Kerti százszorszép (Bellis perennis) jellemzése, magvetése, gondozása

A kerti százszorszép vagy vadszázszorszép (Bellis perennis) virág gondozása kicsit eltér a kerti növények többségének ápolásától. A legtöbb lágyszárú növény évelő, azaz a szabadban áttelel, vagy egynyári, tehát tavasszal vetjük, és általában őszig virágzik. Az árvácskához hasonlóan a kerti százszorszép egyes fajtái is kétnyáriak, azaz egyik évben vetjük, a másikban virágzik.

kerti százszorszép gondozása

Kerti százszorszép származása, jellemzése

A kerti százszorszép (Bellis perennis) a  fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik, Európában és Kis-Ázsiában őshonos.

A Bello latinul szépet jelent, magyarul is a szép előtagot kapta a csöpp virág.

Százszor szép további nevei

Egyéb elnevezései a wikipédia szeint: “Vörös Éva művében a növény alábbi magyar elnevezéseit gyűjtötte össze: apró pere, boglár, boglárka, bojtika, bojtocska, csibevirág, földi pere, gombostűvirág, gyopár, kicsinynadályvirág, kisebbiknadály, kisnadályfű, nadály, ősziboglár, pászkamorzsa, péra, pere, perevirág, pipifű, pityerfű, rózsa, murvairózsa, murvai rózsácska, szikrairózsa, szikrai rózsácska, szikrázó rózsácska, rukerc, százforint, százszorszépvirág, százszorszéprukerc, sztokrásza, tavaszhozófű, tavaszifű, vadszázszorszép. Egyes helyeken gombocska a neve.

A franciák húsvétkának hívják, a német „libavirág” arra utal, hogy gyakran nyílik a libalegelőkön. Angol neve („a nappal szeme”) arra utal, hogy sugárvirágai estére becsukódnak.”

Százszorszép jellemzése

Ismertetőjegyei: lágyszárú évelő növény, de kétnyári növény virágágyi növényként termesztik, azaz az egyik évben vetjük, a másik évben nyílik.

Virágok: többnyire fehér, rózsaszín, a csöves virágok sárgák, általában telt virágú, pompon vagy fejecskeszerű virágzatot alkotó fajtáit ültetjük.

Fészekvirágzata a fényre nyílik, amint elmegy a nap, összecsuklik.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 15 – 40 cm

Habitus: tőrózsás, alacsony, telepeket alkotó növény. Kompakt tölevélrózsa jellemzi, a virágok a levéltelen virágzati száron nőnek.

Cserépben nevelhető-e: igen, többnyire cserépben tartjuk

Virágzási idő: májustól júniusig, de a kertészetekben nevelt növényeket már februártól árulják.

A százszorszép napjainkban újra divatos, köszönhetően a gyönyörű új fajtáknak. Kora tavasszal ragyogó látvány, amint a fűben virágzik.

fehér és rószaszín százszorszép

Kerti százszorszép gondozása

A szászszorszép napos, félárnyékos helyet igényel, itt szépen virágzik. A hőmérsékletre kevésbé igényes.

A szárazságot nehezen viseli, meleg napokon rendszeresen öntözzük. Egyéb időszakban mérsékelt öntözést kíván. Kéthetente végezzünk tápanyag utánpótlást.

A tápdús, jó vízátersztő talajt kedveli. Az elnyílt virágzatokat rendszeresen távolítsuk el.

Teleltetése: őszi beültetéskor a szabadban is teleltethetjük, de ekkor takarni kell, belső térben világos és hűvös helyen is átteleltethető

Százszorszép szaporítása, magvetése

Az évelő fajtákat tőosztással is szaporíthatjuk tavasszal vagy ősszel.

A nemesített kétnyári fajtákat magvetéssel szaporítjuk. A magokat június, július hónapban vessük a föld felszínére, mert fényre csírázik. A földet tartsuk nedvesen, félárnyákos, 18-20 °C helyre helyezzük. 6-8 nap múlva kelnek ki a magok. A kis növénykék 3-4 hét alatt nőnek meg akkorára, hogy egyesével  szétültethetjük cserépbe.

Százszorszép felhasználása

Kizárólag csak dísznövényként használható. Önmagában is mutatós, de nagyon jól mutat egyéb kora tavaszi virágokkal, tavaszi hagymásokkal összeültetve is. Az egyszerű, fehérszirmú és sárga közepű változatának magjátt gyakran keverik fűmag közé. Kikelve szép virágos fűszőnyeget akpunk, amit a méhek is szívesen látogatnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × három =