló, ezért teleltetni kell

Virágzási idő: általában tavasszal virágzik

Klívia gondozása

A klívia a világos, szórt fény kedveli, csak reggel és este érheti közvetlen napsütés, az átlagos páratartalom megfelelő számára. Az első virágzásra akár 4-5 évet is várni kell. Utána megfelelő gondozás mellett minden évben virágozhat. A tőkocsány megjelenésétől kb. 3 hétre nyílik ki a csúcsán az összes virág. A már virágzó növényt nem szabad mozgatni, mert lehullajtja a virágait.

A virágzás feltétele, hogy a nyáron a növényt a szabadban, árnyékos helyen tartsuk egészen az ősz végéig. Jó, ha az októberi hideg esték még kint érik. A virágok megjelenéséhez két hónapos nyugalmi időszakra van szükség. Ilyenkor nagyon keveset locsoljuk, szinte száraz lehet a földje.

Szobaliliom átültetése

A klívia egyáltalán nem igényes a talajra, sőt szereti, ha nem bolygatjuk. Nyugodtan sanyargatható, két-három évente elegendő átültetni. Átültetés alkalmával leválaszthatjuk a kis sarjakat, de nyugodtan az anyanövényen is hagyhatjuk. Így az évek alatt egy szép nagy bokrunk lesz majd sok virággal.

Klívia teleltetése, gondozása télen

Tekintettel arra, hogy a klívia nem télálló, a fagyok előtt be kell menekíteni a télikertbe vagy egy hűvösebb szobába.

Télen is viszonylag hideg helyet igényel, legjobb a 10 fok körüli hőmérséklet. A virágbimbók megjelenését februártól várhatjuk. Amikor a virágkocsány eléri a levelek magasságát, akkor kezdjük el az öntözését és a tápoldatozást, majd egészen őszig tartsuk nedvesen a földjét.

Narancsliliom szaporítása: tőosztása, magvetése

Legegyszerűbben tőosztással vagy az oldalán megjelenő sarjakkal szaporíthatjuk. A magról való szaporítás nehézkes és gyakran sikertelen. 

Olvasóinknak azonban nincs lehetetlen. Persze, hogy akadt olyan, aki már sikeresen szaporította a klíviát magvetéssel és megosztotta a tapasztalatait is. 

 A narancsliliom minden része mérgező, ezért átültetésnél célszerű kesztyűt használni. A megjelenő kis sarjakat nyugodtan le lehet választani és jó vízáteresztő képességű, tápdús talajba elültetni. Innentől már csak a körültekintő ápolás kell és pár év türelem az első virágok megjelenéséig

Klívia kártevői, betegségei

 Betegségekkel szemben jól ellenáll, kimondott kártevői nincsenek. 

Klívia felhasználása

Csak dísznövényként használható. Virágait nem szoktuk vágott virágként használni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük