Így készíts tavaszváró összeültetést!

Az egyik kedvenc őszi elfoglaltságom a tavaszváró összeültetés készítése. A cserépbe ültetett tavaszi hagymások az első tavaszi napsugarakra kinyítják színes kis fejüket és friss illatukkal belengik az erkélyt.

tavaszváró összeültetés

Tavaszváró összeültetés készítése

A tavaszi virágok élénk színükkel elűzik a telet és már a nyári virágzást idézik. Cserépbe, balkonládákba egészen a fagyok beálltáig elültethetjük a hagymás növényeket. Általában már február végén elő dugják kis fejeiket, amivel végleg beharangozzák a tavaszt. A gyakran egy vagy csak kevés virágot hozó hagymás vagy gumós növények akkor mutatnak a legszebben, ha legalább hármasával kisebb csoportokba ültetjük őket. Így tud igazán érvényesülni színhatásuk és formagazdagságuk. A tavaszi ágyások legszebb virágai alkalmasak arra, hogy a balkonra, a teraszra varázsolják a tavaszt a sokoldalúan beültetett edények összerendezésével.

Igen látványos és helytakarékos megoldás, ha a hagymákat nem egy szintbe, hanem három rétegben ültetjük el. A réteges beültetés további előnye, hogy a virágok fokozatosan nyílnak ki és ezért hetekig tartó színkavalkádnak és illatfelhőnek örülhetünk.

A hagymás virágok a laza, jó vízvezető képességű és tápanyagban gazdag talajt kedvelik. Az összeültetésnél a legnagyobb méretű hagymák kerüljenek legalulra, míg a legkisebbek legfelülre.

Európa legnagyobb virágoskertje, a hollandiai Keukenhofban található 32 hektáros virágpark Facebook oldalán szintén azt javasolják, hogy a növényeket három szintben ültessük a cserépbe.

tavaszváró összeültetés

Javaslatuk szerint a legalsó rétegbe kerüljön a nárcisz, a díszhagyma, kockásliliom, prérigyertya, liliom, csillaghagyma (Daffodils, Allium, Fritillaria, Camassia, Lilies, Ipheion).

Az igazi keukenhofi hangulathoz középre kerüljenek a tulipánok, jácintok és hóvirágok (Tulips, Hyacinth, Galanthus).

A legfelső rétegre az apró hagymás növényeket ültessük, mint a fürtös gyöngyike, krókusz, csillagvirág, hófény, puskinvirág, csillaghagyma, lépliliom, frézia (Muscari, Crocus, Scilla, Chionodoxa, Puschkinia, Tritelia, Ixia, Freesia). 

A hagymáknak a virágzáshoz szükségük van hideg hatásra, ezért semmiképp ne a szobában tartsuk a beültetett cserepet. Fagymentes időben mérsékelten öntözzük.

Az első virágok megjelenése február vége felé várható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Nyíri Hajnalka szerint:

  Szeretném kérdezni, hogy az ősszel cserepekbe ültetett pl.tulipán hagymákkal, a cserepeket a szabadban lehet tartani a télen át??? Nem fagynak ki?
  Köszönettel,
  Hajnalka

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Hajnalka!
   Igen, télen a szabadban lehet, sőt kell tartani a tavaszi hagymásokkal beültetett cserepeket.
   Ha egyáltalán nem érő őket csapadék, akkor fagymentes napon néha nem árt meglocsolni. Egyéb teendő nincs vele.
   Sok sikert hozzá! Jucó

 2. Nivito szerint:

  I am really happy to say it’s an interesting article to read 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük