Amarillisz gondozása, újravirágoztatása, szaporítása

Az amarillisz, az egyik legkedveltebb télen virágzó hagymás növény a karácsonyi dekorációk ékköve lehet. A büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbóluma fehér és piros színben illik leginkább az ünnephez.Sokan elvirágzás után egyszerűen kidobják a hagymákat, pedig az újravirágoztatása nem is olyan bonyolult. A csodás virágokhoz csupán néhány gondozási trükköt kell betartani. Ilyen egyszerű az amarillisz gondozása!

amarillisz

Amarillisz legendája

Nevét Amarylisről, a görög mitológia szép, félénk és szemérmes pásztorlánykájáról kapta. A legenda szerint Amarylis mélységesen beleszeretett a szépséges, büszke és erős Alteo-ba, aki nem viszonozta a lány szerelmét. Amarylis elkeseredésében a Delfoi jóshoz fordult, hogy megtudja, hogy szerezhetné meg a fiú szerelmét. A jós tanácsát megfogadva, harminc napon át minden éjszaka elment Alteo ajtaja elé és egy arany nyilat merített a szívébe. A harmincadik napon Amarylis véréből  gyönyörű, tűzpiros virágok bontakoztak ki, amik elkápráztatták el az ajtón kilépő szépséges ifjút.

Amarillisz gondozása

Bár a legenda tűzpiros virágokról szól, halvány piros, fehér, rózsaszín és narancssárga virágok is léteznek, egyszínű és cirmos változatokkal egyaránt találkozhatunk.

Az elvirágzás után távolítsuk el a virágszárat. Tegyük hűvös helyre, ha van rá módunk, a fagyok elmúltával ültessük ki a kert árnyékos részébe. Őszig folyamatosan tápoldatozzuk, hogy a hagyma megerősödjön és növekedjen. A kertből ősszel szedjük fel. A hagymáknak az újabb virágoztatás előtt 2-3 hónap nyugalmi állapotra van szükségük. Pihenő időben 5-10 fokos hőmérsékletű sötét helyen, föld nélkül tároljuk.

A pihenő idő letelte után ültessük cserépbe a hagymákat a virágoztatáshoz. Egy nagyobb cserépbe, tőzegmohával vagy homokkal kevert virágföldbe ültessük, hogy a vízáteresztő-képesség jó legyen. A földet öntözzük be, a hagymát pedig csak félig fedjük be földdel.

Világos, 15-20 celsius fokos hőmérsékletű helyre állítsuk és a bimbók megjelenéséig mérsékelten tápoldatozzuk és öntözzük. Rendszeres öntözést igényel, de vigyázni kell, mert a túllocsolás kárt okozhat. Két locsolás között hagyjuk kiszáradni a földjét. A virágzást serkenthetjük, ha kartonpapírból készített kúppal letakarjuk a hagymát a virágszár megjelenéséig.

A bimbók növekedésével egyre több vizet igényel. Célszerű a cserepét 2-3 naponta forgatni, hogy egyenes legyen a növény szára.

A virága nagyon tartós, a virágon tartva vagy vágott virágként is hetekig gyönyörködhetünk benne.

A megjelenő kis fiókhagymákkal könnyen szaporítható, bár a kis hagymák virágzására akár két-három évet is várni kell.

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + tizenegy =