Jelentkezz a lakótelep zöldítési pályázatra!

Tegyük együtt zöldebbé a lakótelepeket felszólítással lakótelep zöldítési, zöldfelület gondozási pályázatra lehet jelentkezni 2024. április 1-ig. A nyertes pályázók gondozásba vehetnek közterületi zöldfelületeket és azt közösségi kertgondozás keretében egy évig fenntarthatják. A szükséges növény és vetőmag, a termőföld, a szerszámok beszerzésére, a kertgondozás vízdíjára, de a közösségformáló esemény költségére is a Fővárosi Önkormányzat ad támogatást.

bámulatos mesekertet varázsoltak a panelrengetegbe a lelkes kertbarátok.

Tegyük együtt zöldebbé a lakótelepeket!

A Fővárosi Önkormányzat által kiírt lakótelep zöldítésipályázat célja, hogy a helyi lakóközösségekkel együttműködve a lakótelepi zöldfelületek minősége javuljon. Emellett pedig erősíteni szeretnéka helyi közösségek összetartozását a városi kertészkedés népszerűsítésével.

A főváros népességének közel egyharmada él lakótelepen. A lakótelepi szabadterek jellemzően kerületi tulajdonban vannak, de találhatunk fővárosi önkormányzat tulajdonában állókat is. A lakótelepeken elsősorban fák vannak és jellemzően hiányoznak a virágágyak.

A most írt pályázattal azt szeretnék elérni, hogy a helyi lakóközösségekkel együttműködve, azokat anagyilag is támogatva javuljon a lakótelepi zöldfelületek minősége. A nyertes pályázók gondozásba vehetnek közterületi zöldfelületeket és azt közösségi kertgondozás keretében egy évig fenntarthatják.

Lakótelep zöldítési pályázat

A programra azok a budapesti lakótelepi társasházak és lakásszövetkezetek nyújthatnak be pályázatot, amelyek közvetlen szomszédságban közterületi zöldfelület található.

A pályázat keretösszege 22 millió Ft, a legkisebb támogatás összege 50 000, a legnagyobbé 380 000 Ft vissza nem térítendő támogatás. A legszínvonalasabban gondozott zöldfelületek külön elismerésben részesülhetnek 6 millió Ft keretösszegig.

Támogatást lehet kapni például a szükséges növény és vetőmag, a termőföld szerszámok beszerzésére, a kertgondozás vízdíjára, de a közösségformáló esemény költségére is (legfeljebb a támogatás 20%-áig).

A pályázatok benyújtási határideje: 2024. április 1.

A részletes pályázati kiírást és a kitöltendő dokumentumokat a pályázat oldalán találod.

Inspiráló történetek a pályázathoz

Az olvasók közül szerintem többen megtapasztalták már, hogy legyen bármilyen nagy is a kertészkedésre használható földterület, egy idő után kicsinek tűnt. Így van ezzel Vadady Mária is, aki Budapest XIII. kerületében a saját terasza mellett zöldséges kertet is kialakított. Egyetlen kívánsága van: „Istenem, tavaszonként adj nekem mértékletességet!” Mária képpek is mesélt arról, milyen az édenkert a betonrengetegben.

Rég elmúltak azok az idők, amikor a lakótelepek egyformán szürkék és unalmasak voltak. Egyre többen veszik kezelésbe a panelek közötti szabad kis földdarabokat és beültetik virágokkal, hogy egy kis színt és vidámságot vigynek saját maguk és lakótársaik életébe. Ezúttal egy győri követendő példát szeretnék bemutatni olvasónk segítségével. Nézd meg, milyen bámulatos mesekertet varázsoltak a panelrengetegbe a lelkes kertbarátok.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük