Balkonnövény szaporítás 3 egyszerű lépésben

A balkonnövény szaporítás egyszerű művelet, amit augusztusban érdemes végrehajtani, ha szeretnénk, hogy a tavaszi szezont már általunk gyökereztetett fiatal növényekkel kezdhessük. A mindössze három lépésre bontott tanácsaimmal a kezdő kertészkedők is sikerrel tehetnek szert új növényekre. 

balkonnövény szaporítás

Balkonnövény szaporítás 3 egyszerű lépésben

A balkonnövények jó része egynyári, azaz nem tudjuk egyik évről a másikra átmenekíteni. Ezeknél a szaporítás magvetéssel történhet, amit majd tavasszal kell megtenni az nyár végén begyűjtött magokkal. Ilyen például a lobélia, a büdöske vagy illatos ternye (mézvirág).

Az évelőnövények szaporításához hajtásnövényeket és félfás szárrészeket használhatunk. A friss, erőteljes dugványok gyökereztetésével nagyobb sikerre számíthatunk, mint ha a teljes növényt kívánnánk újra virágpompában látni. Legnagyobb sikerre a muskátli, a leander, az encián, és a bugainvillea szaporításánál számíthatunk.

enciánfa gondozása

Növényrészek levágása

Az egészséges növényről éles késsel vágjunk le erős, 12-20 cm hosszú hajtásdarabokat, úgy hogy az alsó szárcsomó alatt hagyjunk még 0,5-1 cm szárat. A bimbókat, az alsó leveleket szedjük le, mert ezek sok energiát elvonnának a növénytől. A félfás szárú növényeknél, mint pl. a leander, encián, bougainvillea mindenképp olyan hajtást válasszunk, amin már elkezdődött a fásodási folyamat.

Cserépbe ültetés

A levágás után a növényirész nedvezhet, ezért várjunk pár órát, míg a levágott szár megszikkad. Gyökereztetést segítő hormonba vagy fahéjba mártva még jobb eredményt érhetünk el. Jó minőségű táptalajba, 3-4 cm mélyre ültessük be. Félfás dugványoknál a növényrész fele kerüljön a föld alá.

A növények körül nyomkodjuk le a földet, alaposan öntözzük be. Takarjuk be, így biztosítsuk a páratartalmat. Némely növénynél, mint pl. a leander vagy a díszcsalán a vízben gyökereztetéssel is jó eredményt érhetünk el. A dugványokat vízzel telt üvegbe állítsuk úgy, hogy 3-5 cm a víz felszíne alatt legyen. Amint az első gyökerek megjelennek, már cserepezhetjük is.

Gyökereztetés

A meggyökeresedésig árnyékos helyen tartva, rendszeresen öntözzük a kis növénykét. A 18-22 fokos hőmérséklet az ideális. A hely legyen világos, de tűző naptól mentes. Amíg nincsenek gyökerek, csak a levegőből tud nedvességet felvenni a növény, ezért párásítani kell. Kiszáradás ellen legjobban úgy védhetjük a növényt, ha átlátszó fóliát húzunk rájuk vagy befőttes üveggel takarjuk, ami biztosítja a páratartalmat.

A földet mindig tartsuk nedvesen. A gyökeresedéshez általában 2-4 hétre van szükség, félfás növényeknél azonban ez akár 6 hét is lehet. A sikerességet az új hajtások és levelek megjelenése jelzi. Ekkor vegyük le a takarást és mérsékelten öntözzünk a továbbiakban.

A fagyok előtt nem túl világos és viszonylag hűvös helyre, pl. folyosóra, előszobába helyezzük el a növényeket. A teleltetés alatt csak mérsékelten locsoljuk. A tápoldatozást februárban már meg lehet kezdeni.  Tavasszal ezek a kis növények hamarabb erőre kapnak és virágba borulnak, mint a régi tövek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük