Illatozó fűszerkert az erkélyen

Illatozó fűszerkert az erkélyen is egyszerűen kialakítható. Ha van helyünk érdemes legalább néhány alapvető gyógy- és fűszernövényt is nevelni a balkonon, hogy mindig legyen aromás növényünk az ételeink ízének felfrissítésére. 

Illatozó fűszerkert az erkélyen - metélőhagyma

Illatozó fűszerkert az erkélyen

A füszernövényeket egymással és dísznövényekkel is társíthatjuk. Némelyikük nemcsak zöldleveleivel díszít, hanem virágaival is, pl. a képen látható metélőhagyma.

Balkonládába és virágcserépbe egyaránt ültethetünk. Gyakorlatilag bármelyik cserépben is  tartható fűszernövény nevelhető az erkélyen.

Jó választás lehet a balkonra:

Az erősen terjedő tövű növényeket, például a mentát azonban legjobb nagyobb edényekbe, önállóan ültetni, ezzel határt szabunk a terjedésének.

A fagyérzékeny fűszernövényeket, mint például a rozmaringot és a babért egyébként sem igen szoktuk kiültetni a kertbe, így ezek főleg ajánlhatók az erkélyre. Ezeket a fagyok beállta előtt világos, fagymentes helyre kell vinni a teleltetéshez.

A fűszernövények többsége mediterrán származású, ezért igényeiket – napos, meleg fekvés, jó vízgazdálkodású talaj és gyakori öltözés- a balkonon biztosíthatjuk. Vannak azonban kivételek is, így például a metélő hagyma és a mentafélék félárnyékos helyet, nyirkos talajt kívánnak, és a turbolya árnyékban érzi jól magát.

Több növény összeültetésénél figyeljünk a növények magasságára, a magas növésűek hátulra, míg az alacsonyabbak előre kerüljenek.

A beültetés hatását szín és formai ellentétek létrehozásával tovább fokozhatjuk.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 110
  • 6
  •  
  •  
  • 110
  •  
  • 6
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük