Így készíts tavaszváró összeültetést!

Az egyik kedvenc őszi elfoglaltságom a tavaszváró összeültetés készítése. A cserépbe ültetett tavaszi hagymások az első tavaszi napsugarakra kinyítják színes kis fejüket és friss illatukkal belengik az erkélyt. Szeptember a legidálisabb hónap arra, hogy eldugjuk a virághagymákat, amelyek kora tavasszal színes virágaikkal hálálják meg a gondoskodást. Már mutatom is az összeültetés fortélyait, amelyek hozzád is virágpompát varázsolnak tavaszra.

tavaszváró összeültetés

Tavaszváró összeültetés készítése

A hagymás virágok legnagyobb és legkedveltebb csoportját a tavaszi hagymások képezik.

A tavasszal nyíló virágok élénk színükkel elűzik a telet és már a nyári virágzást idézik. A kertbe, cserépbe vagy balkonládába egészen a fagyok beálltáig elültethetjük a hagymás növényeket. Az ősszel, cserépbe elültetett tavaszi hagymások általában már február végén elő dugják kis fejeiket, amivel végleg beharangozzák a tavaszt.

A gyakran egy vagy csak kevés virágot hozó hagymás vagy gumós növények akkor mutatnak a legszebben, ha legalább hármasával kisebb csoportokba ültetjük őket. Így tud igazán érvényesülni színhatásuk és formagazdagságuk. A tavaszi ágyások legszebb virágai alkalmasak arra, hogy a balkonra, a teraszra varázsolják a tavaszt a sokoldalúan beültetett edények összerendezésével.

Tavaszi összeültetések

Tavaszi hagymások összeültetésének fortélyai

Igen látványos és helytakarékos megoldás, ha a hagymákat nem egy szintbe, hanem három rétegben ültetjük el. A réteges beültetés további előnye, hogy a virágok fokozatosan nyílnak ki és ezért hetekig tartó színkavalkádnak és illatfelhőnek örülhetünk.

A hagymás virágok a laza, jó vízvezető képességű és tápanyagban gazdag talajt kedvelik. Minél nagyobb egy hagyma, annál mélyebbre kell ültetni ahhoz, hogy szépen meg tudjon kapaszkodni a földbe. Ügyeljünk arra, hogy a hagymáknak a gyökeres része kerüljön alulra. A fordítva ültetett hagymák is kihajtanak ugyan, de jóval később, és mivel sok energia megy el a kihajtáshoz a virágok kárára, így a virágok nem lesznek olyan látványosak

tavasz hagymások

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy olyan mélyre dugjuk a hagymát, hogy felette a hagyma méret kétszeresének megfelelő föld kerüljön. Például egy 5 cm-es hagymát 15 cm mélyre helyezzünk el, így a hagyma tetejétől még lesz 10 cm föld. Az összeültetésnél a legnagyobb méretű hagymák kerüljenek legalulra, míg a legkisebbek legfelülre.

Európa legnagyobb virágoskertje, a hollandiai Keukenhofban található 32 hektáros virágpark Facebook oldalán szintén azt javasolják, hogy a növényeket három szintben ültessük a cserépbe.

tavaszváró összeültetés

Javaslatuk szerint a legalsó rétegbe kerüljön a nárcisz, a díszhagyma, kockásliliom, prérigyertya, liliom, csillaghagyma (Daffodils, Allium, Fritillaria, Camassia, Lilies, Ipheion).

Az igazi keukenhofi hangulathoz középre kerüljenek a tulipánok, jácintok és hóvirágok (Tulips, Hyacinth, Galanthus).

A legfelső rétegre az apró hagymás növényeket ültessük, mint a fürtös gyöngyike, krókusz, csillagvirág, hófény, puskinvirág, csillaghagyma, lépliliom, frézia (Muscari, Crocus, Scilla, Chionodoxa, Puschkinia, Tritelia, Ixia, Freesia). 

A hagymákat a beültetés után nem kell meglocsolni.

A hagymák fagytűrőek, sőt a virágzásukhoz szükségük van hideg hatásra, ezért semmiképp ne a szobában tartsuk a beültetett cserepet. Télen különösebb gondozást nem igényelnek, fagymentes időben néha mérsékelten öntözzük.

Tavasszal, ahogy enyhül az idő és megjelennek a kis levelek, heti egyszeri locsolás is indokolt lehet.

Az első virágok megjelenése február vége felé várható.

További hasznos tanácsok a tavaszi hagymásokhoz

Gyakorló kertészek tudják, hogy növényeket nem a következő napokra, hetekre ültetünk. Alapos tervezés és hosszú távú gondolkodás eredményeként lesz minden évszakban pompás a kert. Az egész éves virágpompa azonban minden évszakban ellát bennünket feladatokkal is. Nyár végén sem dőlhetünk hátra, hisz a tavaszi hagymások az ültess ősszel, gyönyörködj tavasszal kategóriába tartoznak. A tavasszal virágzó hagymás növények ültetése szeptembertől esedékes és egészen a fagyokig végezhetjük. Kezdj hozzá minél előbb, hogy már a február végi napsugarakkal megjelenjenek az első színpompás virágok is a balkonodon vagy a kertedben!

A legszebb tavaszi összeültetések egymáshoz illő tavaszi hagymások és egyéb korán nyíló virágok edénybe ültetésével jöhetnek létre. A tervezést érdemes már szeptemberben megkezdeni, a virághagymák ültetésével még várhatunk. Vadady Mária sok éves tapasztalatával részletesen elmesélte, mire kell vigyázni az összeültetésbe kerülő virágok kiválasztásánál és milyen buktatók lehetnek.

A hagymás és gumós növények főként tavasszal tündökölnek, de különleges nyári és őszi virágzók is tartoznak ide. A kedvelt tavaszi hagymások mellett ide tartozik többek közt a kardvirág, a dália és az amarillisz is, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. A hagymás és gumós kisokosba összegyűjtöttem mindent, amit a hagymás és gumós virágokról tudni kell az ültetéstől a gondozáson át a teleltetésig és szaporításig. A legismertebb növények gondozását részletesen is bemutatom.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Nyíri Hajnalka szerint:

  Szeretném kérdezni, hogy az ősszel cserepekbe ültetett pl.tulipán hagymákkal, a cserepeket a szabadban lehet tartani a télen át??? Nem fagynak ki?
  Köszönettel,
  Hajnalka

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Hajnalka!
   Igen, télen a szabadban lehet, sőt kell tartani a tavaszi hagymásokkal beültetett cserepeket.
   Ha egyáltalán nem érő őket csapadék, akkor fagymentes napon néha nem árt meglocsolni. Egyéb teendő nincs vele.
   Sok sikert hozzá! Jucó

 2. Nivito szerint:

  I am really happy to say it’s an interesting article to read 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük