A karácsonyi dekorációk sztárnövényei

A karácsonyi hangulat fontos kiegészítői a növények. Akár zöldben, a remény színében, akár a Krisztus vérét szimbolizáló pirosban pompáznak, nagyon jól emelik az ünnep fényét. A fehér növények pedig a havas táj egyszerű szépségét csempészik be a lakásba. De bármilyen élénk színű virágot választunk, nem fogunk csalódni benne. A karácsonyi dekorációk sztárnövényei mellett azért nyugodtan választhatunk bármilyen más növényt is a lakás feldíszítésére, mert ami szép, az szép. 

Karácsonyi dekorációk sztárnövényei - mikulásvirág

Karácsonyi dekorációk sztárnövényei

Mikulásvirág

Mi mással is kezdhetném a sort, mint a nagy klasszikussal. A mikulásvirág a leggyakoribb piros színen kívül fehérben és rózsaszínben is elérhető, így választhatunk, hogy épp melyik illik a lakás hangulatához és többi díszéhez. Színes fellevelei csillag alakot formálnak, ezért hívják karácsonyi csillagnak is. Akár 6-8 hétig is díszít, de az ünnepek után sem kell megválnunk tőle, egy kis trükkel újravirágoztatható.

A színes gyertyák mellett tökéletes kiegészítője lehet az ünnepi díszeknek a mikulásvirág, amely változatos színeivel még egyedibbé varázsolja az otthoni dekorációkat.

Amarillisz

Az évelő, hagymás amarilliszt elegáns szépsége és változatos színvilága teszi a karácsony nagy kedvencévé.

Az amarillisz (Hippeastrum) vagy amarílisz, más néven lovagcsillag az egyik legkedveltebb télen virágzó hagymás növény a karácsonyi dekorációk ékköve lehet. A büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbóluma fehér és piros színben illik leginkább a karácsonyi ünnephez. Sokan elvirágzás után egyszerűen kidobják a hagymákat, pedig az újravirágoztatása nem is olyan bonyolult. A csodás virágokhoz csupán néhány gondozási trükköt kell betartani. Már mutatom is, milyen egyszerű az amarillisz gondozása az elvirágzás után is.

Orchidea

A virágok királynője, a változatos színű és formájú orchidea csokorba kötve vagy cserepes növényként is fontos eleme lehet a karácsonyi dekorációnak.

A lepkeorchidea (Phalaenopsis) vagy pillekosbor a népes orchidea család leghálásabb és legegyszerűbben tartható egyede. Nevét a trópusi pillangókra emlékeztető virágairól kapta. Dúsan virágzik, és mivel gondozása nem okoz nehézséget, kezdőknek is ajánlható. Néhány igényét biztosítva évekig eredményesen tarthatjuk és virágzásra bírhatjuk. A lepkeorchidea kisokosban kitérek a származásuk, gondozásuk és szaporítások kérdésére, valamint kártevőire és a beteg orchideák meggyógyításának lehetőségeire is.

Karácsonyi kaktusz

A virágzását épp erre az időszakra időzítő karácsonyi kaktusz már a nevében is magába hordozza a legkedveltebb téli ünnepünket.

A karácsonyi kaktusz ápolása nagyban függ attól, hogy épp melyik hónapban vagyunk. Másként kell öntözni virágzás idején, mint a nyugalmi időszakában. Eltérőek továbbá a tápanyag-, hő- és fényigényei is az egyes növekedési fázisokban. Hónapról hónapra szóló tanácsokkal segítem, hogy a karácsonyi ünnepekre teljes pompában ragyogjon a karácsonyi kaktuszod.

Fagyöngy

Az amerikai romantikus filmek sztárnövénye, a fagyöngy nálunk is beszerezhető. Varázserejét is érdemes próbára tenni: a fagyöngy alatt elcsattant csók örökké tartó szerelmet ígér.

De mi is az a fehér fagyöngy és hogy lett a szerelmesek kedvence a félparazita, fehér gyöngyökkel ékeskedő örökzöld? A karácsonyi dekorációk sztárja ráadásul hasznos gyógynövény is.

Fekete hunyor

A fekete hunyor virágai a nevében ellentétben nem feketék, hanem fehérek. A boglárkafélék családjába tartozó fekete hunyornak nem a virága, hanem a gyöktörzse feketés színű, innen ered a neve. Szép fehér virágai a téli természet hűvösségét varászolják a szobába.

A fekete hunyor, azaz (Helleborus niger) „Christmas Carol” az egyik legkedveltebb hunyor fajta. Gyakorta már decemberben megjelennek rikítóan fehér virágai, amit cserepes növényként is megvásárolhatunk az adventi időszakban. Pont emiatt szokták hó rózsa, karácsony rózsája vagy karácsonyi hunyor névvel is illetni. A fekete hunyor gondozása igazán egyszerű, csak néhány szabályt kell betartani, amit szépséges virágokkal hálál meg. Nem szabad sokáig a lakásban tartani, mert kerti növény, nem pedig szobanövény.

Ciklámen

ciklámen az egyik legelterjedtebb, legkedveltebb télen nyíló szobanövényünk. A lakás hőmérséklete túl magas számára, viszont ha hűvös és világos helyet tudunk biztosítani számára, hónapokig gyönyörködhetünk szépségében.

Tudd meg, mitől lesz eredményes a ciklámen virág gondozása, hogy lehetséges a szaporítása, hosszú távon való megtartása és az elvirágzott ciklámen újravirágoztatása.

Bármelyik növényt nyugodtan adhatjuk karácsonyi ajándékba is. Szép gesztus lehet, ha a vendégségnél ezen növények valamelyikével lepjük meg a ház asszonyát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük