Milyen föld kell az orchideának? – orchidea föld választás

Az orchidea hosszú távú megtartásának egyik legsarkalatosabb pontja a megfelelő virágföld használata. Az orchidea föld kiválasztásánál az orchideák életkörülményeit kell szem előtt tartani. A lepkeorchideák epifita, azaz fákon lakó növények, így semmiképp nem kerülhetnek hagyományos virágföldbe.

dúsan virágzó orchidea - orchidea föld

Orchidea föld választás szempontjai

Tapasztalt orchidea tartó olvasók árulták el, hogy válaszatanak virágföldet az orchideáknak. Nézzük is, mit mondanak!

Takács Mária: Lepkeorchideát (Phalaenopsis) kéreg vagy kéreg spaghnum moha keverékébe a legjobb ültetni. Ez lakás adottságaitól is függ, mennyire párás vagy száraz. Ha párás elég a sima kéreg. De ott vannak a mini phalaenopsisok nekik mindenképp érdemes a kéreg mellé spaghnum mohát is keverni mert vízigényesebbek nagyobb társaiknál. Hochwertiges közeg a legjobb nekik. Hagyományos virágföldbe vagy poros közegbe nem ültetném soha, mert a gyökerek nem kapnak fényt. Továbbá nem szellőznek és így hamar kialakul a gyökér rothadás illetve a tőrothadás is elindulhat. Ami a növény vesztét is jelentheti.

Nikoletta Belkó : A lekpeorchideának kéregmix való. Abból is olyat kell választani, ami a lakás adottságaihoz mérten tud szellőzni. Az eredeti élőhelyén talajlakó orchidea fajtákat lehet orchideaföldbe ültetni, de a lepkéket kéregmixbe ajánlott. Van kisebb vagy nagyobb szemű kéregmix. Száraz levegőjű lakásban kisebb, tömörebb kéregmixet ajánlott használni. Ez tartja a nedvességet a gyökerek számára. Párás lakásban pedig a nagy szemcsés kéregmix a jó, hogy szellőzni tudjanak a gyökerek, és ne rohadjanak be.

Jenő Sölétormos: Az orchideák nem a földben gyökereznek, hanem korhadó növényi részeken, fákon, ágakon. A növényeket legjobb áttetsző üveg vagy műanyag cserépbe, orchidea keverékbe ültetni. A gyökérzet szellőzése miatt még ki is lehet lyukasztani a cserepek oldalát. Ha van lehetőség rá, akkor nagyobb, szélesebb tálakba is ültethetjük, akár többet egy kompozícióba.

Vadady Mária: Lehet kapni orchidea“földkeveréket”, de ezek nem mindegyike jó, ugyanis a fakérgen kívül egy csomó olyan anyaggal dúsítják, amire az orchideáknak általában nincs szüksége és rothadást is okozhat. Ezért a profik inkább válogatott szemű, vagy jó minőségű vörösfenyő kérget használnak. Neten, kertészetekben, multiknál lehet kapni.

Nagyon köszönöm az olvasói tanácsokat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük