Ültess most, gyönyörködj tavasszal! – tavaszi hagymások ültetése

Gyakorló kertészek tudják, hogy növényeket nem a következő napokra, hetekre ültetünk. Alapos tervezés és hosszú távú gondolkodás eredményeként lesz minden évszakban pompás a kert. Az egész éves virágpompa azonban minden évszakban ellát bennünket feladatokkal is. Nyár végén sem dőlhetünk hátra, hisz a tavaszi hagymások az ültess ősszel, gyönyörködj tavasszal kategóriába tartoznak. A tavasszal virágzó hagymás növények ültetése szeptembertől esedékes és egészen a fagyokig végezhetjük. Kezdj hozzá minél előbb, hogy már a február végi napsugarakkal megjelenjenek az első színpompás virágok is a balkonodon vagy a kertedben!

tavasz hagymások

Tavaszi hagymások jellemzése

A tavaszi hagymások virágzása nyújtja az egyik legszebb és legszínesebb kavalkádot kertben. Az igénytelen és könnyen nevelhető évelők ültetése ősszel esedékes. Ha többféle virág hagymáját elültetjük ilyenkor, akkor szinte hétről hétre más-más növényben gyönyörködhetünk kora tavasztól.

Nem kevés pénzt spórolhatunk meg, ha ősszel ültetünk tavaszi hagymásokat. Tavasszal a beültetett tálaknak igen borsos ára van. Ősszel szinte minden nagyobb üzlet hatalmas forma- és színválasztékban kínálja a tulipánokat, nárciszokat és társaikat. Ráadásul, ha saját magunk ültetünk, akkor a beültetés valamennyi eleme épp a kedvünkre való lesz.

Igen népes a hagymás és gumós növények tábora. A főleg nagyobb hagymával rendelkezők, mint például a vérvirág nyáron nyílnak. Legkedveltebbek azonban a kis hagymás, kora tavasszal nyíló növények, melyeket összefoglaló néven tavaszi hagymásoknak hívunk.

A sárgavirágú téltemető gyakran már februárban virágzik, őket pedig sorra követik a szerényen meghúzúdó hóvirágok és tőzikék. Majd jönnek a szebbnél szebb, színesebbnél színesebb növények, kezdve apró krókuszokkal, majd többek közt a legnagyobb kedvenc tulipánnal és a parfűmösen illatozó jácinttal.

Gyepben elszórva, sziklakertek kövei között, lombhullató fák alatt épp úgy jól mutatnak, mint előkertbe csoportosan ültetve vagy szegélyként katonás sorba állítva.

Tavasszal nyíló hagymás növények igényei, gondozása

A tavaszi hagymás növények ültetésének ideja az ősz. Hideghatásra van szükségük a virágzáshoz, amit őszi elültetéssel biztosíthatunk. Nem kell félni, télen sem fognak megfagyni a hagymák még a cserepekben sem. Hideg nélkül a virágzás elmarad. Többségüknek kifejezetten jót tesz a téli hideg, sőt akkor virágoznak igazán szépen, ha a tél folyamán kellően fagyos időjárás uralkodott.

A hagymás virágok a laza, jó vízvezető képességű és tápanyagban gazdag talajt kedvelik. Lazíthatjuk a talajt, ha homokot is keverünk a virágföldhöz. A tápanyag-utánpótlásról kerti komposzt vagy szerves trágya bekeverésével gondoskodhatunk.

Fagymentes időben mérsékelten öntözzük.

Ha cserépbe, balkonládákba ültethetjük a hagymás növényeket, akkor már február végén elő dugják zöld leveleiket, majd hamarosan megjelennek a színes virágfejek is.

Tavaszi hagymások kertbe ültetése

Ha túl kötött a talaj, akkor azt már hónapokkal korábban érdemes lazítani, és ezzel előkészíteni a tavaszi hagymások számára.

A hagymás vagy gumós növények akkor mutatnak a legszebben, ha legalább hármasával, kisebb csoportokba ültetjük őket. Így tud igazán érvényesülni színhatásuk és formagazdagságuk.

A hagymás növények korai virágzásuk miatt szinte bárhová ültethetők. Lombhullató fák és bokrok alá ia kerülhetnek, mert ezek ekkor még nem vetnek rájuk árnyékot. A kései, nagyvirágú tulipánok esetén figyelmesebben járjunk el, mert ezek kifejezetten napos helyen érzik jól magukat.

Az ültetési mélység meghatározásánál ügyeljünk arra, hogy a hagyma csúcsa feletti talaj legalább kétszerese legyen a hagyma magasságának.

Tavaszi hagymások ültetése cserépbe

Igen látványos és helytakarékos megoldás, ha a hagymákat cserépbe dugjuk el és nem egy szintben, hanem három rétegben ültetjük el. A réteges beültetés további előnye, hogy a virágok fokozatosan nyílnak ki és ezért hetekig tartó színkavalkádnak és illatfelhőnek örülhetünk.

Alulra (legmélyebbre) kerüljenek a magasabb növények, mint nárcisz, a díszhagyma, kockásliliom, prérigyertya, liliom, csillaghagyma (Daffodils, Allium, Fritillaria, Camassia, Lilies, Ipheion).

A középső szint a tulipánok, jácintok és hóvirágok (Tulips, Hyacinth, Galanthus) helye.

Míg felülre az apró hagymás növényeket ültessük, mint a fürtös gyöngyike, krókusz, csillagvirág, hófény, puskinvirág, csillaghagyma, lépliliom, frézia.

Jó ötlet, ha a hagymákat őszi árvácskák közé ültetjük. Csodás látvány, ahogy az ősszel és télen is díszítő, tavaszra jól bebokrosodó árvácskák közül előbújnak a tavaszi hagymások pompás virágai is.
Sok sikert és kreativitást az igénytelen, ugyanakkor színpompás tavaszi hagymások ültetéséhez!

tavaszváró összeültetés

Leggyakoribb tavaszi hagymások a magyar kertekben

Tulipán

A csodálatos szín és formavilágú tulipán, latinul Tulipa sp., régi magyar nevén: tulipánt a kikeleti kertek megszépítője, az egyik legkedveltebb tavaszi hagymás növény. Szépségén túl nagy erénye, hogy egyszerűen gondozható. 

Nárcisz

A tavasz egyik legkedveltebb hírnöke a nárcisz (Narcissus). Korai fajtái már az első márciusi napsütés hatására virágot bontanak. Légies könnyedségükkel, illatukkal, hamar elűzik a komor téli hangulatot és melegséget, vidámságot hoznak a szürke téli napok után.

A kerti jácint (Hyacinthus orientalis) a legillatosabb és az egyik legkedveltebb tavaszi hagymás növény. Változatos színvilága mellett a csodálatos illatának köszönheti népszerűségét. Ez utóbbi miatt szokták még illatos jácintnak is hívni, de a közönséges jácint név is elterjedt. Télen is tavaszt varázsol az otthonokba. Vásárolhatunk cserepes növényt, vagy üvegben mi magunk is hajtathatunk jácinthagymát. Később pedig kiültethetjük a kertbe és újra virágoztathatjuk. Az igazán igénytelen növény, a jácint gondozása olyan feladat, amibe még a kezdő kertészkedők bicskája sem törik bele.

Hóvirág

A tavasz egyik első hírnöke a hóvirág (Galanthus), ami szélvédett helyeken gyakran már január elején megmutatja fehér virágait. Magyarországon is őshonos fajtáit a gátlástalan gyűjtőszenvedély veszélybe sodorta, ezért védetté nyilvánították. Erdőkben tilos leszedni a virágait vagy kiszedni a hóvirág hagymákat. A kertekben azonban tartható, gondozása igazán egyszerű.

Fürtös gyöngyike

A fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) vagy örmény gyöngyike (Muscari armeniacum) apró kék vagy ritkábban fehér virágfejeivel már márciusban magára vonja a tekinteteket. A kedves kis tavaszi hagymás növény a száraz gyepekben, sziklás helyeken, tölgyesekben fordul elő a temészetben. Egyre népszerűbb kertek díszeként is, sőt cserépben, akár erkélyen is nevelhetjünk.

Krókusz

Krókusz, latinul Crocus vernus vagy kerti sáfrány a tavasz egyik első hírnöke. Fehér, sárga, lila és cirmos színeivel már ferbruárban vidámságot varázsol a kertekbe. Igénytelen kis szépség, gondozása alig szükséges.

Téltemető

Amikor a téltemető (Eranthis hyemalis) sárga virágfejei előbújnak, biztosak lehetünk benne, hogy hiába küzd a tél, hamarosan beköszönt a tavasz. Gyakran már január végén virágba borítja az erdők avarját, ezért kapta a télike nevet is. A Magyarországon 1982 óta védett növény a kissé nyirkos, tápanyagban dús talajt kedveli, ezért elsősorban erdőkben találkozhatunk vele, de megfelelő körülményeket biztosítva kertekben is örülhetünk szépségének.

Tőzike

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) vagy hóharang 10 – 20 cm magas, fehér harang alakú virágokat nevelő hagymás növény, a hóvirág nagyobb unokatestvére. Hat fehér lepellevélével, amelyek végén zöld vagy sárga folt található egyértelműen felismerhető. A kedves kis növény hazánkban több természetvédelmi területen is megtalálható. A hóvirághoz hasonlóan védett növény.

Botanikai tulipán

A március közepétől virágba boruló apró szépség, a törpe botanikai tulipán vagy vadtulipán (Tulipa) egyre népszerűbb a magyar kiskertekben. Nem csoda, hisz ültethetjük cserépbe vagy balkonládába és nagyon jól mutatnak sziklakertben vagy virágágyásokban is. A korai virágzású botanikai tulipán gondozása nem tér el a magasabbra növő és később virágzó kerti tulipánok ápolásától. Érdemes beszerezni pár vadtulipán hagymát is, így akár két hónapig is gyönyörködhetünk a virágzó tulipánokban.

Még több olvasnivaló a hagymásnövényekről

Az egyik kedvenc őszi elfoglaltságom a tavaszváró összeültetés készítése. A cserépbe ültetett tavaszi hagymások az első tavaszi napsugarakra kinyítják színes kis fejüket és friss illatukkal belengik az erkélyt.

A hagymás és gumós növények főként tavasszal tündökölnek, de különleges nyári és őszi virágzók is tartoznak ide. A kedvelt tavaszi hagymások mellett ide tartozik többek közt a kardvirág, a dália és az amarillisz is, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. A hagymás és gumós kisokosba összegyűjtöttem mindent, amit a hagymás és gumós virágokról tudni kell az ültetéstől a gondozáson át a teleltetésig és szaporításig. A legismertebb növények gondozását részletesen is bemutatom.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük