Ültess most, gyönyörködj tavasszal! – tavaszi hagymások ültetése

Gyakorló kertészek tudják, hogy növényeket nem a következő napokra, hetekre ültetünk. Alapos tervezés és hosszú távú gondolkodás eredményeként lesz minden évszakban pompás a kert. Az egész éves virágpompa azonban minden évszakban ellát bennünket feladatokkal is. Nyár végén sem dőlhetünk hátra, hisz a tavaszi hagymások az ültess ősszel, gyönyörködj tavasszal kategóriába tartoznak. A tavasszal virágzó hagymás növények ültetése szeptembertől esedékes és egészen a fagyokig végezhetjük. Kezdj hozzá minél előbb, hogy már a február végi napsugarakkal megjelenjenek az első színpompás virágok is a balkonodon vagy a kertedben!

tavasz hagymások

Tavaszi hagymások jellemzése

Nem kevés pénzt spórolhatunk meg, ha ősszel ültetünk tavaszi hagymásokat. Tavasszal a beültetett tálaknak igen borsos ára van. Ilyenkor szinte minden nagyobb üzlet hatalmas forma- és színválasztékban kínálja a tulipánokat, nárciszokat és társaikat. Ráadásul ha saját magunk ültetünk, akkor a beültetés valamennyi eleme épp a kedvünkre való lesz.

Igen népes a hagymás és gumós növények tábora. A főleg nagyobb hagymával rendelkezők, mint például a vérvirág nyáron nyílnak. Legkedveltebbek azonban a kis hagymás, kora tavasszal nyíló növények, melyeket összefoglaló néven tavaszi hagymásoknak hívunk.

Tavasszal nyíló hagymás növények igényei, gondozása

A tavaszi hagymás növények ültetésének ideja az ősz. Hideghatásra van szükségük a virágzáshoz, amit őszi elültetéssel biztosíthatunk. Nem kell félni, télen sem fognak megfagyni a hagymák még a cserepekben sem. Hideg nélkül a virágzás elmarad.

A hagymás virágok a laza, jó vízvezető képességű és tápanyagban gazdag talajt kedvelik. Lazíthatjuk a talajt, ha homokot is keverünk a virágföldhöz. Fagymentes időben mérsékelten öntözzük.

Ha cserépbe, balkonládákba ültethetjük a hagymás növényeket, akkor már február végén elő dugják zöld leveleiket, majd hamarosan megjelennek a színes virágfejek is.

A hagymás vagy gumós növények akkor mutatnak a legszebben, ha legalább hármasával, kisebb csoportokba ültetjük őket. Így tud igazán érvényesülni színhatásuk és formagazdagságuk.

Tavaszi hagymások ültetése cserépbe

Igen látványos és helytakarékos megoldás, ha a hagymákat cserépbe dugjuk el és nem egy szintben, hanem három rétegben ültetjük el. A réteges beültetés további előnye, hogy a virágok fokozatosan nyílnak ki és ezért hetekig tartó színkavalkádnak és illatfelhőnek örülhetünk.

Alulra (legmélyebbre) kerüljenek a magasabb növények, mint nárcisz, a díszhagyma, kockásliliom, prérigyertya, liliom, csillaghagyma (Daffodils, Allium, Fritillaria, Camassia, Lilies, Ipheion).

A középső szint a tulipánok, jácintok és hóvirágok (Tulips, Hyacinth, Galanthus) helye.

Míg felülre az apró hagymás növényeket ültessük, mint a fürtös gyöngyike, krókusz, csillagvirág, hófény, puskinvirág, csillaghagyma, lépliliom, frézia.

Jó ötlet, ha a hagymákat őszi árvácskák közé ültetjük. Csodás látvány, ahogy az ősszel és télen is díszítő, tavaszra jól bebokrosodó árvácskák közül előbújnak a tavaszi hagymások pompás virágai is.
Sok sikert és kreativitást az igénytelen, ugyanakkor színpompás tavaszi hagymások ültetéséhez!

tavaszváró összeültetés

Leggyakoribb tavaszi hagymások a magyar kertekben

Tulipán

A csodálatos szín és formavilágú tulipán, latinul Tulipa sp., régi magyar nevén: tulipánt a kikeleti kertek megszépítője, az egyik legkedveltebb tavaszi hagymás növény. Szépségén túl nagy erénye, hogy egyszerűen gondozható. 

Nárcisz

A tavasz egyik legkedveltebb hírnöke a nárcisz (Narcissus). Korai fajtái már az első márciusi napsütés hatására virágot bontanak. Légies könnyedségükkel, illatukkal, hamar elűzik a komor téli hangulatot és melegséget, vidámságot hoznak a szürke téli napok után.

A kerti jácint (Hyacinthus orientalis) a legillatosabb és az egyik legkedveltebb tavaszi hagymás növény. Változatos színvilága mellett a csodálatos illatának köszönheti népszerűségét. Ez utóbbi miatt szokták még illatos jácintnak is hívni, de a közönséges jácint név is elterjedt. Télen is tavaszt varázsol az otthonokba. Vásárolhatunk cserepes növényt, vagy üvegben mi magunk is hajtathatunk jácinthagymát. Később pedig kiültethetjük a kertbe és újra virágoztathatjuk. Az igazán igénytelen növény, a jácint gondozása olyan feladat, amibe még a kezdő kertészkedők bicskája sem törik bele.

Hóvirág

A tavasz egyik első hírnöke a hóvirág (Galanthus), ami szélvédett helyeken gyakran már január elején megmutatja fehér virágait. Magyarországon is őshonos fajtáit a gátlástalan gyűjtőszenvedély veszélybe sodorta, ezért védetté nyilvánították. Erdőkben tilos leszedni a virágait vagy kiszedni a hóvirág hagymákat. A kertekben azonban tartható, gondozása igazán egyszerű.

Fürtös gyöngyike

A fürtös gyöngyike (Muscari neglectum) vagy örmény gyöngyike (Muscari armeniacum) apró kék vagy ritkábban fehér virágfejeivel már márciusban magára vonja a tekinteteket. A kedves kis tavaszi hagymás növény a száraz gyepekben, sziklás helyeken, tölgyesekben fordul elő a temészetben. Egyre népszerűbb kertek díszeként is, sőt cserépben, akár erkélyen is nevelhetjünk.

Krókusz

Krókusz, latinul Crocus vernus vagy kerti sáfrány a tavasz egyik első hírnöke. Fehér, sárga, lila és cirmos színeivel már ferbruárban vidámságot varázsol a kertekbe. Igénytelen kis szépség, gondozása alig szükséges.

Még több olvasnivaló a hagymásnövényekről

Az egyik kedvenc őszi elfoglaltságom a tavaszváró összeültetés készítése. A cserépbe ültetett tavaszi hagymások az első tavaszi napsugarakra kinyítják színes kis fejüket és friss illatukkal belengik az erkélyt.

A hagymás és gumós növények főként tavasszal tündökölnek, de különleges nyári és őszi virágzók is tartoznak ide. A kedvelt tavaszi hagymások mellett ide tartozik többek közt a kardvirág, a dália és az amarillisz is, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. A hagymás és gumós kisokosba összegyűjtöttem mindent, amit a hagymás és gumós virágokról tudni kell az ültetéstől a gondozáson át a teleltetésig és szaporításig. A legismertebb növények gondozását részletesen is bemutatom.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük