Dendrobium nobile orchideák gondozása

A Dendrobium nobile, a jeles vesszőkosbor nem annyira ismert mint a lepkeorchidea, de egyre népszerűbb. Nem tévesztendő össze a másik Dendrobium fajtával, a Dendrobium phalaenopsissal sem. Gondozása nem épp gyerekjáték, de azért nem lehetetlen. Nézzük, hogy lesz sikeres a Dendrobium nobile orchideák gondozása!

Dendrobium nobile gondozása

Dendrobium nobile orchideák gondozása

A Dendrobium nobile virágai a bulbán levő levelek alól jobbról, balról sorban nyílnak ki, akár a bulba aljától a tetejéig. Sokkal hűvösebb helyet igényel, mint a lepkeorchidea.

Nagyon fényigényes. Nyáron tegyük ki olyan helyre, ahol sok fényt kap, de a nap csak reggel és délután éri csak. Nyáron a sok fény hatására növeszti a bulbákat, amik tápanyagraktárul szolgálnak a növénynek. Később megerősödve majd ezek fognak virágozni télen. Imádják a csigák, ezért biztonságos helyet keressünk számára.

Fontos, hogy sose száradjon ki a növényzete, ezért gyakran kell locsolni. Legjobb, ha hetente a kókuszrosttal kevert fakérgen, ami az ültető közege átcsorgatjuk a vizet, majd leöntjük alóla. A közeg teteje mindig legyen nedves, két locsolás között érdemes bespricelni a száraz tetejét.

Fontos megoldani körülötte a párologtatást, amit dúsabb virágzattal hálál meg. Jó megoldás, ha a cserepeket kavics vagy granulátum ágyon tartjuk, úgy, hogy a cserép alját ne érje el a víz.

Növekedés időszakában (márciustól júniusig) nitrogén dús, tehát zöld növényeknek való táppal kell erősíteni. A normál előírás szerinti mennyiség fele is elég az orchideáknak a megfelelő növekedéshez.

Amikor megerősödtek a bulbák (júliustól novemberig), meg kell kezdeni a virágzásra erősítést. A nitrogén dús tápot káliumban és foszforban gazdag tápra kell cserélni. Kiváló hozzá pl. a muskátlitáp, de ezt is csak fele sűrűségben alkalmazzuk.

Érdemes kint hagyni a szabadban egészen az éjszakai fagyok beköszöntéig, mert a dús virágzáshoz 2-3 hónapig 12 C fok alatti éjszakai hőmérsékletre, vagyis hideghatásra van szüksége.

Mindenképp hűvös helyiségbe tegyük és egyáltalán ne öntözzük 2-3 hónapig. A vízmentes pihenő idő után megjelennek a bimbók. Ekkor is legyünk türelmesek és várjuk meg, míg 1,5-2 centiméteresek lesznek a dudorok, csak utána kezdjük el locsolni, mert egyébként csak hajtások lesznek belőlük.

Ezután tegyük át szoba hőmérsékletű helyiségbe. A virágzás végéig csak víz kell neki, heti egyszer átcsurgatva a közegen, majd kiöntve alóla. Ha elnyíltak a virágok, és kibújnak az új bulbák, újra kezdődhet a nitrogénes tápozás.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Mária Konda szerint:

  Nincs elég tapasztalatom. D. nobile,, őt nszeretem leginkább, de nem tudom, hogy mikor kell levágni a már elvirágzott szárat. Ikeában szoktam vásárolni, és mindnél le van vágva min. 2 szár.

  • Csatári-Nagy Gyula szerint:

   Azok nem levágott szárak, hanem a szaporításnál a feldarabolt bulbát gyokereztetik ki, majd az nevel sarjat.
   Az elvirágzott bulbát nem kell levágni, majd csak ha magától kiszárad. Ezek a levél nélküli szárbulbák átadják a tápanyagaikat a sarjaknak, közben fonnyadnak, ráncosodnak és elhalnak.

   Nyáron nem kell tűző nap nekik, mert a természetben a fák lombkoronájában élnek, árnyékban. Amikor ősszel a falevelek lehullanak, akkor kap teljes fényt. Ezért ősztől tavaszig napfényben és szinte szárazon, de párás környezetben kell tartani!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy + 3 =