Karácsonyfa újrahasznosítás környezettudatosan

A legtöbb család január 6-án, vízkereszt napján bontja le az évvégi ünnepek egyik fő kellékét, a karácsonyfát. A közterületekre kirakott fákat hatalmas elégetőkbe szállítják, hogy aztán a távfűtési lakásokba visszajuttatva meleget biztosítsanak az otthonokban. Nem feltétlenül kell azonban a fenyőknek tüzelőként végezniük. A karácsonyfa újrahasznosítás praktikusabb és környezettudatosabb módjaira hoztam követedő példákat. 

karácsonyfa újrahasznosítás

Mi az újrahasznosítás? 

Az újrahasznosítás a gyűjtőneve mindazon tevékenységeknek, amelyek célja, hogy

  • az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa át és
  • olyan másodlagos, újra hasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését.

A tevékenységre használt angol szó, a recycling, jobban kifejezi, hogy anyagok környezettudatos körforgásáról van szó, a nyersanyag – késztermék – hulladék – nyersanyag stb. folyamatban. Ezen tevékenységen belül megkülönböztetjük az értéknövelő (upcycling) és az értékcsökkentő (downcycling) fogalmát, melyek az újrahasznosított anyagnak az eredetihez képesti minőségét fejezik ki. Az ehhez kapcsolódó gazdasági tevékenységek sorát körforgásos gazdaságnak is nevezik.

Az újrahasznosítás célja a Föld erőforrásainak kímélése, például, hogy kevesebb fát kelljen kivágni papírgyártás céljára, vagy kevesebb vasércet kibányászni acélgyártásra (pl. autógyártáshoz). Emellett fontos cél, hogy a természetbe kerülő hulladék mennyisége is csökkenjen. – olvasható a wikipédiában.

Karácsonyfa újrahasznosítás környezettudatosan

Bár a levitézlett fenyőfákat újjáéleszteni nem tudjuk, új életük hasznos lehet a kertben. 

Tápanyag a kertbe 

A fenyőkből kitűnő tápanyag lehet a savanyú talajt kedvelő növényekhez. A lehullott tűleveleket semmiképp ne dobjuk ki, szórjuk a savanyú talajt kedvelő növények tövéhez. A begónia, rododendron, magnólia, hortenzia, és valamennyi savanyú talajt kedvelő növény hálás lesz érte.

Talajtakarás

A tűleveleket és az apróra vágott gallyakat sáros területek járhatóbbá tételére is használhatjuk. Mulcsként a talaj kiszáradását gátolja. Az ágaprítóval összevágott fenyőfa járólap lehet, utakat díszíthet, szegélyként szolgálhat.

Dísztárgy, dekoráció

A fenyőfa korongokból különböző tárgyakat készíthetünk, pl. poháralátétet, következő évre karácsonyfadíszt vagy akár a tavaszi ajtódísz alapja is lehet. A nordmann fenyő – extra tartósságát kihasználva – megszáradt ágaiból téli lakás vagy kertdekorációt készíthetünk.

Komposztálás

A leginkább környezettudatos megoldás a komposztálás, ami a magas gyantatartalom és a tűlevél viaszos bevonata miatt türelmet igényel. Vegyes komposzthoz keverve szép lassan a fenyő is lebomlik. Konyhai hulladékkal, fahamuval, állati ürülékkel nedvesítve felgyorsítható a folyamat.

Madárlak

A levitézlett karácsonyfa törzsét madáretetőként hasznosíthatjuk. Biztonságos rögzítés után madáreleséggel, faggyúgolyókkal, gyümölcsökkel díszítjük fel. A kis szárnyasok hamar rákapnak és visszatérő vendégek lesznek.

Búvóhely a kerti tóba 

A szétdarabolt fenyőfát a kerti tóba helyezve búvóhelyet alakíthatunk ki a halaknak.

Potpourri

A tűleveleket és fenyőforgácsokat fahéj rudakkal, szegfűszeggel, almával és narancshéjjal keverve kellemes téli illatosítót készíthetünk.

Égetés

Az égetést csak féltve említem, hisz ez a legkevésbé környezetkímélő módszer. Csakis akkor alkalmazzuk, ha sem a fenyő elszállíttatására, sem a fent említett újrahasznosítási ötletek megvalósítására nincs mód. Azért is érdemes módjával alkalmazni, mert a magas gyanta tartalom miatt kárt okozhat a kályhában és a kéményben. Inkább csak kis mennyiségben használjuk.

Tűlevelek hasznosítása

Sokan azért választanak élőfa helyett műfenyőt karácsonyra, mert az nem hullik. Nagyon bosszantó tud lenni, ha potyog az élőfenyő tűlevele. Mérgelődés helyett hasznosítsd a karácsonyfáról lehullott tűleveleket. Mutatom is, hogy mi mindenre használható a lehullott tűlevél!

Karácsonyfa újrahasznosítás ötletek a Pinterest albumomban 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük