Fokföldi ibolya kisokos – gondozástól a szaporításig

Az egyik legkedveltebb kisméretű és virágzó szobanövény, a fokföldi ibolya (Saintpaulia) neve duplán is megtévesztő. Egyrészt nem a dél-afrikai Fokföldről származik, hanem a kelet-afrikai Uzambara-hegységben őshonos, másrészt pedig nem ibolyaféle, hanem a csuporkafélék közé tartozik. Ezért valamivel szerencsésebb az afrikai ibolya név használata. A fokföldi ibolya kisokos részletesen elmondja, amit tudni érdemes a konyhaablakok üde színfoltjáról. Összeszedtem bele mindent, amit a fokföldi ibolya származásáról, gondozásáról, szaporításáról és kártevőiről, valamint a betegségeiről tudni érdemes.

fokföldi ibolya

Fokföldi ibolya kisokos

Többször is írtam már a színes csodáról, így a fokföldi ibolya kisokos egy áttakintő írás lesz, amibe belinkelem az előző blogbejegyzéseim. A képre kattintva még többet megtudhatsz az adott témáról.

Ismertető jegyei

A fokfödi ibolyát elsőként Kelet-Afrikában, Tanzánia jegyeiben fedezték fel. A fokföldi nevet a felfedezőjéről, regisztrálójáról kapta.

A növény levelei kerekdedek vagy szív alakúak, felszínük zöld, bolyhos, enyhén húsos. Fonákuk pedig liláspiros vagy világoszöld. A levelek törékeny nyélen ülnek, levélrózsát képezenk, ahonnan a virágok laza csoportokban bújnak elő.

A növény kb. 10-15 cm magas, szép kerek formájú. A miniatűr változatok kb. 15 cm átmérőjüek, a nagyobb példányok 30 cm felelttiek is lehetnek.

A virágüzeletekben és kertészeti árudákban általában nem írják ki a fokföldi ibolyák változatainak teljes nevét. Egyszerűen vegyük meg azt, ami tetszik. Arra azonban figyeéjönk, hogy a levelek egészségesek és húsosak legyenek, a növényeken bimbó fejlődjön.

Fokföldi ibolya virágzása

Bár gyakorlatilag egész évben virágzik, neovemebr és március között rendszerint kevesebb virágot hoz. Virágai egyszerűek, fodrosak vagy összetettek. A nemesítéseknek köszönhetően sok színben elérhetők, az fehér, rózsaszín, bíborvörös, piros, kék, máyva, lila és ibolyakék különféle árnyalatai. A virágok közepén jellegzetes „sárga szem” található.

A cirmos vitrágúak különösen népszerűek, csakúgy, mint a fodros szirmű, tarka vagy fodros levelű változatok.

A fokföldi ibolya virágoztatása csak akkor lesz sikeres, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára. Az olvasók elárulták, náluk milyen módszerek váltak be.

Fokföldi ibolya kisokos – gondozási tudnivalók

A fokföldi ibolya folyamatosan nyíló virágaival hálálja meg a rendszeres gondoskodást.

Egész évben sok fényt igényel, de a tűző nap tönkreteheti, sárga foltos lesz a levele. Félárnyékon is eléldegél, de ekkor virágot nem hoz. Fontos számára a magas hőmérséklet, nyáron 18-22 °C, télen, a pihenési időszakban legalább 16 °C. Óvjuk a huzattól és a hirtelen hőmérsékletváltozástól.

Két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj felszíne egy kicsit kiszikkadjon. Lehetőleg szobahőmérsékletű vízzel alulról öntözzük. Ügyeljünk, hogy víz ne érje a leveleket, legjobb, ha alulról öntözzük langyos, szobahőmérsékletű vízzel. Ha a locsolás után félórával még maradna víz az alátétben, öntsük ki.

A túlöntözés tőrothadást okozhat. Páradús levegőt igényel, ezért a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre. Novekedési időszakban két hetente adjunk neki tápoldatot.

Az elnyílt virágokat és a fonnyadt leveleket azonnal csípjük le a tövüknél, úgy, hogy csak 3-4 levélréteg maradjon.

A fokföldi ibolya a laza, tápanaygban gazdag földet kedveli, legjobb számára a tőzegalapú földkeverék.

A nem túl nagyra növő, de hatalmas színválasztékú virág megfelelő ápolás mellett a napos konyhaablakokban évekig virít. Az afrikai ibolya gondozása és szaporítása is egyszerű, kezdő kertészek is sok örömüket lelhetik benne.

Fokföldi ibolya szaporítása

Egészséges levelekkel könnyen szaporítható. Akár földbe ültetve, akár vízben tartva kb. egy hónap alatt gyökeret ereszt. Ezzel a módszerrel pontosan tudhatjuk, milyen fajtájú és színű növényre számíthatunk, hisz az új növén ytökéletes mása lesz az anyanövénynek.

A föld nedvesen tartásával pár hét alatt megjelennek a kis hajtások. Hagyjuk, hogy a nagy levél leszáradjon, csak elszáradás után távolítsuk el.

A szaporítást bármikor levégezhetjük, de általában a tavaszi hónapok a legkedvezőbbek. A levél leválasztásától számítva rendszerint 8-10 hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy a növény teljesen kifejlődjön és virágozzon.

A fokföldi ibolya szaporítása körül sok tévhit és legenda terjed. Ebben a témában segít most olvasónk tiszta vizet önteni a pohárba. Marika több száz sikeres fokföldi ibolya szaporításon van túl, most nekünk is elárulta a levélgyökereztetés biztos módszerét.

Aki egyszer kitapasztalja, hogy lesz eredményes az afrikai ibolya nevelése és szaporítása, az már többet nem vásárol kis növényeket. Az egészséges levelek elültetésével újabb növényekre tehet szert, amiket aztán elcserél más színűekre és fajtájuakra a szintén ibolyás társakkal. Olvasónk a gyökereztetéstől virágzásig mutatja be, hogy lett egyetlen levélből új virágzó afrikaiibolyája bő fél év alatt.

Kártevők, betegségek

Levélfoltosodás: a tűző nap vagy a leveleket ért góhideg vízhatására a növény levelein barna foltok jelenhetnek meg. Vigyük el a napról, és öntsünk vizet az alátétbe.

Bemélyedő foltok: Ha a barnás foltok a levélfonálon tripsz vagy atka következtében alakulnak ki, nincs mentség, a növényt meg kell semmisíteni, hoyg legalább a többi növényünket megóvjuk ettől.

Középső levelek elhalnak: Arra utal, hogy a fokföldi ibolyát szár- és gyökérrothadást okozó gomba támadta meg. A növényt távolítsuk el és fertőtlenítsük a környezetét.

Lisztharmat: A nagy páratartalom és a rossz szellőzés miatt léphet fel. Muóindig hagyjuk kiszáradni a tálcát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük