Karácsonyfa újrahasznosítás környezettudatosan

A legtöbb család január 6-án, vízkereszt napján bontja le az évvégi ünnepek egyik fő kellékét, a karácsonyfát. A közterületekre kirakott fákat hatalmas elégetőkbe szállítják, hogy aztán a távfűtési lakásokba visszajuttatva meleget biztosítsanak az otthonokban. Nem feltétlenül kell azonban a fenyőknek tüzelőként végezniük. A karácsonyfa újrahasznosítás praktikusabb és környezettudatosabb módjaira hoztam követedő példákat. 

karácsonyfa újrahasznosítás

Karácsonyfa újrahasznosítás környezettudatosan

Bár a fákat újjáéleszteni nem tudjuk, új életük hasznos lehet a kertben.

Tápanyag a kertbe 

A fenyőkből kitűnő tápanyag lehet a savanyú talajt kedvelő növényekhez. A lehullott tűleveleket semmiképp ne dobjuk ki, szórjuk a savanyú talajt kedvelő növények tövéhez. A begónia, rododendron, magnólia, hortenzia, és valamennyi savanyú talajt kedvelő növény hálás lesz érte.

Talajtakarás

A tűleveleket és az apróra vágott gallyakat sáros területek járhatóbbá tételére is használhatjuk. Mulcsként a talaj kiszáradását gátolja. Az ágaprítóval összevágott fenyőfa járólap lehet, utakat díszíthet, szegélyként szolgálhat.

Dísztárgy, dekoráció

A fenyőfa korongokból különböző tárgyakat készíthetünk, pl. poháralátétet, következő évre karácsonyfadíszt vagy akár a tavaszi ajtódísz alapja is lehet. A nordmann fenyő – extra tartósságát kihasználva – megszáradt ágaiból téli lakás vagy kertdekorációt készíthetünk.

Komposztálás

A leginkább környezettudatos megoldás a komposztálás, ami a magas gyantatartalom és a tűlevél viaszos bevonata miatt türelmet igényel. Vegyes komposzthoz keverve szép lassan a fenyő is lebomlik. Konyhai hulladékkal, fahamuval, állati ürülékkel nedvesítve felgyorsítható a folyamat.

Madárlak

A levitézlett karácsonyfa törzsét madáretetőként hasznosíthatjuk. Biztonságos rögzítés után madáreleséggel, faggyúgolyókkal, gyümölcsökkel díszítjük fel. A kis szárnyasok hamar rákapnak és visszatérő vendégek lesznek.

Búvóhely a kerti tóba 

A szétdarabolt fenyőfát a kerti tóba helyezve búvóhelyet alakíthatunk ki a halaknak.

Potpourri

A tűleveleket és fenyőforgácsokat fahéj rudakkal, szegfűszeggel, almával és narancshéjjal keverve kellemes téli illatosítót készíthetünk.

Égetés

Az égetést csak féltve említem, hisz ez a legkevésbé környezetkímélő módszer. Csakis akkor alkalmazzuk, ha sem a fenyő elszállíttatására, sem a fent említett újrahasznosítási ötletek megvalósítására nincs mód. Azért is érdemes módjával alkalmazni, mert a magas gyanta tartalom miatt kárt okozhat a kályhában és a kéményben. Inkább csak kis mennyiségben használjuk.

További inspiráló fotókat a Pinterest albumomban találsz

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 + öt =