Illatozó fűszerkert az erkélyen

Illatozó fűszerkert az erkélyen is egyszerűen kialakítható. Ha van helyünk, érdemes legalább néhány alapvető gyógy- és fűszernövényt is nevelni a balkonon, hogy mindig legyen aromás fűszernövény az ételeink ízének felfrissítésére. 

Illatozó fűszerkert az erkélyen - metélőhagyma

Illatozó fűszerkert az erkélyen

A kezdő kertésezk első sikerélményeit mi más hozhatná meg, mint egy illatozó, mediterrán fűszerkert. A kertben vagy az erkélyen biztos akad egy napos sarok, ahol elhelyezhetjük a fűszernövényeket, hogy a zamatos ételek és italok megbolondítói csak egy karnyújtásnyira legyenek.

A fűszernövények alacsony növekedésük miatt kitűnően tarthatók cserépben. Balkonládába és virágcserépbe egyaránt ültethetünk. Gyakorlatilag bármelyik cserépben is  tartható fűszernövény nevelhető az erkélyen.

Nagyon jól beilleszthetők az erkélyek és teraszok virágzó növényei közé. Olcsóságuk és kis gondozási igényük miatt kezdőknek is ajánlom a fűszertermesztést. A mediterrán fűszerek szinte elpusztíthatatlanok és garantáltan meghozzák a kedvet a folytatáshoz.

A fűszernövény választásnál össze kell hangolni a növények igényeit a hely adottságaival.

A fűszernövényeket egymással és dísznövényekkel is társíthatjuk. Némelyikük nemcsak zöldleveleivel díszít, hanem virágaival is, pl. a képen látható metélőhagyma.

A ma használt kedvenc fűszernövényeink jelentős része mediterrán származású (bazsalikom, kapor, zsálya, kakukkfű, koriander, borsikafű, oregáno, levendula stb) amik a meleg, száraz klímát, jó vízelvezetésű talajt kedvelik, kevés locsolást igényelnek. Mindenképp napos helyet kell biztosítani részükre. Nálunk főként egynyáriként tarthatjuk őket, a hideg teleinken elfagynak a kertben.

A nem mediterrán származásúak, mint pl. a menta, petrezselyem, borágó kimondottan a nedves talajt kedvelik, és árnyékos helyen is remekül termeszthetők.

Fűszernövények termesztési ideje

A fűszernövények termesztési idejük szerint lehetnek egynyáriak (nem telelnek át) és évelők. Az évelők egy része ősszel lekopaszodik, de találunk köztük zöld lombjukat egész évben megőrzőket is.

  • Egynyáriak: kapor, koriander, bazsalikom, petrezselyem, körömvirág, borágó, turbolya, böjtfű, angyalgyökér, borsfű.
  • Évelők: snidling, édeskömény, majoránna, menta, tárkony, oregano, sóska, lestyán, torma, illatos ibolya.
  • Örökzöld évelők: babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, téli borsika, egyes levendula fajták.

Az egynyári növényeket évente kell vetni kora tavasszal és a késő fagyokig szedhetjük illatos hajtásaikat. Az évelő növények egész évben a kertben maradhatnak. Ősszel nem igényelnek semmi különösebb beavatkozást, tavasszal újra kihajtanak. Őszi metszésre sincs szükség, azt tavasszal kell megtenni.   

Legjobb fűszernövények a balkonra

Fűszernövények gondozása az erkélyen

Az erősen terjedő tövű növényeket, például a mentát azonban legjobb nagyobb edényekbe, önállóan ültetni, ezzel határt szabunk a terjedésének.

A fagyérzékeny fűszernövényeket, mint például a rozmaringot és a babért egyébként sem igen szoktuk kiültetni a kertbe, így ezek főleg ajánlhatók az erkélyre. Ezeket a fagyok beállta előtt világos, fagymentes helyre kell vinni a teleltetéshez.

A fűszernövények többsége mediterrán származású, ezért igényeiket – napos, meleg fekvés, jó vízgazdálkodású talaj és gyakori öltözés- a balkonon biztosíthatjuk. Vannak azonban kivételek is, így például a metélő hagyma és a mentafélék félárnyékos helyet, nyirkos talajt kívánnak, és a turbolya árnyékban érzi jól magát.

Összeültetésnél érdemes figyelembe venni a növények igényeit és így 

Több növény összeültetésénél figyeljünk a növények magasságára, a magas növésűek hátulra, míg az alacsonyabbak előre kerüljenek.

A beültetés hatását szín és formai ellentétek létrehozásával tovább fokozhatjuk. 

Akkor sem kell aggódni, ha túl sok fűszerünk termett az erkélyen. A felesleges mennyiségből télire is raktározhatunk vagy télen a lakásban is nevelhetjük kedvencünket. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük