Alvásproblémákat is gyógyít a levendula

Bár hazánkban a levendulát többnyire csak dísznövényként tartjuk, esetleg süteményekhez használjuk, nem feledkezhetünk meg gyógyító hatásairól sem. A valódi vagy más néven keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény. 2018-ban az év gyógynövényének is megválasztották. Hazánkban a 15. századtól dísz- és aromanövényként is ültetik. Virágát és illóolaját nyugtató, szorongásoldó hatása miatt a gyógyászatban is használják. Kevesen tudják, hogy még alvásproblémákat is gyógyít a levendula.

gyógyít a levendula

Alvásproblémákat is gyógyít a levendula

A valódi levendula vagy más néven keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) gyorsan bokrosodik, télálló és akár 40-50 évig is elél. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, ezüstös-zöld színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat.

Díszítőértékén túl azért is kedvelt a kertekben, mert a tavaszi metszésen túl szinte semmiféle gondozást nem igényel. Szereti a forró nyarainkat és jól tűri a szárazságot.

A levendula felhasználása igen sokrétű. Nemcsak a kertünk éke lehet, virágait többféle módon hasznosíthatjuk.

A virágokat friss felhasználásra és szárításra a virágzási idő közepén kell levágni. Olajlepárlásra a virágzás vége felé legalkalmasabb a virág. Ahogy a többi gyógynövényt, a levendula virágait is reggel érdemes leszedni, mert ekkor a legnagyobb az illóolaj tartalma.

Provance-ban fontos gasztronómia kellék, húsételek, desszertek elmaradhatatlan fűszere. Jellemzően grillezett halak és húsok ízesítője, de kerül belőle zöldséges ragukba, salátákba és szószokba. Édességeknek, főleg krémeknek, dzsemeknek, barackos desszerteknek kellemes aromát kölcsönöz.

Évszázadok óta használjuk fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szerként. Az ókori görög és római fürdőkben gyakran mártóztak meg levendulában. Egyiptomban balzsamozáshoz használták.

Angliában a pedig a pestisjárvány idején a csuklóra kötözve viselték. Hatásosan alkalmazható rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre és fogfájás enyhítésére egyaránt. A II. világháborúban sebfertőtlenítőként is használták.

A 20. század eleje óta gyógyszer alapanyagként is alkalmazzák: hasmenés, köhögés, fejfájás elleni szerekben. Rendkívül magas illóolaj-tartalmát kipárlással nyerik ki.

Stresszes időszakban és alvászavarok esetén is számíthatunk a levendulára. A levendula bizonyítottan streesszoldó, csökkenti a pulzusszámot, és a vérnyomást, ezáltal hamarabb tudunk ellazulni és elaludni. Illóolaját érdemes párologtatni vagy a fürdővízbe cseppegtetni. Szintén hatásos a levendulával töltött párna.

Levendulás gyógytea alvás problémákra

Alvászavar, idegesség ellen: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le. Lefekvés előtt 1-2 csészényi tea elfogyasztása ajánlott .

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük