Talajtípusok, talajfajták

Akár a szobában, akár az erkélyen vagy a kertben kertészkedünk, nem árt tisztában lenni a talajtípusok fajtáival. A talaj az ültetőközeg, a növények növekedésének alapja. Nézzük milyen talajfajták léteznek és mik azok jellemzői. Egy egyszerű módszert is elárulok, amivel könnyen megállapíthatod, hogy savanyú vagy meszes-e a talaj.

talajtípusok

A különböző növények különböző talajt igényelnek. Többségük bármilyen talajon megél, de csak a számára ideális földben fejlődik igazán, a másikban csak vegetál, elmarad a növekedés és a virágzás.

A talaj apró szemcsékből, vízből és levegőből áll össze. A részecskék egymáshoz tapadási képessége, valamint a levegő és víz aránya határozza meg a szilárdságot. Az egészséges talaj tele van élettel, a benne munkálkodó baktériumok és rovarok gondoskodnak arról, hogy a talaj laza, termékeny és egészséges maradjon.

Anyagos talaj

Az agyagos talaj apró szemcséi nagyon sűrűn helyezkednek el egymás mellett, ezért nagyon tömör. Önmagában szinte nem is használható, mert megfolytja a gyökereket az által, hogy nem jutnak oxigénhez. Folyamatos lazítást igényel, pl. kapálást. Jól tartja a vizet, ezért eső időszakban megáll rajta a víz. Szerves anyagokkal, például házi komposzttal javíthatjuk a minőségét.

Homokos talaj

A  lazán illeszkedő részek közt bőven van levegő és oxigén. Nem tartja meg a vizet, ami a száraz időszakban gyakori öntözést tesz szükségessé. A gyökerek kellő oxigénhez jutnak, de a vízzel a tápanyagok is eltávoznak, így gyakran kell szerves anyaggal dúsítani.

Tőzeges talaj

A tőzeges talaj teljesen vagy részben elbomlott növénymaradványokból áll, ezért tele van szerves anyagokkal.  Éppen ezért természeténél fogva gazdag szerves anyagokban. Problémát jelenthet, hogy a talaj néha túl nedves.

Lösz talaj

A laza törmelékes lösz talajt szokás sárga földnek is hívni. Tulajdonképpen durva kőzetlisztből álló, meszes, rétegzetlen, meredek falakban megálló, állékony, fakó sárga üledék. Gyakoriak benne az apró szárazföldi csigák, az ún. lösz-csigák, valamint a legutóbbi jégkorszak maradványai.

PH érték és meghatározása

A ph-érték, vagyis a kémhatás a talajok fontos jellemzője. A 7-es érték a semleges, az annál alacsonyabb a savas vagy savanyú, a magasabb pedig a lúgos vagy meszes kémhatásra utal. A legtöbb növény legszívesebb semleges, vagy enyhén savas talajban él. A hanga, a rhododendron és az azálea a nagyon savas talajtípusokat részesíti előnyben. A levendula és a füge viszont a meszes talajban érzi jól magát.

A talaj pontos kémhatását erre szolgáló lapokkal állapíthatjuk meg egyértelműen. Ha csupán arra vagyunk kíváncsiak, hogy meszes vagy savanyú-e a talaj, egyszerű házi módszert is alkalmazhatunk.

Egy mogyorónyi talajt helyezzük egy tányérra, majd cseppentsünk rá házi ecetet. Ha van mész a talajban, akkor hamarosan pezsgésnek indul. Minél inkább pezseg, annál nagyobb a talaj mész tartalma.

Meszes talaj

A mészben gazdag (lúgos) talaj PH értéke 7 felett van, ami csökkenti egyes tápelemek, pl. vas, foszfát felvevőképességét. A lúgosság csökkentését savanyú kémhatású tőzeg, homok, fenyőkéreg hozzáadásával érhetjük el. Mivel a szerves anyagok lebomlása savanyítja a talajt, szerves trágya vagy komposzt adagolása szintén hatásos.

Savanyú talaj

A savanyú talaj kémhatása 7 alatt van, általában 5,9 és 6,4 között. A túlságosan savas talajon mész hozzáadásával javíthatunk. A mész gondoskodik a jó talajszerkezet és az egészséges talajélet fenntartásáról, illetve tápanyagokat szabadít fel a talajban a növények számára.

Milyen virágföldet válasszunk? – virágföld választás tudnivalói

  • 74
  •  
  •  
  • 5
  •  
  •  
  • 74
  •  
  •  
  • 5
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 − egy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás