Készülj a tavaszra tavaszi hagymások ültetésével

Gyakorló kertészek tudják, hogy növényeket nem a következő napokra ültetünk. A hosszú távú gondolkodás eredményeként lesz minden évszakban pompás a kert. A tavaszi hagymások elültetését szeptembertől egészen a fagyokig végezhetjük. Kezdj hozzá minél előbb, hogy a február végi napsugarakkal a színpompás virágok is megjelenjenek a balkonodon vagy a kertedben!

tavasz hagymások

Tavaszi hagymások

Nem kevés pénzt spórolhatunk meg, ha ősszel ültetünk tavaszi hagymásokat. Tavasszal a beültetett tálaknak igen borsos ára van. Ilyenkor szinte minden nagyobb üzlet hatalmas forma- és színválasztékban kínálja a tulipánokat, nárciszokat és társaikat. Ráadásul ha saját magunk ültetünk, akkor a beültetés valamennyi eleme épp a kedvünkre való lesz.

Igen népes a hagymás és gumós növények tábora. A főleg nagyobb hagymával rendelkezők, mint például a vérvirág nyáron nyílnak. Legkedveltebbek azonban a kis hagymás, kora tavasszal nyíló növények, melyeket összefoglaló néven tavaszi hagymásoknak hívunk.

A tavaszi hagymás növények ültetésének ideja az ősz. Hideghatásra van szükségük a virágzáshoz, amit őszi elültetéssel biztosíthatunk. Nem kell félni, télen sem fognak megfagyni a hagymák még a cserepekben sem. Hideg nélkül a virágzás elmarad.

A hagymás virágok a laza, jó vízvezető képességű és tápanyagban gazdag talajt kedvelik. Lazíthatjuk a talajt, ha homokot is keverünk a virágföldhöz. Fagymentes időben mérsékelten öntözzük.

Ha cserépbe, balkonládákba ültethetjük a hagymás növényeket, akkor már február végén elő dugják zöld leveleiket, majd hamarosan megjelennek a színes virágfejek is.

A hagymás vagy gumós növények akkor mutatnak a legszebben, ha legalább hármasával, kisebb csoportokba ültetjük őket. Így tud igazán érvényesülni színhatásuk és formagazdagságuk.

Tavaszi hagymás növények ültetése cserépbe

Igen látványos és helytakarékos megoldás, ha a hagymákat cserépbe dugjuk el és nem egy szintben, hanem három rétegben ültetjük el. A réteges beültetés további előnye, hogy a virágok fokozatosan nyílnak ki és ezért hetekig tartó színkavalkádnak és illatfelhőnek örülhetünk.

Alulra (legmélyebbre) kerüljenek a magasabb növények, mint nárcisz, a díszhagyma, kockásliliom, prérigyertya, liliom, csillaghagyma (Daffodils, Allium, Fritillaria, Camassia, Lilies, Ipheion).

A középső szint a tulipánok, jácintok és hóvirágok (Tulips, Hyacinth, Galanthus) helye.

Míg felülre az apró hagymás növényeket ültessük, mint a fürtös gyöngyike, krókusz, csillagvirág, hófény, puskinvirág, csillaghagyma, lépliliom, frézia (Muscari, Crocus, Scilla, Chionodoxa, Puschkinia, Tritelia, Ixia, Freesia).

Jó ötlet, ha a hagymákat őszi árvácskák közé ültetjük. Csodás látvány, ahogy az ősszel és télen is díszítő, tavaszra jól bebokrosodó árvácskák közül előbújnak a tavaszi hagymások pompás virágai is.
Sok sikert és kreativitást az igénytelen, ugyanakkor színpompás tavaszi hagymások ültetéséhez!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük