Csónakorchidea (Cymbidium) gondozása – olvasói tanácsok

Csónakorchidea vagy latinul Cymbidium orchidea igen kedvelt orchidea fajta. Nagyon sok szín és forma változata létezik, melyek gondozása teljesen azonos módon történhet. Évek óta csodás orchideákat is nevelő olvasónk ad most hasznos tanácsokat azért, hogy sikeres legyen a cymbidium gondozása, virágoztatása.

cymbidium gondozása

Cymbidium gondozása

  1. Ne tegyük a növény forró és száraz levegőjű helyiségbe.
  2. Ne hagyjuk a növényen az elhalt virágokat, mert ezezl a következő szezon virágzását veszélyeztetjük.
  3. Körülbelül négy héttel azután, hogy az utolsó virág is teljesen kinyílt, távolítsuk el a virágszárat, hogy a növénynek teljes növekedési ciklusa legyen a jövő évi virágzáshoz.
  4. Ha a növény nem virágzik, akkor tegyük kevésbe naposabb és hűvösebb helyre.
  5. Nyáron, a növekedési időszakban rendszeresen öntözzük alulról.
  6. A fel nem szívódott vizet mindig öntsük le. Nyáron a szabadban tartva jobb, ha nem is teszünk alá alátétet.
  7. Nyáron havonta egyszer adjunk neki orchidea műtrágyát. Használtam már élesztős lötyit, marha gralunátumot is. Idén mással is próbálkozom, mert nálam egy cserépben csak 2-3 virágszárat hozott, ami kevés volt számomra .

Amikor kint az időjárás megengedi – azaz, amikor éjszaka tartósan nem megy 5 fok alá – azonnal kiviszem a szabadba. Általában március 15.-én szoktam kivinni. Ilyenkor még csak a terasztető alá rakom. Amikor éjszakánként állandó 10 fok fölé megy a hőmérséklet, akkor már kitehető tető nélküli helyre. Diófa alatt jól érzik magukat, ahol csak a korai napsütés éri őket.

Összefoglalva: nyáron fényt, vizet és marhatrágyat bőven adjunk neki. Két hetente egyszer élesztős vízzel locsoltam, amitól nagyon szaporodnak a cymbidiumok. Marha granulátumot havonta egyszer 30 db-ot beraktam egy cserépbe, ami a virágzást segíti.

Nagyon köszönjük Hajninak (Nguyễn Thị Thanh Hằng) a hasznos tanácsokat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük