Szilveszteri szerencsehozó növények

Szerencsehozó növények mindig jól jönnek a lakásban. Szilveszter és újév napján hajlamosak vagyunk nagyobb jelentőséget tulajdonítani a babonáknak, hiedelmeknek. A mágikuserejűnek tartott növények közül most azokat válogattam egy csokorba, amelyek segítenek Fortuna kegyeibe férkőzni, szerencsét hozhatnak és akár ajándéknak is adhatók.

Szilveszteri szerencsehozó növények

Szerencsehozó növények

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a siker egyetlen titka a szerencse. Ezzel szemben a sikernek nem titka, hanem ára van. Csak is kitartó, kemény munkával érhető le, ráadásul sok lemondás,  küzdelem kíséri. A szerencsével pedig tudni kell élni is.

Nagyon sok olyan növényt ismerünk, amit mágikuserejűnek tartanak és szimbolikus jelentéssel ruháztak fel. Egyesek a gazdagság, a jószerencse, a boldogság megtestesítői lettek, mások pedig az egészséget, a békét és a szerelmet szimbolizálják. De most már nézzük a szerencsehozó növényeket!

Bambusz és dracéna

A rügyező bambuszra a kínaiak már 4-5 ezer évvel ezelőtt is az életet szimbolizáló növényként tekintettek. Az Ázsiában őshonos, évelő növény felhasználása nagyon sokrétű. Üreges szárát legsokoldalúbban az építészetben hasznosítják, de ékszer és fiatal rügyeiből étel is készül. A kertekben nálunk is megél, a 3 és 10 méter magasságot is elérheti, átmérője 2 és 5 centiméter között van.

A keleti hagyományok szerint a bambusz pozitív energiával, szerencsével és szerelemmel tölti be a szobát.

Amit nálunk szerencse bambuszként árulnak, az valójában a trópusi őserdőben élő dracéna fajta (Dracaena sanderana). A szálanként vagy csoportokban árult növény erőt, hatalmat, megbecsülést és szerencsét hoz. Megteremti az öt elem (a tűz, a fém, a föld, a víz és a fa) egyensúlyát és ezzel energetizálja az otthont. A szerencse bambusznak több egy növénnyel együtt pénzteremtő képességet is tulajdonítanak, így arra is alkalmas, hogy a családi vagyont gyarapítsa.

Négylevelű lóhere és szerencsehere

A nyugati civilizációban a négylevelű lóhere évszázadok óta a szerencse szimbóluma, már a kelták is tisztelték. A lóhere alapvetően három levelű, aminek alakja a keresztre emlékeztet. Az írek szimbolikus növénye, Szent Patrik ezzel magyarázta el a híveknek a szentháromság jelentőségét. A négylevelű változat ennek egy mutánsa, ami elég ritka. Az első levél a reményt, a második a hitet, a harmadik a szerelmet, a negyedik pedig a szerencsét szimbolizálja. A lóhere cserépben nem tartható, így be kell érni például a préselt változatával.

Az ilyenkor kapható szerencseherének semmi köze nincs a lóheréhez, ez valójában Mexikóból származó madársóska (Oxalis), amiből létezik vöröslevelű változat is. A négy szív alakú levél felhős időben és éjszaka ernyőszerűen becsukódik. Közvetlen napsütést, hűvös helyet és gyakori öntözést igényel. Ha a növény elvirágzik, a levélzet elszárad, akkor hagyjuk abba az öntözést és tartsuk hűvös, árnyékos helyen. Kora tavasszal ültessük át és kezdjük el újra öntözni. Nemcsak szobában tartható, nyugodtan kiültethetjük a balkonra vagy sziklakertbe.

A szilveszteri virágoztatáshoz a gumókat november közepén érdemes cserépbe ültetni, mert pár hét kell a kihajtatáshoz. Mint a többi madársóska, ez is fogyasztható. Kellemesen savanykás íze kitűnő saláta alapanyag.

szerencsehere

Kaktusz

A szúrós levelű kaktuszok az erő egyik szimbólumai. Úgy tartják, hogy elűzi a negatív energiákat és szerencsét hoz. A legtöbb kaktusz halálát a túlöntözés okozza. Nyáron hetente, télen elég havonta egyszer locsolni. Egy-egy alkalommal csak nagyon kis mennyiségű vizet öntsünk rájuk. Télen hűvösebb helyre helyezzük. Egyes fajok télállóak, így akár a balkonon is tarthatók.

olvasói vélemyének

Déli, vagy ausztrál gesztenye

Az Ausztráliából származó örökzöld  déli gesztenyét a 20 centiméteresre is megnövő hüvelytermése miatt paszulyfának is szokták nevezni. Fényes levelein túl a földből kilátszó zöld „babjával” is díszít. Közepes fény-, víz-, és tápanyagigényű. Kedveli a párás levegőt, az erős napot rosszul viseli. Általában közepes méretű, de annyira nő meg, amennyire a cserép engedi. Ha igazán nagy, tágas edénybe ültetjük, akkor akár a 2 métert is elérheti.

Vadkakaó

A Közép- és Dél-Amerikából származó vadkakaó pénzhozó faként vált híressé. Mindezt annak köszönheti, hogy egy kertész az igen strapabíró növény három szálát összefonva kezdte el nevelni. A látványos növényekből igen hamar meggazdagodott, így elnevezte pénzhozó fának. Hazájában virágot és kakaóra hasonlító szőrös magokat is hoz, de itthon ez nem igazán jellemző.  Igénytelen növény, szereti a fényt, mérsékelten öntözzük.

szerencsehozó növények - vadkakaó

Anyósnyelv (Sansevieria)

A szerencsehozó növények sorából nem hiányozhat az anyósnyelv, amiről úgy tartják, hogy bölcsességet, gazdagságot, boldogságot és sikert hozó növény. Nagyon igénytelen. Két hetente elég öntözni. Szereti a sok fényt, lakótelepi lakásban is tartható. Ha mást nem is, de igénytelenségével a kertészkedés sikerélményét mindenképp meghozza.

szerencsehozó növények - anyósnyelv

Az itt bemutatott növények bármelyikét bátran ajánlom a lakásba vagy akár ajándékozásra is. Szerencsehozó képességüket nem tudom garantálni, de az biztos, hogy minimális törődéssel sok örömet fognak szerezni gazdájuknak, légtisztító és párásító hatásukkal pedig hozzájárulnak egészségünkhöz, jó hangulatunkhoz. 

Csodavárás helyett én a türelmet, a gondoskodást és a kitartást ajánlom, valamint Müller Péter szavainak megfontolását:

„A csoda csakis azé, aki hisz benne. Csak az lát, aki látni akar. Csak az hall, aki hallani akar. Csak az ért, aki érteni akar.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük