Amarillisz (Hippeastrum) gondozása, újravirágoztatása, szaporítása

Az amarillisz (Hippeastrum) vagy amarílisz, az egyik legkedveltebb télen virágzó hagymás növény a karácsonyi dekorációk ékköve lehet. A büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbóluma fehér és piros színben illik leginkább az ünnephez. Sokan elvirágzás után egyszerűen kidobják a hagymákat, pedig az újravirágoztatása nem is olyan bonyolult. A csodás virágokhoz csupán néhány gondozási trükköt kell betartani. Ilyen egyszerű az amarillisz gondozása!

amarillisz

Amarillisz legendája

Az amarillisz virághoz egy szép legenda is kapcsolódik. Nevét Amarylisről, a görög mitológia szép, félénk és szemérmes pásztorlánykájáról kapta. A legenda szerint Amarylis mélységesen beleszeretett a szépséges, büszke és erős Alteo-ba, aki nem viszonozta a lány szerelmét. Amarylis elkeseredésében a Delfoi jóshoz fordult, hogy megtudja, hogy szerezhetné meg a fiú szerelmét. A jós tanácsát megfogadva, harminc napon át minden éjszaka elment Alteo ajtaja elé és egy arany nyilat merített a szívébe. A harmincadik napon Amarylis véréből  gyönyörű, tűzpiros virágok bontakoztak ki, amik elkápráztatták el az ajtón kilépő szépséges ifjút.

Amarillisz származása, jellemzése

A Hippeastrum növénynemzetség az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozik. Programozható növénynek is hívják, mert virágzását szabályozni lehet. Az ültetéstől függően késő ősztől nyár elejéig hozza csodálatos színű virágait. Megfelelő gondozás mellett a növény hagymái, akár száz évig is elélhetnek.

Keskeny, hosszú, élénk zöld levelei kb. 40-60 cm-esekre nőnek. A levelek nyár végén, a nyugalmi időszakban elsárgulnak és lehullanak.

Hatalmas tölcsér alakú virágai kettesével, négyesével nyílnak a hosszú száron. Minél idősebb és nagyobb a hagyma, annál több virágot hoz. Egy-egy kifejlett növényen akár két virágszár is megjelenhet.

Bár a legenda tűzpiros virágokról szól, halvány piros, fehér, rózsaszín és narancssárga virágok is léteznek, egyszínű és cirmos változatokkal egyaránt találkozhatunk.

Amarillisz szimbólumrendszere

Az amarillisz a büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbóluma. Ezért oly kedvelt az ünnepi dekorációkban is. Fehér és piros színben különösen jól illik a karácsonyi ünnepekhez.

virágzó amarillisz hagymák megfelelő gondozás után

Amarillisz hagyma gondozása

Amaríliszt leginkábban beültetve, virágzó állapotban vásárolhatunk a szeptember végétől húsvétig tartó időszakban. A hagymákat szintén ebben az időszakban érdemes tápdús földbe ültetni.

Szabadba ültetés a hagymák növekedéséhez

Az elvirágzás után távolítsuk el a virágszárat. Tegyük hűvös helyre, ha van rá módunk, a fagyok elmúltával ültessük ki a kert árnyékos részébe. Őszig folyamatosan tápoldatozzuk, hogy a hagyma megerősödjön és növekedjen.

Amarillisz hagymák felszedése, pihentetése

A kertből ősszel szedjük fel. A hagymáknak az újabb virágoztatás előtt 2-3 hónap nyugalmi állapotra van szükségük. Pihenő időben 5-10 fokos hőmérsékletű sötét helyen, föld nélkül tároljuk.

Hagymák beültetése, amarillisz virágoztatása

A pihenő idő letelte után ültessük cserépbe a hagymákat a virágoztatáshoz. Egy nagyobb cserépbe, tőzegmohával vagy homokkal kevert virágföldbe ültessük, hogy a vízáteresztő-képesség jó legyen. A földet öntözzük be, a hagymát pedig csak félig fedjük be földdel.

Világos, 15-20 celsius fokos hőmérsékletű helyre állítsuk és a bimbók megjelenéséig mérsékelten tápoldatozzuk és öntözzük. Rendszeres öntözést igényel, de vigyázni kell, mert a túllocsolás kárt okozhat. Két locsolás között hagyjuk kiszáradni a földjét. A virágzást serkenthetjük, ha kartonpapírból készített kúppal letakarjuk a hagymát a virágszár megjelenéséig.

A bimbók növekedésével egyre több vizet igényel. Célszerű a cserepét 2-3 naponta forgatni, hogy egyenes legyen a növény szára.

A virága nagyon tartós, a virágon tartva vagy vágott virágként is hetekig gyönyörködhetünk benne.

Amarillisz szaporítása

Magról és sarjhagymákról egyaránt szaporítható, ezutóbbi gyorsabb és egyszerűbb.

A megjelenő kis fiókhagymákkal könnyen szaporítható, bár a kis hagymák virágzására akár két-három évet is várni kell.

A magról szaporításhoz egy ecset segítségével porozhatjuk be a virágot. A megtermékenyített virág magházat nevel. A magok akkor érettek, ha a magház megsárgult. Az apró magokat tápdús földbe vessük el, tartsuk folyamatosan nedvesen. Pár hét múlva jelennek meg az apró növénykék, amiket ha megnőttek külön ültethetjük. A magról nevelt amarillisz virágzására 4-5 évet is várni kell.

virágzó amarillisz hagyma

Amarillisz betegségei és kártevői, védekezés ellenük

A leggyakrabban a vörös üszök betegség támadja meg, amely nagyon akár végzetes is lehet az amarílisz számára. Ez a hagymákat támadja meg és elkorhadásukhoz vezet. Egyetlen megelőzési lehetőség az amarílisz megfelelő gondozása. 

A levelek befoltosodása és isőd előtti sárgulása gombás betegségre utalhat, amit gombaelleni szerrel kezelhetünk.

A gyapjas tetvek támadásakor tetű elleni szerrel védekezhetünk.

Tippek az amarillisz hagymákhoz

Virágzásra csak az egészséges hagymák képesek, ezért nehéz, kemény, foltmentes hagymákat vásároljunk.

Ha kéthetente ültetünk hagymákat, egész télen és tavasszal is lesznek virágos növényeink.

Ügyeljünk arra, hogy a felesleges víz elfolyjon a cserépből. Évente tápanyagban dús, új földbe ültessük át.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 × négy =