Amarillisz (Hippeastrum) gondozása, újravirágoztatása, szaporítása

Az amarillisz (Hippeastrum) vagy amarílisz, más néven lovagcsillag az egyik legkedveltebb télen virágzó hagymás növény a karácsonyi dekorációk ékköve lehet. A büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbóluma fehér és piros színben illik leginkább a karácsonyi ünnephez. Sokan elvirágzás után egyszerűen kidobják a hagymákat, pedig az újravirágoztatása nem is olyan bonyolult. A csodás virágokhoz csupán néhány gondozási trükköt kell betartani. Már mutatom is, milyen egyszerű az amarillisz gondozása az elvirágzás után is.

amarillisz

Amarillisz legendája

Az amarillisz virághoz egy szép legenda is kapcsolódik. Nevét Amarylisről, a görög mitológia szép, félénk és szemérmes pásztorlánykájáról kapta. A legenda szerint Amarylis mélységesen beleszeretett a szépséges, büszke és erős Alteo-ba, aki nem viszonozta a lány szerelmét. Amarylis elkeseredésében a Delfoi jóshoz fordult, hogy megtudja, hogy szerezhetné meg a fiú szerelmét. A jós tanácsát megfogadva, harminc napon át minden éjszaka elment Alteo ajtaja elé és egy arany nyilat merített a szívébe. A harmincadik napon Amarylis véréből  gyönyörű, tűzpiros virágok bontakoztak ki, amik elkápráztatták el az ajtón kilépő szépséges ifjút.

Amarillisz (Hippeastrum) származása, jellemzése

A Hippeastrum növénynemzetség az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozik. A latin Hippeastrum névnek két magyarázata is van. Az elsőt a görög „hippeus” = lovag és „astron” = csillag szavakból származtatják, innen ered a lovagcsillag elnevezés is. Mások szerint a görög „hippos” = ló szóból ered, mert az összezáródott virágok alakja kissé lófejre emlékeztet. 

Programozható növénynek is hívják, mert virágzását szabályozni lehet. Az ültetéstől függően késő ősztől nyár elejéig hozza csodálatos színű virágait. Megfelelő gondozás mellett a növény hagymái, akár száz évig is elélhetnek.

Keskeny, hosszú, élénk zöld levelei kb. 40-60 cm-esekre nőnek. A levelek nyár végén, a nyugalmi időszakban elsárgulnak és lehullanak. Virágzáshoz nagy helyet igényel, mert a virágok hossza akár az 50 cm-t is elérheti.

Hatalmas, akár 15 cm-re is megnövő tölcsér alakú virágai kettesével, négyesével nyílnak a hosszú száron. Minél idősebb és nagyobb a hagyma, annál több virágot hoz. Egy-egy kifejlett növényen akár két virágszár is megjelenhet. Egy erős hagyma többször is virágzik, ha a nyugalmi időszakban megfelelően kezeljük.

Bár a legenda tűzpiros virágokról szól, halvány piros, fehér, rózsaszín és narancssárga virágok is léteznek, egyszínű és cirmos változatokkal egyaránt találkozhatunk. Illata kissé édes, a fehér amarillisz illata intenzívebb, a többi színnél. 

Virágzás idején, gyakran már bimbós állapotban árusítják a tél kezdetétől egészen júniusig.

További neve: lovagcsillag

Sok új amarillisz fajtát a hollandoknak köszönhetünk, ők hozták létre azokat keresztezéssel és nemesítéssel. 

Amarillisz szimbólumrendszere

Az amarillisz a büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbóluma. Ezért oly kedvelt az ünnepi dekorációkban is. Fehér és piros színben különösen jól illik a karácsonyi ünnepekhez.

virágzó amarillisz hagymák megfelelő gondozás után

Amarillisz hagyma gondozása

Amaríliszt leginkábban beültetve, virágzó állapotban vásárolhatunk a szeptember végétől húsvétig tartó időszakban. A hagymákat szintén ebben az időszakban érdemes tápdús földbe ültetni.

Szabadba ültetés a hagymák növekedéséhez

Az elvirágzás után távolítsuk el a virágszárat. Tegyük hűvös helyre, ha van rá módunk, a fagyok elmúltával ültessük ki a kert árnyékos részébe. Őszig folyamatosan tápoldatozzuk, hogy a hagyma megerősödjön és növekedjen. Minél jobban nő a növény, annál több vizte igényel.

Amarillisz hagymák felszedése, pihentetése

A kertből ősszel szedjük fel. A hagymáknak az újabb virágoztatás előtt 2-3 hónap nyugalmi állapotra van szükségük. Pihenő időben 5-10 fokos hőmérsékletű sötét helyen, föld nélkül tároljuk.

Lovagcsillag hagymák beültetése, amarillisz újravirágoztatása

A pihenő idő letelte után ültessük cserépbe a hagymákat a virágoztatáshoz. Aki karácsonykor virágzó amarilliszre vágyik, annak már októberben el kell ültetnie a hagymákat.

Az amarillisz virágok a cserépbe ültetés után 4 – 6 héttel késbőbb borulnak virágba. Ezt tudva a kívánt időpontra ütemezhetjük az amarillisz virágzást. Időzíthetjük karcsonyra vagy akár húsvétra is.

Először is távolítsuk el a száraz, vagy korhadt hagymahéjakat. Egy nagyobb cserépbe, tőzegmohával vagy homokkal kevert virágföldbe ültessük az amarillisz hagymát, hogy a vízáteresztő-képesség jó legyen. A földet öntözzük be, a hagymát pedig csak félig fedjük be földdel.

Világos, 15 – 20 °C hőmérsékletű helyre állítsuk és a bimbók megjelenéséig mérsékelten tápoldatozzuk és öntözzük. Rendszeres öntözést igényel, de vigyázni kell, mert a túllocsolás kárt okozhat. Két locsolás között hagyjuk kiszáradni a földjét. A virágzást serkenthetjük, ha kartonpapírból készített kúppal letakarjuk a hagymát a virágszár megjelenéséig. 

Először a bimbók jelennek meg a növényen, kissé oldalról. Dundi formájukról jól felismerhetők. A levelek mindig középen jönnek és sokkal vékonyabbak.

A bimbók növekedésével egyre több vizet igényel. Célszerű a cserepét 2-3 naponta forgatni, hogy egyenes legyen a növény szára.

A virága nagyon tartós, a virágon tartva vagy vágott virágként is hetekig gyönyörködhetünk benne.

Amarillisz virágoztatása karácsonyra

A karácsonyi virágzáshoz már októberben el kell kezdeni a virágoztatást. Segíthetjük a virágzást, ha a hagymát egy napra langyos vízzel teli tálba helyezzük. Másnap ültessük be a hagymát nedves, jó áteresztő képességű földbe. Ügyeljünk arra, hogy a hagyma egyharmada a föld felszín felett legyen. 

Karton papírból készített „kúpsapkával” takarjuk le és tegyük 20 – 25 °C-os helyre. Időnként öntözzük. 4 – 6 hét múlva megjelennek a bimbók. Ezután már gyakrabban öntözzük, a sapkát akkor távolítsuk el, ha már kb. 10 cm-re megnőttek a hajtások. Ezután tesgük világos és meleg helyre.

Amarillisz szaporítása

Magról és sarjhagymákról egyaránt szaporítható, ezutóbbi gyorsabb és egyszerűbb.

A megjelenő kis fiókhagymákkal könnyen szaporítható, bár a kis hagymák virágzására akár két-három évet is várni kell. Óvatosan válasszuk le az anyahagymáról az oldalán megjelenő kis hagymákat és ültessük tápdús földbe. 

A magról szaporításhoz egy ecset segítségével porozhatjuk be a virágot. A megtermékenyített virág magházat nevel. A magok akkor érettek, ha a magház megsárgult. Az apró magokat tápdús földbe vessük el, tartsuk folyamatosan nedvesen. A magok hosszú időn keresztül igen magas hőmérsékletet és páratartalmat igényelnek, amit az otthoni körülmények között nem egyszerű biztosítani. A magról nevelt amarillisz virágzására akár 4 – 5 évet is várni kell.

virágzó amarillisz hagyma

Amarillisz betegségei és kártevői, védekezés ellenük

A foltos levelek és az elszáradt növényi részek gombásodára utalnak.A leggyakrabban a vörös üszök betegség támadja meg, amely akár végzetes is lehet az amarílisz számára. Ez a hagymákat támadja meg és elkorhadásukhoz vezet. Egyetlen megelőzési lehetőség az amarílisz megfelelő gondozása. 

A levelek befoltosodása és idő előtti sárgulása gombás betegségre utalhat, amit gombaelleni szerrel kezelhetünk.

A leveleken, bimbókon megjelenő kicsi fehér labdacskák gyapjas tetvek támadására utalnak, tetű elleni szerrel védekezhetünk ellenük.

amarillisz ültetése

Tippek az amarillisz hagymákhoz

Virágzásra csak az egészséges hagymák képesek, ezért nehéz, kemény, foltmentes hagymákat vásároljunk.

Ha kéthetente ültetünk hagymákat, egész télen és tavasszal is lesznek virágos növényeink.

Ügyeljünk arra, hogy a felesleges víz elfolyjon a cserépből. Évente tápanyagban dús, új földbe ültessük át.

Amarillisz felhasználása

Az amarillisz akkor mutat a legjobban, ha virága alacsonyabb zöld növények közül emelkedik ki, például egy tálban.

Vágott virágként hosszú szárral árulják, gyakran kötik virágcsokrokba is. Gyakori vízcserével növelhetjük a vázatartósságát, azaz biztosíthatjuk, hogy minél hosszabb élettartamú legyen. Lágyszára könnyen rothad, ezért érdemes kevés vizet tenni a vázába, hogy minél az amarillisz szár minél kisebb része érintkezzen a vízzel.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Engler Ágnes szerint:

  Kedves Jucó!
  Teljesen elfelejtkeztem tavalyi amarilis hagymámról, így csak karácsony után került elültetésre és bár „halottnak” tűnt, legnagyobb örömömre elkezdett kihajtani. Most már negyedik levelénél tart, de virág sehol. És akkor eszembe jutott régről az a „legenda” hogy a virág hajtatásához a hagymára sötét papír süveget kell tenni és akkor először a virág jön, utána a levél. Erről most nem olvastam semmit. Ez az emlék tévesen rögzült nálam és nincs jelentősége? A levelek után valamikor várhatom a virág megjelenését is?
  Várom biztató válaszodat, öleléssel Engler Ágnes

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Ágnes!

   Szerintem elkerülte a figyelmed, írtam a cikkben a hagymák letakarásáról: ” A virágzást serkenthetjük, ha kartonpapírból készített kúppal letakarjuk a hagymát a virágszár megjelenéséig.”
   A hagymáknak minimum 2-3 hónap pihenőidőre van szükségük. Sajnos ha már megjelentek a levelek, akkor nincs sok esély az idei virágzásra.
   A fagyok elmúltával ültesd a hagymákat a kertbe, a fagyok előtt szedd fel őket, majd pihentesd és utána ültesd be őket.
   Sok sikert kívánok hozzá!

 2. Elvirágzott az amarillisz. A virág helyén egy nagy zöld bimbó keletkezett, mit csináljak vele? Ezzel lehet szaporítani, esetleg magok vannak a kis zöld gömbbe, vagy úgy ahogy van vágjam le a szárról és ültessem földbe?
  Kedvező válaszukat sürgősen várom, mielőtt teljesen elszárad a virág szára.

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Gabriella!
   Amit zöld bimbónak hívsz az a temése. Ebből vannak a magok, azokkal is lehet szaporítani, de nagyon hosszadalmas. Ha siekrül is 4-5 év múlva lesz virágzó hagyma belőle.
   Szerintem ezeket érdemes lenne levágni, hogy ne ezekre fordítsa az energiát a növény, hanem bimbót hozzon.
   Újravirágoztatáshoz pihenő időre van szüksége és a cikkben leírtak szerint kell kezelni.
   Sok sikert kívánok hozzá! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük