10 tanács kezdő kertészkedőknek a TOP 10 kertészbaki elkerüléséhez

A kertészkedés is egy olyan hobbi, amibe bele kell tanulni. A kertkialakításnak ugyan nincsenek kötelezően alkalmazandó szabályai, de ha a természet törvényeinek fittyet hányunk, akkor nem sok sikerélményben lehet részünk. Az okos emberek – és persze a kezdő kertészkedők is – más kárán tanulnak. Gyakorlatlan hobbikertészeknek szánt tanácsaim megfogadásával sok bosszúságtól óvhatod meg magad és már az első évekből örömet hozó kerttel büszkélkedhetsz majd. Tanácsaimmal elkerülhető a TOP 10 kezdő kertészbaki, valamint örömteli és gyümölcsöző lesz a kertészkedés.

tanácsok kezdő kertészkedőknek

Kezdő kertészkedők tízpontja

Minden kiskert más, különbözőek az adottságai, talajviszonyai és lehetőségei. A növények származásuk függvényében eltérő fény, víz, tápanyag igénnyel rendelkeznek. Sikerre csak akkor számíthatunk, ha a megvalósításnál ezeket maximálisan figyelembe vesszük.

A kertészeti újságokból, könyvekből, az internetről magunk is könnyen informálódhatunk és az évek múlásával bele is tanulhatunk a kertészkedésbe. Kezdő hobbikertészként kisebb csalódásokra is fel kell készülni.

Fogadjuk el, hogy nem minden sikerül elsőre úgy, ahogy terveztük. Egyáltalán nem biztos, hogy a katalógusban dús virágzatú vagy bőtermő növénnyel mi is hasonló eredményt tudunk elérni.

Lássuk hát mit tehetsz a siker érdekében!

TOP 10 kertészbaki elkerülése

1. Haladj kis lépésekben és légy türelmes – ne akarj túl sokat!

A soakt akar a szarka, nem bírja a farka mondás a kertészkedésre is igaz. Naná, hogy mindannyian már az első évben színpompás virágoskertben és gazdagon termő veteményesben szeretnénk örömünket lelni.

Mindenhez idő és ráfordítás kell. Fogadd el, hogy két hónap alatt nem tudod álmaid kertjét megvalósítani. Apró lépésekkel haladj a célod felé. Kezdd igénytelen növényekkel, kisebb helyen. A fokozatosság a siker garanciája.

Ne hagyd, hogy a kezdeti kudarcok elvegyék a kedved. Türelmesen, a hibákból tanulva, fokozatosan haladj a célod felé.

Ne gondold, hogyha van rá pénzed és kertész megterevezi, kialakítja a kerted, akkor már célba értél. A kert folyamtosan változik. Balgaság azt hinni, hogy az örök életre olyan marad, mint ahogy elkészítették és neked semmi további teendőd nem lesz vele.

Érdemes elsőre csupán csak pár ágyásban gondolkodnunk, és a meglévő növényállományt évről évre bővíteni.

2. Alaposan készülj fel, tanulj másoktól

Olvass minél többet a kertészkedésről. Újságokból, könyvekből tanuld meg az alapokat vagy akár iratkozz be egy tanfolyamra. Szívből ajánlom például a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportot, ahol rengeteg inspirációt találsz és kérdezhetsz és tanulhatsz a kertészkedő társaktól.

3. Nézd meg a szomszédok kertjét

A szomszéd kertje mindig zöldebb, szól a mondás. Lehet, hogy épp azért zöldebb, mert Ő már tanult a saját hibáiból. Te tanulj tőle! Ami a szomszéd kertjében burjánzik, az várhatóan nálad is sikerrel kecsegtet. A két kertben nagy valószínűséggel azonosak a klíma és talajviszonyok. Azok a növények, amik a szomszédnál csak senyvednek, várhatóan nálad is csak sínylődni fognak. Ami ott burjánzik, várhatóan nálad is jól érzi majd magát.

Jó bemutatkozási, ismerkedési lehetőség a szomszéd kertjének megdicsérése és kifaggatása a tapasztalataikról. Tapasztalatom szerint a büszke kert tulajdonosok szívesen megosztják a praktikáikat és akár még a szerszámokat is kölcsönadják.

4. Vizsgáld meg a talajt

Nem csoda, hogy a palántáink nem fejlődnek szépen, ha a termőföldünk számukra nem megfelelő.

Először is meg kell állapítani, hogy a talaj alkalmas-e földművelésre vagy földcserére lesz szükség. A sittet, szemetet tartalmazó és túl homokos föld alkalmatlan zöldségek, gyümölcsök vagy akár virágok termesztésére. Ezt először le kell cserélni vagy legalább feljavítani minőségi földdel.

Az ültetést megelőző talajelőkészítés tehát kahagyhatlan munkafázis a siker érdekében.

Itt a blogban is találsz olvasnivalót a talajtípusokról és a talajjavítás alapanyagairól és módszereiről.

5. Készíts tervet

Gondold át, hogy a kertnek mi lesz a funkciója, milyen családi igényeket fog kielégíteni. A kerttervezés első lépéseként néhány alapvető kérdést kell megválaszolni. Virágos kert lesz vagy haszonnövényeket is akarsz termeszteni? A díszkertben lesz-e kerti tó, úszómedence? Vannak-e gyerekek, mi készül számukra? Homokozó, felfújható medence lesz-e? Kerti kemencét, tűzrakó helyet terveztek-e?  Hol legyen az utak helye?

Az interneten található ingyenes kerttervező programok nagyon jó alapot adnak a tervezéshez.

6. Ne spórolj a szerszámokon

Nagyban megkönnyítheted a dolgod, ha minőségi szerszámokat szerzel be. Életlen ásóval, kapával, metszőollóval csak a mérgelődés jár együtt, az öröm nem igen.  A drágább eszközöket, mint a fű- vagy szegélynyíró, gyepszellőztető, stb az első időkben érdemes kölcsönkérni. Amikre már a kezdeteknél szükséged lesz azokat érdemes beszerezni.

Kezdő kertészkedők nélkülözhetetlen eszközei

  • metszőolló,
  • vödör,
  • kerti kesztyű,
  • ásó,
  • kapa,
  • gereblye,
  • fűnyíró,
  • locsoló kanna,
  • locsolócső.

7. Figyelj a növények származására, igényeire

Kezdő kertészkedők egyik legnagyobb hibája a „szerelem első látásra” típusú vásárlás. Van, hogy a kertészetben beleszeretnek egy-egy mutatós növénybe és már teszik is a kosarukba, hogy a kertük dísze lehessen.

Nem elég azonban a talajfajtára figyelni, fontos, hogy a fényviszonyok is megfelelőek legyenek a növény számára, hisz ezen akűr az élete is múlhat.. A fény ugyanis hatással van a növény fejlődésére, agyagcseréjére, alakjára és termékenységére is.

A növények kiválasztásánál vedd figyelembe az igényeiket. Csak hasonló víz-, fény-, talaj- és tápanyag igényűek  kerüljenek egymás mellé.

8. Megbízható helyről szerezd be a növényeket

Csak is egészséges palántákból, csemetékből lesz szép kifejlett növény. Megbízható helyen vásárolj, itt még ápolási tanácsokkal, instrukciókkal is ellátnak. Szinte minden növény megvásárolható, megrendelhető hazánkban is. Óva intelek attól, hogy az olcsóság reményében kínai webshopokból rendelj amgokat vagy növényeket.

9. Táplálj helyesen – minél több természetes anyagot használj

A talaj tápanyagutánpótlása fontos, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit, mikor és mivel trágyázunk. Néhány növénynek például jót tesz a nitrogénben gazdag tápanyag, párnak viszont kifejezetten ártalmas.

Ismerd meg tehát az egyes növények igényeit és eszerint lásd el őket tápanyaggal.

Kerüld a vegyszereket, próbálj meg bioszemléletben kertészkedni. Sokat teszel a család egészségéért, ha mindig az adott idénynek megfelelő zöldségek, gyümölcsök kerülnek az asztalra. A saját kertben, bioszemléletben termesztett zöldségek sokkal ízletesebbek, vitamindúsabbak.

10. Ismerkedj kertésztársakkal

Kezdő kertészkedők a társaktól tanulhatnak a legtöbbet. Barátkozz olyan emberekkel, szomszédokkal, akik szintén kertészkednek. Találj olyan közösséget, ahol akár személyesen, akár az interneten keresztül megoszthatjátok tapasztalataitokat, növényeket cserélhettek egymással.

Az ismeretségek révén sokat spórolhatsz. Ami számodra újdonság, azt mások már biztos próbálták. A növény csere-bere lehetőséget ad arra, hogy olyan magokhoz, növényekhez is hozzájuss, amikhez csak borsos áron lenne módod.

Tanácsokért csatlakozz Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz.

Az évi kétszeri Balkonada találkozók például nagyon jó helyek a új növények beszerzésére. De akár a  Balkonada növénycserebere és eladás Facebook csoportban is új növényekre találhatsz.

Ha rendszeresen szeretnél növénygondozási tanácsokat olvasni, akkor érdemes feliratkoznod a Balkonada hírlevélre.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük