Cseppecskevirág, cseppecske gondozása

A cseppecskevirág (Osteospermum ecklonis) vagy röviden csak cseppecske tartós virágú egynyári növény. Több fajtája is ismert, ráadásul mindig újabb és újabb fajták kerülnek piacra. Májustól októberig hozza hatalmas és gyönyörű szép világító viárgait. Napos erkélyre is nagyon jó választás, hisz a szeles időjárásnak is ellenáll, talán erről kapta a viharvirág és zivatarvirág nevet is. Már mondom is, hogy lesz sikeres a cseppecskevirág gondozása.

cseppecskevirág (Osteospermum ecklonis) vagy röviden csak cseppecske

Cseppecskevirág (Osteospernum) származása

A cseppecskevirág (Osteospernum) latin nevét a görög csont+mag szavakból kapta. A fészkesek családjába (Asteracea) tartozik, Dél-Afrikából származik. Az őszirózsafélék családjának Calenduleae nemzetségcsoportjába tartozik. Korábban Dimorphotheca nemzetség volt a neve, de ma már csak az egynyári fajok tartoznak oda, az évelő fajok az Osteospermum nemzetségbe tartoznak.

Több fajtája is ismert, ráadásul mindig újabb és újabb fajták kerülnek piacra. Az újabb fajták kompaktabbak és rövidebb a virágzási szünet vagy nincs is.

További magyar nevei: zivatarvirág, záporvirág, kis margaréta

Csekkecske jellemzése, ismertetőjegyei

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő

Virágok: hatalmasak és világító színűek, rózsaszín, fehér, piros, sárga, lila, kétszínűek is lehetnek, gyakran sötét csöves virágokkal, a virágok átmérője 8 cm is lehet. Esős időben nem jelennek meg a virágok, csak napon nyílik, borús időben a virágok zárva maradnak.

Virágzási idő: májustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 40 cm

Habitus: felálló, bokros, illetve párnaszerű, részben csüngőhajtásokkal

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel

Leggyakoribb cseppecske fajták

Amennyiben fajták szerint válogatunk, feltétlenül érdeklődjünk az újdonságok iránt, amelyeket a kereskedők és a nemesítők katalógusokban és az interneten tesznek közzé. A már bevezetett fajtákat, amelyek különböző színekkel rendelkező csoportok, mindig korrigálják a nemesítések során.

Viszonylag jó virágzással rendelkező példányok az „Astra”, a „Caprivi”, a „Flowerpower”, az enyhén futó „Jamboana” és a „Sunny”.

A maggal szaporodó néhány fajta közé tartozik a rózsaszínű és liláskét tónusokkal rendelkező „Passion” és „Stern von Bornholm”, a pasztellszerű narancs, sárga, kajszi vagy fehér „Giant”.

Cseppecskevirág név alatt a közeli rokonságú, egyéves Dimorphoteca magjai is megtalálhatók, ennek virágai azoonban még jobban érzékenyek az esőre.

Cseppecskevirág gondozása

A cseppecskevirág gondozása egyszerű. Napos helyre tegyük, a szeles időjárásnak is ellenáll, de rosszul tűri a tartós esőt. Borus időszakban nem virágzik.

Rendszeresen, de mérsékelten öntözzük. Tartsuk a talajt egyenletesen nedvesen, de kerüljük a túlzott öntözést. Víz soha ne álljon alatta. Kéthetente tápoldatozzuk.

Június vagy július környékén a virágok beiktatnak egy virágzási szünetet. Ez természetes, ne aggódjunk, egy kis pihenő után újra ontja majd a virágokat.

Az elnyílt virágokat rendszeresen vágjuk le.

Cseppecskevirág teleltetése

A cseppecske egynyári növény. Csak a dugványokat érdemes teleltetni, világos 8-12 fokos helyiségben.

Cseppecske magvetése

A cseppecske magokat érdemes előneveléssel vetni, a szabadba vetéssel csak késő nyáron lennének virágzó növényeink.

A maggal szaporodó fajtákat február és április között vessük szaporítótálakba, és 18-22 oC-on csíráztassuk. 3 héttel a csírázás után pikírozzuk a növényeket külön cserepekbe. Majd helyezzük hűvös és világos helyre.

Cseppecske szaporítása dugványról

A cseppecske dugványról is szaporítható, bár nem túl eredményesen. A fiatal növényeket többször csípjük vissza a bokrosodás érdekében.

Cseppecske ültetése

Május közepétől ültessük ágyásokba, balkonládákba vagy cserepekbe 25-30 cm ültetési távolságra. Ültetés közben keverjünk egy kis tápoldatot a földbe.

Cseppecskevirág felhasználása

A cseppecskevirág csak dísznövényként használható, jól kombinálható a napigényes virágokkal, például a záporvirággal, a kék szulákkal (hajnalka), a dorottyavirággal, ezek rossz időben nem nyílnak. Rossz időben is díszítő társa lehet a felícia, a fülesternye (mézvirág) vagy a zsálya.

Cseppecskevirág kártevői, betegségei

Betegsége nem igen ismert, többnyire a kártevők is elkerülik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük