Így lesz szép az ékszerorchidea – olvasói tanácsok

Az ékszerorchidea (Ludisia discolor) könnyen gondozható, apró, illatos virágú orchidea faj. Gondozása teljesen eltér az egyéb orchideákétól, szaporítása is jóval egyszerűbb. Olvasónk elárulja, milyen bevált praktikákkal lesz gyönyörű az ékszerorchidea évről évre.

ékszerorchidea

Így lesz szép az ékszerorchidea

Az ékszerorchideát (Ludisia discolor) bársony vagy fekete orchideának (Ludisia discolor) is hívják. Őshazájában, Délnyugat-Ázsiában sűrű lombkoronák alatt, a sziklás patak partok mentén találkozunk vele talajlakó növényként. Jól alkalmazkodik a szobai körülményekhez, sötétebb helyiségekben is megmarad, ahol a szobanövények többségének kevés lenne a fény.

Apró, illatos fehér virágai is mutatósak, de sokan díszes levelei miatt szeretik, az ékszerorchidea név is innen ered. A sötétzöld, már majdnem fekete levelei bársonyos felületűek, ennek a tulajdonságnak köszönheti a két másik nevét.

Nem fényigényes, sőt sok fény mellett a levelei kifakulnak, közvetlen napsütés hatására pedig megégnek. Szereti a meleget. Páraigényes, ezért érdemes kavicságyon tartani. Fagyérzékeny, télen is legalább 13°C-t biztosítsunk számára. Szereti a vizet, télen sem szereti, ha a földje kiszárad. Növekedési időszakban meghálálja a tápoldatozást. Télen nyíló virágai akár a 30 cm magasságot is elérhetik.

A többi orchidea fajjal ellentétben az ékszerorchideát általános szobanövény földbe is ültethetjük. Hajtásai könnyen törnek, ezért legyünk óvatosak az átültetéseknél. Szerencsére 2-3 évente elég átültetni.

ékszerorchidea

Sztruhárné Mária olvasónk, aki a fotókat is készítette, elárulta, hogy gondozza és bírja virágzásra csodálatos ékszerorchideáit.

„A hajtásokat gyökereztetés nélkül ültettem el tőzeg, némi apró fenyőkéreg, faszén, hungarocell keverékébe. Északi ablakban tartom, a tűző napot nem szereti. Alulról locsolom, lehetőleg esővízzel, a csapvizet is jól tűri . Ritkán kap kicsi orchidea tápot. Igénytelen, de a pangó vizet nem szereti. Hagyom kicsit kiszáradni a földjét két locsolás között. Kezdő orchidea kedvelőknek is ajánlani tudom :)”

Nagyon köszönöm Máriának a fotókat és a tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük