Fehér fagyöngy, a varázserejű élősködő

A fagyöngy dekoráció alatt karácsony este elcsattant csók mindörökké tartó szerelmet ígér. De mi is az a fehér fagyöngy, és hogy lett a szerelmesek kedvence a félparazita, fehér bogyókkal ékeskedő örökzöld? A karácsonyi dekorációk sztárja ráadásul hasznos gyógynövény is. Most minden elárulok a fehér fagyöngyről az ismertetőjegyeitől kezdve a legendáján át a szimbolikájáig.

fagyöngy

Fagyöngy származása, jellemzése

A fehér fagyöngy Észak-Ázsiában, Észak-Afrikában és Európában, így hazánkban is honos, félparazita, örökzöld. A gyógynövényként is ismert fehér fagyöngy nem tévesztendő össze a tölgyfán termő sárga fakínnal, ami lombhullató és gyógyhatása sincs.

A fehér fagyöngy leginkább alma, körte, nyárfákon, fűzfákon gömb alakban függ, de galagonya bokron is találkozhatunk vele. Magassága elérheti az egy métert, átmérője akár három méteres is lehet és akár 70 évig is elél. Levele keskeny, ovális, sárgászöld színű. A levél tövében és az ágak végén márciustól májusig nyílnak sárga színű virágai. Termése, a fehér, borsónyi nagyságú, ragadós bogyó november-december hónapban érik.

Az áttetsző színű gyöngyök nem fogyaszthatóak, az emberre mérgezőek. A cinke és az énekes rigó szívesen csemegézik belőle. A bogyó közepén található nagy mag  sem vízben, sem földben nem csírázik, csakis a fák ágain kel életre. Ragadós tulajdonsága miatt régen madárlépet, ragasztót készítettek belőle.

Fagyöngy szimbolikája

A kelták ritkasága miatt igen nagyra értékelték, szent növényként tisztelték. Januárban az ágait aranyozott sarlóval vágták, hogy a rozsda ne vegyen el csodás hatásából. A fa alatt szűzlányok által tartott fehér vászonra hullottak a gyöngyök.

A germánok úgy tartották, a harcosokat sebezhetetlenné teszi, a bölcső fölé helyezett fagyöngy pedig megvédi újszülötteket a gyermekeket kicserélő gonosz tündérektől. A pogány időkben a nőiesség jelképeként imádták, úgy tartották, hogy a férfias tölgyfánál keres oltalmat és táplálékot.

Örökzöld volta miatt számos kultúrában a tél szent növénye, a halhatatlanságot jelképezi. Átlátszó bogyói miatt a holdhoz, azaz a termékenységhez társítják. Rengeteg gyógyhatással bír, így gyógyászati célra is hasznosítják. Kimutatták már vérnyomáscsökkentő, immunrendszert serkentő és érelmeszesedés kialakulását gátló hatását is.

Fehér fagyöngy legendája

Karácsonyi dekorációkban való alkalmazását tartósságának és egy skandináv mondának köszönheti. Loke, a főgonosz rengeteg bosszúságot okozott az Isteneknek és többnyire ő került ki győztesként. Amikor Friggnek, a házasság istennőjének, és Odennak, minden istenek atyjának gyermeke született, jelzést kaptak, hogy valaki megpróbál majd a csöppség, Balder életére törni. Az anya mindennél jobban féltette drága kincsét, így mindenkit és mindent felszólított gyermeke védelmére. Mindenkit megesketett, hogy soha nem bántják majd az isteni utódot.

Az ártalmatlannak tűnő fagyöngyről azonban megfeledkezett, ezt Loke azonnal kihasználta. Egy délután, az istenek unaloműzésként gerelyt dobáltak, úgy, hogy a sérthetetlen Balder volt a célpont. Amikor Hod került sorra, Loke egy fagyöngyből készített dárdát nyomott a kezébe. A varázserővel bíró dárda áthatolt Balder testén és megölte őt. A szörnyű eset hírére a halhatatlanok úgy határoztak, Frigg azt tesz a növénnyel, amit szeretne. Miközben Frigg könnye ráhullott a növényre, valaki csókot lehelt arcára, s a könnyek apró, fehér golyókká váltak. A gyászoló Frigg azt kívánta, hogy a fagyöngy többé ne árthasson senkinek: aki alá áll, kapjon lehetőséget a szeretetre és a megbocsátásra.

A legenda meghódította Amerikát is és a fagyöngy ma már világszerte a karácsonyi dekorációk fontos kelléke. Az angolszász hagyományok szerint a fagyöngy alatt összetalálkozó embereknek meg kell csókolniuk egymást. A fagyöngy alatt elcsattant csók örök boldogságot ígér.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük