Cseppecskevirág, cseppecske gondozása

A cseppecskevirág (Osteospermum ecklonis) vagy röviden csak cseppecske tartós virágú egynyári növény. Több fajtája is ismert, ráadásul mindig újabb és újabb fajták kerülnek piacra. Májustól októberig virágzik, napos erkélyre is nagyon jó választás, hisz a szeles időjárásnak is ellenáll. Már mondom is, hogy lesz sikeres a cseppecskevirág gondozása.

cseppecskevirág (Osteospermum ecklonis) vagy röviden csak cseppecske

Cseppecskevirág (Osteospernum) származása, jellemzése

Cseppecske származása

A cseppecskevirág (Osteospernum) latin nevét a görög csont+mag szavakból kapta. A fészkesek családjába (Asteracea) tartozik, Dél-Afrikából származik. Magyarul szokás még zivatarvirágnak is és kis margarétának is hívni. Az őszirózsafélék családjának Calenduleae nemzetségcsoportjába tartozik. Korábban Dimorphotheca nemzetség volt a neve, de ma már csak az egynyári fajok tartoznak oda, az évelő fajok az Osteospermum nemzetségbe tartoznak.

Több fajtája is ismert, ráadásul mindig újabb és újabb fajták kerülnek piacra. Az újabb fajták kompaktabbak és rövidebb a virágzási szünet vagy nincs is.

Csekkecske jellemzése, ismertetőjegyei

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, sárga, lila, kétszínűek is lehetnek, gyakran sötét csöves virágokkal, a virágok átmérője 8 cm is lehet, csak napon nyílik

Virágzási idő: májustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 40 cm

Habitus: felálló, bokros, illetve párnaszerű, részben csüngőhajtásokkal

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel

Cseppecskevirág gondozása

A cseppecskevirág gondozása egyszerű. Napos helyre tegyük, a szeles időjárásnak is ellenáll, de rosszul tűri a tartós esőt. Rendszeresen, de mérsékelten öntözzük. Víz soha ne álljon alatta. Kéthetente tápoldatozzuk. Az elnyílt virágokat rendszeresen vágjuk le.

Cseppecskevirág teleltetése

A cseppecske egynyári növény. Csak a dugványokat érdemes teleltetni, világos 8-12 fokos helyiségben.

Cseppecske szaporítása

A cseppecske dugványról szaporítható, bár nem túl eredményesen, a fiatal növényeket többször csípjük vissza a bokrosodás érdekében.

Cseppecskevirág felhasználása

A cseppecskevirág csak dísznövényként használható, jól kombinálható a napigényes virágokkal, például a záporvirággal, a kék szulákkal (hajnalka), a dorottyavirággal, ezek rossz időben nem nyílnak. Rossz időben is díszítő társa lehet a felícia, a fülesternye (mézvirág) vagy a zsálya.

Cseppecskevirág kártevői, betegségei

Betegsége nem igen ismert, többnyire a kártevők is elkerülik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük