Kis erkély is lehet igazi oázis

A kis erkély is erkély, amiből lehet csodát alkotni. A városlakók számára nagy áldás egy csöppnyi balkon is, ahova kiülhetünk a reggeli kávéval vagy az esti limonádéval, egy pohár jó fajta borral. Ugyanakkor sok fejtörést okoz, hogy tudjuk berendezni, oázissá varázsolni a kis teret. Írásom segít, hogy a legtöbbet ki tudd hozni az apró erkélyből is. 

kis erkély

 

Kis erkély is lehet igazi oázis

A korlátozott tér berendezése sok fejtörést okoz. Minél több funkcióval kívánjuk felruházni a kis erkélyünket, annál leleményesebbnek kell lennünk. Szerencsére ma már számtalan praktikus megoldással találkozhatunk a lakberendezési áruházakban. Csak a fantáziánkon múlik, hogy minden bútor és dekoráció megfelelően gondoskodjon kényelmünkről.

A kis balkonon nagyon könnyű túlzásokba esmi. A túlzsúfolt erkély azonban sem esztétikai, sem gyakorlati szempontból nem szerencsés. Növények nélkül pedig csak egy sivár helyet kaptunk, ahol nem fogjuk igazán jól érezni magunkat. Az otthonossághoz bútorokra, növényekre, színekre és textilekre is szükség van.

 

Több funkciós bútorok

Válasszunk összecsukható és többfunkciós bútorokat. A kis helyigényű, praktikus bútorok akár virágtartóként, akár asztalként is használhatók. Léteznek dönthető háttámlájú székek, amelyek nemcsak a vacsora kényelmes ülőalkalmatosságai lehetnek, de napozóággyá is alakíthatók. Használaton kívül összecsukhatjuk ezeket és már is teret nyertünk.

Praktikusak azok a tárolóelemek is, amelyeket asztalként vagy padként egyaránt használhatunk. Elrejthetjük bennük a szerszámokat, üres cserepeket vagy szükség esetén a díszpárnáknak és plédeknek is menedéket nyújthatnak. A korlátra szerelhető, lehajtható asztalon egy kisebb piknik hozzávalói is elférnek. Ugyanakkor felhajthatjuk, ha például a növények ültetéséhez nagyobb helyre van szükségünk.

 

Bútorokat az erkélyre raklapból saját magunk is készíthetünk. A zöldséges ládák pedig virágtartó állványok, kisebb kiegészítők formájában kaphatnak új funkciót.

Érdemes olyan bútorokat vásárolni, amelyek egész évben jól bírják az időjárási viszontagságokat, így az enyhébb téli napokon is kiülhetünk például egy meleg pokrócba burkolózva egy forró teával vagy forralt borral.

Növények

A kis balkonokon a felfelé terjeszkedés az egyik legcélravezetőbb megoldás. A növények elhelyezéséhez használhatunk létrát, pergolát vagy akár külön zöld falat is építhetünk. A mennyezetre is fúrhatunk lyukakat az ámpolnás növényeknek. A virágok különböző magasságú felfüggesztésével izgalmas teret alakíthatunk ki. Felfelé futó növényekkel ráadásul árnyékolhatunk is és a kíváncsi tekinteteket is kizárhatjuk. A föntről lefelé csüngő növények pedig igen mutatósak.

Kis fűszerkert kialakításával egy lépést sem kell tennünk, ha friss citromfűvel vagy mentalevéllel szeretnénk ízesíteni és díszíteni a hűsítő limonádénkat vagy fagylaltunkat. Az sem gond, ha megkívánunk egy édes paradicsomot vagy esetleg bekapnánk egy zamatos epret.

 

Színek

Az otthonosság érzetének kialakításában fontos szerepük van a színeknek. A túl nagy, egyszínű, harsány bútorok nem hívogatóak, akár nyomasztóak is lehetnek. Az intenzív színek elnyomhatják a virágokat, ronthatják azok díszítőértékét. Ajánlott inkább a kisebb és visszafogottabb színvilágú berendezési tárgyakat és virág kaspókat használni. A hangulatot nagyon jól befolyásolhatjuk színes párnákkal, takarókkal, textilekkel, amik a kényelemről is gondoskodnak. A fehér szín tágítja a teret, a fekete-fehér eleganciát sugároz, a kék és a zöld nyugalmat áraszt.

 

Fények

Használjuk ki, hogy a csillagfényes nyári estéken kellemesen hűsölhetünk az erkélyen. A hangulatvilágításról napelemes lámpákkal, füzérekkel és gyertyákkal gondoskodhatunk. Igen széles a választék mécsesekből, színes égősorokból, rusztikus viharlámpásokból. A modernebb megoldások kedvelői LED-es lampionokkal is díszíthetik erkélyüket. Érdemes akár kinti konnektort is szereltetni, amibe a lámpán túl akár egy grillt is bedughatunk.

 

Kis erkély inspirációk

Inspirációkért keresd fel a Pinterest albumomat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük