Legkedveltebb díszcitrusok és gondozásuk

A díszcitrusok egyre kedveltebbek hazánkban is. Közös jellemzőjük a szépségükön és gondozásukon túl, hogy a nyarat szeretik a szabadban tölteni, a mi hideg teleinket azonban nem tűrik, ezért fagymentes helyen teleltetni kell őket. 

legkedveltebb díszcitrusok - kalamondin

Legkedveltebb díszcitrusok

A díszcitrusoknak számtalan faja és fajtája létezik. A fajták elsősorban a termés színében, nagyságában és ízébe, valamint a növekedés idejében különböznek egymástól.

Erős növekedésű a citrom (C. limon), a narancs (C. sinensis), a keserű narancs (C. aurantium) és különösen a hő- és fényigényes grépfrút (C. x paradisi). Gazdagon virágzik és terem a filigrán mandarin (C. retulata) és a mirtuszlevelű narancs (C. myrtifolia). Igen dekoratív az apró kerek termésű kalamondin (x Citrofortunella microcarpa) és hosszúkás termésű törpemandarin vagy más néven kumkvat (Fortunella marginata). Bár ez utóbbi kettőről azt is szokták mondani, hogy a nem citrusféle, hanem a rutafélék közé sorolandó.

A citrusfélék gondozása teljesen megegyezik. Cserépben legeredményesebben a citrom, a kalamondin és a kumvat nevelhető, így az üzletekben ezekkel találkozhatunk.

Citromfa

A citromfát már időszámításunk előtt 3000 évvel ismerték, de csak i.sz. 700 körül kezdték haszonnövényként termeszteni. Arab kereskedőknek köszönhető, hogy Perzsiából gyorsan átkerült Európába is.

Ősszel vigyük be a növényt a teleltető helyére, ahol van elegendő fény, a hőmérséklet kb. 10-12 fok, és az átlagnál magasabb a páratartalom is. Legideálisabb egy növényekkel teli télikert.

Ha túl meleg van télen, vagy száraz a levegő, nincs elég fény, a citromfa lehullajtja az összes levelét. A kis mértékű téli levélhullás természetes folyamat, de ha egyszere hirtelen lehullik minden levél, akkor mindenképp változtatni kell a környezetén.

A magról nevelt citromfát 2-3 éves korában be kell oltani ahhoz, hogy finom bio gyümölcseink teremjenek.

Gyümölcsökkel teli citromfa (Citrus limon) nevelése

Kumquat vagy kumkvat

A kumquat, a kumkvat vagyis a hosszúkás termésű törpemandarin a legkisebb citrusféle. Sötétzöld, fényes levelei megdörzsölve citrusillatot árasztanak. Húsa savanykás, míg héja édeskés ízű. Hámozás nélkül egyben, vagy feldolgozva is fogyasztható.

Napos helyet, enyhén savas vagy semleges, jó vízáteresztő képességű talajt igényel. Vízigénye közepes, télen kevesebbet öntözzük. Tápanyagigényes növény, március végétől október végéig hetente tápoldatozzuk.

Kalamondin

A kerek termésű kalamondin termése fanyarabb, mint a kumquaté, de ugyanúgy héjastól is fogyaszthatjuk. A 10-15 °C az ideális számára, de saját tapasztalatom, hogy 20-21 fokos hőmérsékletű szobában is jól érzi magát, ha ablak közeli, napos helyet biztosítunk számára és gyakrabban öntözzük.

Kalamondin (Citrofortunella microcarpa) gondozása, teleltetése

Díszcitrusok gondozása

A mediterrán növények kedvelői leginkább nyáron gyönyörködhetnek a kedvenc virágaikban, hisz a leander, a hibiszkusz és társaik télen pihennek. Nem így a különböző citrusok. A citrus fajták a hideg évszakban is ontják illatos virágaikat és kinevezik zamatos gyümölcseiket. Ismerd meg, milyen egyszerű a citrusfélék (Citroideae) gondozása, metszése, szapoírtása és teleltetése.

Citrusfélék jellemzése, gondozása, metszése, teleltetése

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Pongráczné Margó szerint:

    Hogyan kell a muskátlit nevelni ilyen tájban már lehet szaporítani?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük