Tavaszi összeültetések tapasztalatai és buktatói

A legszebb tavaszi összeültetések egymáshoz illő tavaszi hagymások és egyéb korán nyíló virágok edénybe ültetésével jöhetnek létre. A tervezést érdemes már szeptemberben megkezdeni, a virághagymák ültetésével még várhatunk. Vadady Mária sok éves tapasztalatával részletesen elmesélte, mire kell vigyázni az összeültetésbe kerülő virágok kiválasztásánál és milyen buktatók lehetnek.

Tavaszi összeültetések

Tavaszi összeültetések tapasztalatai

Nézem a számtalan posztot, videót e témában, amikben bemutatják, hogy hogyan lehet több rétegnyi tavaszi virághagymát dugdosni különféle edényekbe, cserepekbe, ládákba, de arról egy szó sem esik, hogy nem mindent érdemes összeültetni, így én most erről írok.
A naiv kertészkedő összevásárolja ami tetszik, a tanácsokat követve mindent úgy csinál, aztán tavasszal csodálkozik, hogy a fele hagymás ki sem bújik, vagy úgy elnyomják az intenzívebben növők, hogy semmit sem lehet belőlük látni.

Mivel kicsi a teraszunk, legegyszerűbben a konténer-kertészkedést lehet benne művelni, így a bénázásaim nyomán összegyűlt némi tapasztalat, amikből tanulva egyre gyakrabban sikerül szép beültetést csinálnom.
Cserepekbe, ablakládákba ültetek, plussz tavaly végre sikerült a legnagyobb ládámat úgy megcsinálni, hogy szinte hibátlannak lehetett mondani.

A cserepekben általában hamarabb nyílnak ki a virágok mint a szabad földben, hisz jobban éri a meleg, de a tavasz végi nyár is korábban jön és besülhetnek pl. a késői tulipánok bimbói, így ilyeneket nem is rakok már edénybe. Ritkán van olyan szerencsében részünk, mint a 2021-es tavaszon, amikor olyan egyenletesen hűvös volt az idő, hogy a korán nyílókat beérték a későbbiek és együtt pompázott minden hetekig. Imádtam!

Tavaszi összeültetések

Virágok kiválasztása

Amit érdemes nézni a csomagoláson:

– az ültetés mélysége: ne az menjen a legmélyebbre, amit 5 centi mélyre kell dugni! Az egyforma nagyságú hagymák közül a legkésőbb nyíló menjen a legmélyebbre, a legkorábban virágzó ezek fölé.
– a virágszár magassága. Az egyszerre nyílóknál a rövidebbek elvesznek a magasak között, de a szélén, vagy a magasak előtt már látszanak.
– a virágzás ideje.

Olyan virágokat is ültetek a hagymások fölé, amik mellettük is jól mutatnak, ősztől tavaszig mindig nyílik, zöldell valami az edényekben.

Figyelek arra, hogy legyenek felálló és leomló habitusú növények is ezekben, így nyár végén már készülök a kétnyári nefelejcsekkel, kisebb tő borostyánokkal, árvácskákkal, sárga violákkal, füvekkel, stb.

A nagyobb hagymások mélyebb edényekbe kerülnek, ezekben lehet alkalmazni a több rétegben ültetést, de az arasznyi mély ablakládákban mini nárciszok, botanikai tulipánok, jácintok és a mini hagymások mutatnak jól.

A krókuszok, íriszek annyira kis törékenyek, hogy magukban a legszebbek, kaviccsal, apró kéreggel beszórt földfelülettel. Ha ezek mellé pl. árvácskát, vagy bármi lombosabb virágot teszek, azok annyira elnyomják, hogy észre sem lehet őket venni.

A Tete&tete mini nárciszok kimaradhatatlanok, ragyogó hátterük a fűszerű leveleikkel a később teljesen elburjánzó árvácskáknak is.

A jácintjaim mind több éves innen-onnan begyűjtött hagymákról virágoznak ki a ládákban. Ezek főnövényként szépek amíg virágoznak.

Ültetés ideje és módja

Az ültetést november végére időzítem, amikor még van pár hét a begyökeresedésre. A Garri virágföldjét szeretem a legjobban, ezt keverem homokkal kb. fele-fele arányban. Utána belocsolom és egész télen éri a csapadék, hiszen mindben van olyan növény, ami végig nyílik, fejlődik, növekszik.

A cserepek alá támasztékot teszek, hogy ne maradjon lent pangó víz. Az összeset egymás mellé húzom, a réseket levelekkel tömöm ki és a tetejükre is levelet szórok, amikből csak az árvácskák, borostyánok, nefelejcsek és a többi lombos, később virágzó látszik ki.

Öntözés és tápoldatozás

Ha száraz a tél, akkor locsolok, mindig szükség szerint, nem az egészet teljesen beáztatva, hanem csak a zöldellők gyökérzónáját. Ha sok a csapadék, akkor leszedem a tetejükről a levelet és megkapirgálom a föld tetejét, hogy jobban párologjon belőle a nedvesség, majd a hideg jöttével visszaszórom a leveleket.

Amikor lenyílnak a hagymások, a levelek visszahúzódásáig párszor táppal érdemes belocsolni ezeket úgy, hogy a táp a leveleiket is érje. (A Monty Don mondta a múltkor az egyik BBC Kertész kertje epizódban.) Hogy ugyanennyire virágzóak maradnak-e a következő évre is a hagymák? Ki tudja?… Van még vagy 20-25 mámikás évem, hogy kitapasztaljam azt, ami eddig nem sikerült. 😁

 

Nézzük képeken is!

A nagy láda a tulipánok virágzása előtt. A violák egész télen nyíltak, az árvácskákkal együtt.

Tavaszi összeültetések

 

Vegyes. A fürtös gyöngyikék egy csapatban mutatnak jól. Virágzás előtt fazoníroztam a megnyúlt leveleket.

 

A violákat benövik a tulipánok.

Tavaszi összeültetések

Nehogy kimaradjon a kőfali pintyő!

 

A tiszafák cserepeiben botanikai tulipánokat dugdostam, benne is maradtak.

A korai rövidszárú és s később nyíló tulipánok együtt. 40 hagymát ültettem bele. Köré árvácskàkat, nefelejcset. Elöl az arany oregánó.

Tavaszi összeültetések

 

Na, ez is egy kísérleti, elcseszett beültetés a normál nárciszokkal!

Csakis óriás krókuszt érdemes venni!

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Vadady Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük