Milyen föld kell az orchideának? – orchidea föld választás

Az orchidea hosszú távú megtartásának egyik legsarkalatosabb pontja a megfelelő virágföld használata. Az orchidea föld kiválasztásánál az orchideák életkörülményeit kell szem előtt tartani. A lepkeorchideák epifita, azaz fákon lakó növények, így semmiképp nem kerülhetnek hagyományos virágföldbe.

dúsan virágzó orchidea - orchidea föld

Orchidea föld választás szempontjai

Tapasztalt orchidea tartó olvasók árulták el, hogy válaszatanak virágföldet az orchideáknak. Nézzük is, mit mondanak!

Takács Mária: Lepkeorchideát (Phalaenopsis) kéreg vagy kéreg spaghnum moha keverékébe a legjobb ültetni. Ez lakás adottságaitól is függ, mennyire párás vagy száraz. Ha párás elég a sima kéreg. De ott vannak a mini phalaenopsisok nekik mindenképp érdemes a kéreg mellé spaghnum mohát is keverni mert vízigényesebbek nagyobb társaiknál. Hochwertiges közeg a legjobb nekik. Hagyományos virágföldbe vagy poros közegbe nem ültetném soha, mert a gyökerek nem kapnak fényt. Továbbá nem szellőznek és így hamar kialakul a gyökér rothadás illetve a tőrothadás is elindulhat. Ami a növény vesztét is jelentheti.

Nikoletta Belkó : A lekpeorchideának kéregmix való. Abból is olyat kell választani, ami a lakás adottságaihoz mérten tud szellőzni. Az eredeti élőhelyén talajlakó orchidea fajtákat lehet orchideaföldbe ültetni, de a lepkéket kéregmixbe ajánlott. Van kisebb vagy nagyobb szemű kéregmix. Száraz levegőjű lakásban kisebb, tömörebb kéregmixet ajánlott használni. Ez tartja a nedvességet a gyökerek számára. Párás lakásban pedig a nagy szemcsés kéregmix a jó, hogy szellőzni tudjanak a gyökerek, és ne rohadjanak be.

Jenő Sölétormos: Az orchideák nem a földben gyökereznek, hanem korhadó növényi részeken, fákon, ágakon. A növényeket legjobb áttetsző üveg vagy műanyag cserépbe, orchidea keverékbe ültetni. A gyökérzet szellőzése miatt még ki is lehet lyukasztani a cserepek oldalát. Ha van lehetőség rá, akkor nagyobb, szélesebb tálakba is ültethetjük, akár többet egy kompozícióba.

Vadady Mária: Lehet kapni orchidea“földkeveréket”, de ezek nem mindegyike jó, ugyanis a fakérgen kívül egy csomó olyan anyaggal dúsítják, amire az orchideáknak általában nincs szüksége és rothadást is okozhat. Ezért a profik inkább válogatott szemű, vagy jó minőségű vörösfenyő kérget használnak. Neten, kertészetekben, multiknál lehet kapni.

Nagyon köszönöm az olvasói tanácsokat.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 807
  • 5
  •  
  •  
  • 807
  •  
  • 5
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük