Nagy szívvirág gondozása, jellemzése

A nagy szívvirág (Lamprocapnos spectabilis) lenyűgöző évelő, amely szívalakú virágairól kapta a nevét. Ez a Távol-Keletről származó növény tökéletes választás a kert árnyékosabb, párásabb zugaiba. Virágai tavasszal nyílnak, rózsaszín, fehér vagy piros színben pompáznak, és meseszép hangulatot kölcsönöznek a kertnek. Íme néhány hasznos tipp a nagy szívvirág gondozásához:

nagy szívvirág gondozása

Nagy szívvirág származása, jellemzése

A nagy szívvirág (Lamprocapnos spectabilis, korábban Dicentra spectabilis) vagy másik nevén lakatvirág ázsiai eredetű, Kína, Japán, Korea vidékén őshonos, a füstikefélék (Fumariaceae) családjába tartozik.

Különleges virágzata miatt igen kedvelt.

Ismertetőjegyei: érdekes virágformájú évelőnövény

Virágok: rózsaszín virgú változat az elterjedtebb, de létezik fehér virágú változta is, ami a ritkasága miatt még kedveltebb, a szívalakú virágok cseppecskeszerűen kilógó fehér belső sziromlevelekkel díszítenek

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező

Magasság: 50 – 80 cm

Habitus: felálló növekedésű növény csüngő virágkocsánnyal, dekoratív, páfrányszerű lombbal,  a virágzás után visszahúzódik

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, télre érdemes takarni, vagy fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: áprilistól júniusig

  Nagy szívvirág igényei és gondozása

  Fényárnyékos helyet kedvel, kerüljük a tűző napot. Ideális hely a részlegesen árnyékos terület, ahol még mindig kapnak napfényt, de nem égnek meg.

  Tápanyagban gazdag, humuszos, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük.

  Az ültetéskor érdemes komposztot vagy szarvasmarhatrágya granulátumot keverni a talajhoz.

  Rendszeres öntözést igényel. Tartsuk mérsékelten nedvesen, főleg a nyári hónapokban. Fontos, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen. A túlzott víz veszélyes lehet a gyökerek rothadására, ezért célszerű inkább mérsékelt öntözést alkalmazni, és csak akkor locsolni, ha a talaj kissé száraznak érződik.

  A tenyészidőszak során havonta egyszer trágyázzuk a növényt komposzttal vagy folyékony tápoldattal. Használjunk egy általános virágzást serkentő tápoldatot, amely biztosítja a növény számára az összes szükséges ásványi anyagot.

  Elvirágzás után visszahúzódik, majd tavasszal újra kibújik és hozza virágait. Nyár elején, miután a levelek visszahúzódnak, vágjuk vissza a növényt a talajszintre.

  A cserépben tartott szívvirágot évente egyszer ajánlott átültetni, és friss földet adni a növénynek.

  Teleltetése

  Szabadban teleltethető, érdemes például lehullott levelekkel, mulccsal takarni a fagyok ellen

  Nagy szívvirág szaporítása

  Dugványról vagy tőosztással lehetséges a szaporítása.

  Tőosztáshoz tavasszal vagy ősszel osszuk szét a növényt, ügyelve arra, hogy minden új növényrésznek legyen gyökere.

  Dugványozáshoz vágjunk le egy kb. 10 cm-es szárdugványt az egészséges növényről, távolítsuk el az alsó leveleket, és dugjuk be nedves homokba vagy perlitbe.

  Kártevők, betegségek

  Betegségeknek, kártevőknek jól ellenáll. Ha ennek ellenére kártevőket vagy betegségeket észlelünk a növényen, azonnal tegyünk ellene.

  Felhasználása

  Csak dísznövényként használható, a különleges tavaszi vagy kora nyári virágok nagyon szépen mutatnak nagyobb tálban vagy dézsában, jól társítható például tulipánnal, százszorszéppel és nefelejccsel. Mivel díszítő értéke néhány hónapra korlátozódik, nem érdemes tartós összeültetésekbe használni.

  Figyelem: A nagy szívvirág minden része mérgező, ezért ügyeljünk arra, hogy kisgyermekek és háziállatok ne fogyasszák.

  Nézd meg ezeket is!

  You may also like...

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük