Legkedveltebb orchidea fajták

A  kosborok, azaz az orchideák igen változatosak és népszerűek . Ezen nincs mit csodálkozni, hisz az orchideák családja a legnépesebb a növényvilágban. Több, mint 30.000 orchidea fajt különböztetünk meg, a virágos növények 40%-t teszik ki. Ezek a legnépszerűbb orchidea fajták.

Legkedveltebb orchidea fajták

A legtöbb orchidea a trópusi őserdők mélyéről indult el világhódító útjára. Mára már az egyik legkedveltebb szobanövény vált belőle. Rendszertanilag a kosborokhoz sorolható a mindenki által jól ismert és kedvelt fűszernövény : a vanília is és amit talán még kevesebben tudnak a hazánk több különleges védett növénye is.

Az első hivatalos feljegyzések ezekről a csodálatos növényekről a Kr. e. 5. századból származnak. Az Orchis, Orchidea név a görög orchid here, férfi ivarmirigy szóból ered a Kr. e. 3. századból. Az emberek ebben az időben hittek abban, hogy a kosborok növelik a férfiasságot. Úgy tartották, ha a kosbor két álgumója közül megeszik a nagyobbat, akkor fiút nemzenek.

Időszámításunk első évszázadaiban egyre gyakrabban megjelenik a japán irodalomban is. A termesztésével kapcsolatos első feljegyzések azonban csak a 10. századból származnak. Az európai irodalmakban nem dísznövényként, hanem gyógynövényként emlegetik. Ennek magyarázata igen egyszerű: a trópusi fajokat nem ismerték, az európai fajok pedig kevésbé látványosak. A trópusi fajok Hollandián, Belgiumon és Anglián keresztül a 18. században jutottak el Európába.

Az orchideákat szokás a virágok királynőjének is hívni. Szimbolikus jelentésük: a nemesség, a gazdagság és a szépség megtestesítői.

A hazánkban kapható orchideák többsége mai is jellemzően külföldről származik. A magyar orchidea kertészek legszebb ékességüket kiállításokon mutatják be és árusítják. Az orchideát sokan még mindig egy misztikus és különleges növénynek tartják, félnek a tartásától, annak ellenére, hogy köztudott milyen hosszú ideig, akár 3 hónapig is virágzik.

Lepkeorhidea (Phalaenopsis)

Az orchidea fajok közül a lepkeorchidea vagy pilleorchidea, latinul Phalaenopsis a legismertebb. Ennek a tartása a legegyszerűbb, ez a leghálásabb faj. Eredetileg trópusi erdők lakója, fák tetején él, a tápanyagot nem a talajból, hanem a levegőből veszi. A nemesítéseknek köszönhetően azonban bizonyos határokon belül képes alkalmazkodni és elviselni a szobai körülményeket. Az egészséges növénynek rövid, tömör, sötét zöld fényes ovális levelei és léggyökerei vannak. Magasra nyúló szárán találhatók a lepke formájú virágok. Igen változatos színvilágú, de a kereskedelemben kapható kék orchideák mesterséges festéknek köszönhetik kék színüket.

dúsan virágzó orchidea

Bugakosbor (Cattlaye orchidea)

Az orchideák legszebbikének, a királynőjének a Cattlaye orchideát tartják. Hatalmas virágai mindenféle színben megtalálhatók, találunk köztük illatos fajtákat is. Hibridjei kertészetekben gyakran kaphatók, kis igényűek, és hálásan virágoznak évente többször is.

bugakosbor , cattleya orchidea

Lepkekosbor (Oncidium orchidea)

Oncidium orchideák könnyen nevelhetők, bőségesen virágzóak. Puha leveleik az alsó szárgumóból (bulbából) indulnak ki, száraik rendszerint elágazóak, sok apró, gyakran illatos virággal. Magyar nevét virágainak apró, pillangókra emlékeztető formájáról kapta, de angol neve – the dancing lady – annyit tesz: a táncoló hölgy.

Csónakorchideák (Cymbidium)

Cymbidumok, csónakorchideák a legtöbb trópusi fajjal ellentétben nem fán élnek, hanem a talajon. Magasságuk akár az egy métert is elérheti. Élénk zöld leveleik hosszúkásak, hosszú, erős száron hozzák nagy méretű virágaikat. Különösen tartós virágai vágott virágként, esküvői csokrokban és bármilyen virágkompozícióban nagyon kedveltek.

Japánban egy középkori legenda is fűződik a csónakorchideákhoz. A hosszú ideje meddő császárné egy alkalommal nagyon megcsodálta a hálószobai vázába helyezett csónakorchideákat. Beszippantotta finom illatúkat. A virágok csodát tettek, meddősége megszűnt és összesen 13 egészséges gyermeknek adott életet.

csónakorchidea, cymbidium

Jeles vesszőkosbor (Dendrobium nobile)

Dendrobium nobile orchideáknak vagy vesszőkosboroknak hosszú fás száruk van. A hosszúkás formájú levelek tövében helyezkedik el a sok-sok fehér vagy lila virág.

Dendrobium nobile gondozása

Papucsorchidea (Paphiopedilum)

A papucsorchidea (Paphiopedilum) nevét virágja érdekes alakjáról kapta, a két alsó szirom összenövéséből “papucs” forma alakult ki. A papucsorchideák virágai színeiben is különlegesek: a zöld, a vajszínű, a rózsaszín, az erős pink, a mélybordó és a sárga különböző árnyalataiban pompáznak, fajtól függően. A szirmaik sok esetben pöttyösek, csíkosak. Az egyszínű zöld levelű fajok mellett vannak pöttyözött levelű változatok is.

Pártáskosbor, Vanda orchidea

A pártáskosbor vagy más néven Vanda orchidea az egyik legkülönlegesebb faj. Virágszirmai között egyaránt találunk csíkos, pöttyös és foltos mintázatút. Az orchideák közt igen ritka kék szín több árnyalatával is büszkélkedhet. Színük a világoskék és a kékeslila között változhat.

vanda orchidea

Árvácskaorchidea (Miltonia)

A Dél-Amerikában honos orchidea nagyméretű virágai az árvácskára emlékeztetnek, innen ered a magyar neve.

árvácskaorchidea, miltonia

Természetesen sorolhatnám még az orchidea fajtákat, de azt hiszem ezek a legismertebbek, legkedveltebbek.

Végül legyen a különleges fajta, az ékszerorchidea.

Fekete ékszerorchidea (Ludisia discolor)
Köszönöm a megosztásokat!
  • 310
  • 68
  •  
  •  
  • 310
  •  
  • 68
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük