10 pofonegyszerű trükk, a dúsan virágzó orchideáért

A százféle színben pompázó orchideák már régen meghódították a hazai szíveket is. Évtizedek óta ott van az otthonokban és az elegáns szállodák leglátványosabb kompozícióiból sem hiányozhat. Szépsége sokakat elbűvöl, de nevelésükbe és újravirágoztatásukba sokaknak beletörök a bicskájuk. Tíz hasznos tippet gyűjtöttem össze, hogy siker övezze a trópusi szépség gondozását és a te ablakodban virágozzon a legszebb orchidea. Itt a dúsan virágzó orchidea titka!

dúsan virágzó orchidea

Dúsan virágzó orchidea titkai

 1. A száraz szobalevegő ellensúlyozására permetezd naponta az orchideádat szoba-hőmérsékletű vízzel, ez segít fenntartani a megfelelő páratartalmat.
 2. A leveleket rendszeresen töröld le puha textillel, hogy megszabadíts a rárakódott portól.
 3. Az elnyílott virágszárakat vágd le, lehetőleg tőnél, és engedd egy kicsit pihenni orchideánkat a hosszú virágzás után.
 4. Szükség szerint öntözd, a nyári melegben gyakrabban. Figyeld a gyökerek színét, amikor a szép zöld színűk szürkésre várt, akkor jött el az ideje az öntözésnek.
 5. A cserép alatt soha ne álljon a víz, és az orchidea közepébe se önts soha vizet.
 6. A cserépben az ültetőköteg mindig legyen nedves, de soha ne tocsogjon a nedvességben.
 7. Fogadd el, hogy pihenő időre is szüksége van, ezért elvirágzás után 2-3 hónapig ne adj neki virágzást serkentő tápoldatot. Utána intenzív tápozással készítheted fel az újabb virágzási időszakra.
 8. A nyári meleg levegő segíti a kártevők szaporodását, ezért hetente ellenőrizd az orchideák leveleit, hogy elejét vedd egy esetleges kártevők elszaporodásnak, a fertőzéseknek.
 9. Legalább kétévente ültesd át az orchideádat speciális ültetőközegbe és új cserépbe. Soha ne próbáld virágföldbe ültetni, mindig orchidea földet használj.
 10. Világos helyen tartsd az orchideát, ahol legalább naponta 2-3 órán keresztül éri a fény. Kerüld viszont a túl erős napsugárzást, mert az erős napfény megégeti a leveleket.

Tipp: A lepkeorchidea a legegyszerűbben tartható és virágoztatható orchidea, drágább fajokat akkor válassz, ha ennek tartását már jól begyakoroltad.

Köszönöm a megosztásokat!
 • 213
 • 19
 •  
 •  
 • 213
 •  
 • 19
 •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük