Kínai leander (Asclepias curassavica) gondozása

A kínai leander (Asclepias curassavica) díszes virágzata miatt hazánkban is egyre kedveltebb. Sokták még selyemleandernek, skarlát selyemkórónak, selyemvirágnak és selyembokornak is hívni. Bár trópusi eredetű, gondozása a mediterrán növényekével megegyező. Mivel nem tűri a fagyokat és teleltetést igényel, dézsás növényként tarthatjuk. 

Kínai leander (Asclepias curassavica) gondozása

Kínai leander jellemzése

A kínai leander, selyembokor, selyemvirág, selyemkóró (Asclepias curassavica) a tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjébe, ezen belül a meténgfélék (Apocynaceae) családjába tartozó faj.

A kínai leander nevet valószínűleg a leanderhez hasonlító levelei miatt kapta, bár a kínai előtag nem magyarázható, ugyanis Dél-Amerikából származik. A trópusi Amerikában dísz-, és gyomnövényként egyaránt elterjedt. Innen került át aztán Ázsia mérsékelt övi és trópusi országaiba, Afrikába, Ausztráliába, az Amerikai Egyesült Államok délkeleti államaiba és Hawaiiba, valamint egyéb csendes-óceáni szigetekre is.

Felálló szárú, bokros növekedésű növény. Hosszúkás ovális, átellenesen álló levelei a leanderre emlékeztetnek.

Egész nyáron át nyíló virágai aprók, élénksárga és piros színűek, a hajtások végén bogernyőt alkotnak. 

Hazánkban dézsás dísznövényként tartjuk.

A növény minden része bőséges mennyiségű mégező tejnedvet tartalmaz, ezért érdemes kesztyűt húzni a gondozásakor. 

Kínai leander gondozása

A kínai leander napimádó, szereti a meleget, ezért tűző napos helyen is nevelhetjük. Semleges vagy enyhén savas kémhatású talajba ültessük és gondoskodjunk a jó vízelvezetésről.

Rendszeresen, de mértékkel öntözzük. Túlöntözésre a levelek sárgulásával és ledobásával reagál.

Teleltetéséhez világos, hűvös helyet válasszunk. Teleltetés alatt nagyon kevés vizet igényel, elég havonta egyszer öntözni.

Betegségekre többnyire nem hajlamos, a kártvevők közül a levéltetvek és a takácsatkák szoktak megjelenni rajta.

Tőosztással és magról egyarán szaporítható.

Olvasói tanácsok a kínai leanderhez

Tiborné Tera Sipos: 10 fokos, világos helységben teleltetem én is. Amikor a lakásban teleltettem, betetvesedtek és ledobták a leveleiket. Most nekem is szépek, amióta télen nem 20 fokban pihennek.

 

Erzsi Pukliné: Nekem azt mondta egy termesztő, hogy nem érdemes teleltetni, sokkal inkább mindig újra magról vetni. Piacon vettem.

Nagyon köszönöm a fotót és a tanácsokat az olvasóknak!

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 8
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük