Dendrobium nobile orchideák jellemzése, gondozása

A Dendrobium nobile orchidea, magyarul a jeles vesszőkosbor nem annyira ismert orchidea fajta, mint a lepkeorchidea, de egyre népszerűbb hazánkban is. Nem tévesztendő össze a másik Dendrobium fajtával, a Dendrobium phalaenopsissal sem. A dendrobium nobile gondozása nem épp gyerekjáték, de azért nem lehetetlen vállalkozás. Olvass tovább és elárulom, hogy lesz sikeres a Dendrobium nobile orchideák gondozása.

Dendrobium nobile gondozása

Jeles vesszőkosbor származása, jellemzése

A Dendrobium nobile, azaz a jeles vesszőkosbor az egyszikűek (Liliopsida) osztályának spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, ezen belül a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó faj. Észak-Indiától és Nepáltól Dél-Kínáig és Vietnámig terjedően megtalálhatjuk ezt a népszerű orchidea fajt.

A növény legjobban hegyvidékeken fejlődik, 1800 méteres tengerszint feletti magasságig, és a virágképződéshez hűvös éjszakákat igényel. Szabadon élve a nagyobb példányok egyszerre 200-300 virágot hordozhatnak.

A jeles vesszőkosbor kinézete jelentősen eltér lepkeorchideától. Felálló szára több, 30-75 centiméter hosszú, húsos, bordázott szártaggal rendelkezik. A szárat hártyás burkok veszik körül, és álgumókká vastagodnak.

Levelei bőrneműek, hosszúkás-elliptikus alakkal, ferde csúccsal. A kétsorosan álló levelek 7-11 centiméter hosszúak és 2-3 centiméter szélesek. A lepellevelek a tőnél csaknem fehérek, csúcsukon rózsaszínűek.

Virága illatos, 5-8 centiméteres. A bibeoszlop rejtetten helyezkedik el a mézajak tövében. Általában 2-4 tagú virágzat fejlődik hosszú, levéltelen szárrészeken.

Termése rövid, szögletes, sok magot tartalmazó tok.

Dendrobium nobile orchideák gondozása

A Dendrobium nobile virágai a bulbán levő levelek alól jobbról, balról sorban nyílnak ki, akár a bulba aljától a tetejéig. Sokkal hűvösebb helyet igényel, mint a lepkeorchidea.

Nagyon fényigényes. Nyáron tegyük ki olyan helyre, ahol sok fényt kap, de a nap csak reggel és délután éri csak. Nyáron a sok fény hatására növeszti a bulbákat, amik tápanyagraktárul szolgálnak a növénynek. Később megerősödve majd ezek fognak virágozni télen. Imádják a csigák, ezért biztonságos helyet keressünk számára.

Fontos, hogy sose száradjon ki a növényzete, ezért gyakran kell locsolni. Legjobb, ha hetente a kókuszrosttal kevert fakérgen, ami az ültető közege átcsorgatjuk a vizet, majd leöntjük alóla. A közeg teteje mindig legyen nedves, két locsolás között érdemes bespricelni a száraz tetejét.

Fontos megoldani körülötte a párologtatást, amit dúsabb virágzattal hálál meg. Jó megoldás, ha a cserepeket kavics vagy granulátum ágyon tartjuk, úgy, hogy a cserép alját ne érje el a víz.

Növekedés időszakában (márciustól júniusig) nitrogén dús, tehát zöld növényeknek való táppal kell erősíteni. A normál előírás szerinti mennyiség fele is elég az orchideáknak a megfelelő növekedéshez.

Amikor megerősödtek a bulbák (júliustól novemberig), meg kell kezdeni a virágzásra erősítést. A nitrogén dús tápot káliumban és foszforban gazdag tápra kell cserélni. Kiváló hozzá pl. a muskátlitáp, de ezt is csak fele sűrűségben alkalmazzuk.

Érdemes kint hagyni a szabadban egészen az éjszakai fagyok beköszöntéig, mert a dús virágzáshoz 2-3 hónapig 12 C fok alatti éjszakai hőmérsékletre, vagyis hideghatásra van szüksége.

Mindenképp hűvös helyiségbe tegyük és egyáltalán ne öntözzük 2-3 hónapig. A vízmentes pihenő idő után megjelennek a bimbók. Ekkor is legyünk türelmesek és várjuk meg, míg 1,5-2 centiméteresek lesznek a dudorok, csak utána kezdjük el locsolni, mert egyébként csak hajtások lesznek belőlük.

Ezután tegyük át szoba hőmérsékletű helyiségbe. A virágzás végéig csak víz kell neki, heti egyszer átcsurgatva a közegen, majd kiöntve alóla. Ha elnyíltak a virágok, és kibújnak az új bulbák, újra kezdődhet a nitrogénes tápozás.

Tanácsok dendrobium nobile virágzásához

Dendrobium nobile átültetése

Nem igényel gyakori átültetést. Elég akkor átültetni, ha tápdús talajhoz akarjuk juttatni vagy szaporítani szeretnénk. Az átültetésre a virágzás utáni időszak a legalkalmasabb. Ahogy az ékszerorchidea kivételével egyetlen orchideát sem ültethetünk általános virágföldbe, úgy a dendrobium nobile-t sem, ez is orchidea földet igényel.

Vesszőkosbor szaporítása

Szaporítása a fiatal utódok leválasztásával lehetséges. Átültetéskor óvatosan válasszuk le a kis orchidea szárakat az anyanövényről. A fiatal növényeket virágboltban kapható orchidea földbe ültessük és nagyon társaihoz hasonlóan gondozzuk.

Betegségei, kártevői

Betegségekre nem érzékeny és kártevőktől sem igen kell tartani. A legtöbb vesszőkosbor halálát a túlöntözésből adódó rothadás okozza.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Mária Konda szerint:

  Nincs elég tapasztalatom. D. nobile,, őt nszeretem leginkább, de nem tudom, hogy mikor kell levágni a már elvirágzott szárat. Ikeában szoktam vásárolni, és mindnél le van vágva min. 2 szár.

  • Csatári-Nagy Gyula szerint:

   Azok nem levágott szárak, hanem a szaporításnál a feldarabolt bulbát gyokereztetik ki, majd az nevel sarjat.
   Az elvirágzott bulbát nem kell levágni, majd csak ha magától kiszárad. Ezek a levél nélküli szárbulbák átadják a tápanyagaikat a sarjaknak, közben fonnyadnak, ráncosodnak és elhalnak.

   Nyáron nem kell tűző nap nekik, mert a természetben a fák lombkoronájában élnek, árnyékban. Amikor ősszel a falevelek lehullanak, akkor kap teljes fényt. Ezért ősztől tavaszig napfényben és szinte szárazon, de párás környezetben kell tartani!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük