Februári növényápolási teendők az erkélyen

Növénygondozási teendők az erkélyen februárban is akadnak, annak ellenére, hogy az év második hónapja még mindig inkább az álmodozásról, a tervezgetésről szól. A hónap vége felé, már a teleltetett növényeink felébresztésével is foglalkozhatunk. Összefoglaltam, hogy érdemes most készülni a közelgő balkonszezonra. Itt vannak a februári növényápolási teendők az erkélyen!

Februári növényápolási teendők az erkélyen

Februári növényápolási teendők az erkélyen

Szerszámok beszerzése ellenőrzése

Most még van idő a szerszámok ellenőrzésére, beszerzésére. Amire minden balkonkertésznek mindenképp szüksége van:

  • metszőolló,
  • ültető lapát,
  • kerti kesztyű – nem csak a körmünk tisztasága miatt fontos, de mérgező növények okozta károsítások ellen is véd,
  • locsoló kanna.

Az alapvető szerszámokon túl beszerezheted már a cserepeket, a balkonládákat vagy akár a virágföldet is.

Locsolás

A tavasz közeledtével, a nappali és éjszakai átlag hőmérséklet növekedésével a balkonon tartott növényeket (örökzöldek, árvácska, hanga, stb) egyre többet kell locsolni. Ne feledjük el az ősszel elültetett tavaszi hagymások földjét is megöntözni, ha egyébként nem éri csapadék.

Lassan elkezdhetjük a bent átteleltetett növények, a leanderek, muskátlik, citrusfélék, stb gyakoribb locsolását is.

Metszés

A hónap vége felé megkezdhetjük a dézsába és cserépbe ültetett fásszárú  növények visszametszését. Majd, ha elkezdenek hajtani, át lehet ültetni őket.

Magvetés

Itt az ideje megvásárolni és elvetni a virág-, és fűszermagokat. A magokat érdemes megbízható forrásból beszerezni. Csak a kellő szakértelemmel tárolt és szállított gén tiszta vetőmagoktól remélhetsz gyönyörű virágokat és bő termést.

Kezdő balkonkertészként érdemes az igénytelen és ezért sikert garantáló növényeket vetni. A paradicsomot, a bazsalikomot, a kakukkfüvet, a majoránnát és a rozmaringot is bátran ajánlhatom. A fűszerpaprika magok elvetése is februárban esedékes.

A beültetéshez kitűnőek a tejfölös dobozok. A nedves föld tetejére 3-8 magot kell tenni, amit aztán 18-20 fokos állandó hőmérsékleten kell tartani. A második dupla levelek megjelenése után kell átültetni a magoncokat nagyobb, kb- 10-12 cm átmérőjű edénybe. Bár ez már nem februári teendő lesz, de azért leírom, végleges helyükre a 18-22 cm-es cserépbe akkor kell átültetni a palántákat, ha az 5. páros levelek is megjelentek.

Balkontervezés

A balkontervezést is legjobb már februárban elkezdeni. Gondold át, milyen balkont szeretnél, kell-e ahhoz valamit vásárolni. Nézz szét, milyen berendezési tárgyaid voltak a balkonon, van-e köztük olyan, ami felújítást, festést igényel. A festékeket is beszerezheted már most, hogy mikor beköszönt a jó idő, hozzá is láthass.

A régi virágcserepeket, virágládákat megújíthatjuk egy kis festéssel.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük