Krókusz (kerti sáfrány) gondozása, szaporítása

Krókusz ((Crocus) vagy kerti sáfrány a tavasz egyik első hírnöke. Fehér, sárga, lila és cirmos színeivel már ferbruárban vidámságot varázsol a kertekbe. Igénytelen kis szépség, bár csak pár hétig örülhetünk tölcsér formájú apró virágainak, érdemes beszerezni pár hagymát. 
krókusz

Kerti sáfrány  (Crocus) származása, jellemzése

A krókusz vagyis a kerti sáfrány (Crocus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó növénynemzetség. Ugyancsak sáfránynak hívjuk egyes fajok összegyűjtött és fűszerként használt bibéjét is.

A tavaszi hagymás évelő növény Délkelet-Európából és Kis-Ázsiából származik. Hazánkban is léteznek vadon élő fajai, de azok védettek. A krókusz az egyik legkorábban nyíló kerti virág. Márciusban már be is fejeződik a virágzása és újabb egy évet kell várni az újabb virágokra.

Igen apró termetű, 5-10 centinél nem nő magasabbra. Szárleveleik nincsenek, keskeny, fűszerű levelei vannak, amik a virágzás után nem sokkal elszáradnak. A hagymából kinövő néhány centis szár csúcsán ülnek a színes, tölcsérszerű virágok.

Rengeteg fajtája és színváltozata létezik. Találkozhatunk kék, lila, sárga, bíbor, rózsaszín és fehér színben pompázókkal és cirmos virágúakkal is. Tapasztalataim szerint a sárgaszínű változatai bújnak elő és virágoznak a legkorábban. A látványosabb lila és cirmos változatok kicsit lustábbak.

Krókusz ültetése

A többi tavaszi hagymáshoz hasonlóan a krókuszt is ősszel, a fagyok előtt kell elültetni. Iskolás növény, vagyis szeptember-októberben kell elültetni a hagymákat 6-8 centi mélyen, 10 cm-es tőtávolságra. A hagymákat nem kell évente kivenni a földből, bent is maradhatnak. 

Krókusz (kerti sáfrány) gondozása

Nagyon igénytelen kis növény, ideális választás balkonra is, akár cserépbe, akár virágládába ültethető. Napon és árnyékban egyaránt jól érzi magát, nem túl vízigényes. Szinte minden típusú talajban megél.

Krókusz (kerti sáfrány) szaporítása

Maggal és a sarjhagymáinak leválasztásával is szaporítható, de ha jól érzi magát, önmagától is megteszi. Elvirágzás után, amikor a leszáradtak a levelek, akkor érdemes kivenni a kókuszokat a földből.
Ilyenkor látszik, hogy melyik mellett nőttek kis hagymák. Ezeket finoman le kell választani az anyahagymáról és külön elültetni.

Krókusz felhasználása

Sziklakertbe, virágszegélyekbe, cserjék, örökzöldek alá vagy akár gyepbe is ültethető.

Sáfrány, mint fűszer és gyógynövény

A sáfrány a világ legdrágább fűszere, amit a bibékből nyernek és szálas vagy poralakban használnak. Voltak olyan korszakok, amikor drágább volt az aranynál. A nemesített kerti sáfrányok nem alkalmasak fűszerként.

Az úgynevezett jóféle sáfrány (Crocus sativus) bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés ízű az ételt aranysárga színre festi. Drágasága miatt gyakran a sáfrányos szeklícét használnak helyette, ami színezésre ugyan olyan jó, de az íze egyáltalán nem hasonlít a sáfrányéhoz. A spanyolok nemzeti ételének a paellának is a sáfrány adja a jellegzetes sárga színét.

A sáfrányt sok helyen természetes afrodiziákumként tartják nyilván. A monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megittasult az illattól.

Krocetin nevű anyaga koleszterincsökkentő, ezért hatásosan használható a szívinfarktus megelőzőséében.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Zsolt Hafner szerint:

  Üdvözlöm!
  Engem a sáfrány szaporítása érdekelne, de mivel amatör vagyok, nekem kevés az, hogy ” sarjhagymával szaporítható”. Az kellene, hogy konkrétan mikor és hogyan? Köszöm: Hafner Zolt, Miskolc

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Zsolt!
   Elvirágzás után, amikor a leszáradtak a levelek, akkor érdemes kivenni a kókuszokat a földből.
   Ilyenkor látszik, hogy melyik mellett nőttek kis hagymák. Ezeket finoman le kell választani az anyahagymáról és külön elültetni.
   Sok sikert kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük