Képes beszámoló a virágos Hollandia és Belgium szépségeiről

Csodálatos képes beszámolót kaptunk az egyik olvasónktól sok kiegészítő szöveggel. Még néhány tanáccsal is ellátott bennünket a virágpiaci vásárláshoz. Csodáld meg Te is, milyen gyönyörű a virágos Hollandia és Belgium júniusban is.

Virágos

Júniusban volt szerencsém Brüsszelben, Rotterdamban és Amszterdamban tölteni pár napot. Út közben figyeltem a városok és a városiak viszonyát a virágokhoz, növénykehez. Remélem maradhat a poszt, hátha valaki talál benne számára érdekes dolgot, számomra nagyon érdekes kirándulás volt. Rövidebb (vagy inkább hosszabb) kommentár a képek alatt lesz. 😃 Köszönöm

Nem ritka látvány Brüsszelben sem a burjánzó utcarész. Sok helyen találkozni a belvároban is a házak falára felfuttatott növényekkel vagy elburjánzott cserjékkel. Ez a bokor volt a kedvencem épp virágzó alakjában sikerült arra járni.

Ez Brüsszel egyik látványosságokkal teli parkjában, a Mini Európában található. Nem tudom milyen fajta fenyő, de rendkívül mutatós.

Ami jellemző erre a parkra, hogy méretarányos kivitelben láthatóak az európai unió tagállamaiból vett híres építmények, események. Plusz ötletesség, hogy a terek, utcák növényzetét végig élő növényekkel oldották meg így különlegesen élethű az eredmény. Nekem rettenetesen tetszettek a mini fák. Nem tudom hogy lehet, de mintha bükk, fűz, juhar és még számos fajta fa kicsi verziói lettek volna méretarányosan igazítva a környezethez.

Rotterdam utcáin..

Ez a fajta Allium nagyon megtetszett, sajnos később a piacon nem találtam ilyet.

Egy Rotterdami tér beültetése a csatornák mentén végig díszhagymákkal.

Zöld zsákos, vertikális függő beültetés. Rendkívül gyakori látvány. Sokszor begónia van ültetve ezekbe, lehet azért, mert a begónia rendkívül jól ‘tájékozódik’ és ha elborul akkor is felfelé, az ég felé nő, így nem gond, hogy a földje nem alatta, hanem mellette van.

Hollandia csatornáinak hídjai. Minden hídon vannak virággal ültetett ládák, ami nem kis dolog, hiszen itt több, mint 1000 hídról van szó két oldalt korláttal, ami több, mint 2000 hídkorlátot jelent és természetesen nem csak itt találkozhatunk a köztereken beültetésekkel. Nagyon gyakori a futópetúnia, és a szimpla futó muskátli kombináció, ami itthon nem túl gyakori, általában nem jól ültethetőek össze egymással, mindkettő elég helyigényes növekedésű, jellemzően képes elnyomni a másikat. A tűréshatáruk sem egyforma, mert míg a szimpla futó muskátli kevesebb vízzel és közvetlen napfénnyel is jól elvan, addig a futópetúnia jobban vízigényes és a közvetlen napfényt sem veti meg. A holland klímán úgy látszik jobban működnek együtt. 

Június eleje Amszterdam belvárosa, kint a bejárati ajtó mellett fukszia. Én még életemben nem láttam ekkorát. Kb 165-175 cm magas cseréppel együtt mérve. Természetesen ezt itt nem kellett félteni a tulajdonosának, hogy ellopják, és nem csak a mérete miatt. A ház előtt további kisebb példányok sorakoztak.

A virága közelebbről. 

Teljesen random, helyi élelmiszer multi. ‘Pick and go’ típusú előre kész virágcsokrok. Rendkívül igényesen összeállítva. 

Ez a csokor volt a kedvencem. A színek, a formák, a felhasznált virágok pont az én stílusum mind. Teljesen random, helyi élelmiszer multi. ‘Pick and go’ típusú előre kész virágcsokrok. Rendkívül igényesen összeállítva. 

És hát végül, de nem utolsó sorban az úszó virágpiac Hollandiában. Főként turistákat céloz meg, ez látszik abból is, hogy rengeteg szuvenírt is árulnak. Sajnos helyi termelői piacra nem tudtam ellátogatni, mivel és hétköznap voltam a városban, a piacok java pedig szombatonként tart csak nyitva. 

Széles választékban találhatóak virághagymák, gumók, tövek, rizómák. Lehet darabra vagy csomagban is vásárolni. Ha valaki kijut én mégis inkább a darabos vásárlást ajánlom, ugyanis a csomagba sajnos nem lát bele az ember…

Továbbá ajánlatos nem abba a hibába esni, amelyikbe én, hogy megállunk az első standnál. Nem tudom, hogy ez csak az én ‘szerencsém’ volt-e vagy általános, mindenesetre az első stand árusai nem hagytak bennem pozitív élményt… ami elég ritka jelenség volt akár Brüsszelben akár Amszterdamban, de itt kifejezetten udvariatlan volt a kiszolgálás. 

Továbbá azért is érdemes tovább nézelődni mert bár van átfedés a kínálatban, de előfordul, hogy egy-egy ritkaság nem mindenkinél lelhető fel. Illetve a minőség és az ár is változó. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy én majdnem minden standnál vettem valamilyen hagymát. A kála gumó színei… hát finoman szólva sem egyeztek a képeken láthatóakkal XD Szép virágok lettek, csak éppen nem abban a színben.

Cserepes virág kínálat.

Cseppecske, Álló muskátli, kakastaréj, lufivirág. Érdekes megfigyelni az árakat. A muskátli például 2.5 Euro összehasonlítva a következő képen látható árvácskával, ami….

Igen, jól látható: 4,5 euro. És júniusról beszélünk és ez az árvácska még mindig szép. Nem tudom ott esetleg van e olyan kedvező a klíma, hogy az árvácska a nyarat is bírja és esetleg akár egész éves virágzású. Számomra ezt rendkívül érdekes volt látni.

Kis kaktusz kollekció.

Hát bougainvillea-t sem láttam még ilyen formában árulni. Mint a szőlőtőke.

Aztán ott vannak a szálas virágok is. Szintén nagy válszték.

Még akadt tulipán is, de már a bazsarózsa jelentősebb kínálattal szolgált, így június elején.

Már délután jártam erre, volt ahol csak pár ‘maradék’ volt található.

Olcsó, rendkívül olcsó…

Még annál is olcsóbb…. egyáltalán, hogy június elején még van. Igaz nem túl nagy fejméretűek már, de hibátlan.

Ha tudtam volna valahogyan tárolni meg hazajönni velük, biztos vettem volna.

Az előre csomagolt kollekciók.

Végül a száraz-virágok. A mennyezettről lógatva is.

Vonatról videózva percekig végeláthatatlan üvegházak mellett haladunk el.Úgy gondolom nem túlzás, ha úgy becsülöm ezek több km-en át húzodtak nem messze Amszterdamtól. Felfoghatatlan hosszan utakkal megszakítva.

Nagyon köszönjük a szuper beszámolót Tóth Editnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük