Fokföldi ibolya virágzásának titka – olvasói tanácsok

Az egész évben virágzó és hatalmas színválasztékban elérhető fokföldi ibolya, vagy pontosabban afrikaiibolya a napos konyhaablakok kedvenc lakója. A fokföldi ibolya virágoztatása csak akkor lesz sikeres, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára. Az olvasók elárulták, náluk milyen módszerek váltak be.

Fokföldi ibolya virágoztatása

Fokföldi ibolya virágoztatása

A fokföldi ibolya gondozása igazán egyszerű. Állandó melegben, napos helyen tartva, rendszeres öntözést és tápanyag-utánpótlást biztosítva, valamint magas páratartalom mellett több éven át virágzik.

És akkor jöjjenek a jól bevált olvasói tanácsok.

Turánné Szolnoki Valéria: „A letört leveleket egy kis cserépbe tüzd le, mehet több is egy cserépbe. Locsolgasd, hogy nedves legyen a föld. Egyszer csak kibújik az apró levélke. Akkor lehet szétültetni. Nekem már sok ilyen szaporulatom van, én is pár cseréppel kezdtem, de a szaporításnak köszönhetően már van 24 db. Ezt a fehér kis fodroslevelút egy kedves nénitől kaptam, sajnos a néni már nem él. Már többet szaporítottam belőle, amikor locsolgatom, gondozgatom őket mindig szeretettel gondolok a nénire.”


Pallaga Hedvig: „Ha nem virágzik, hagyd pihenni 1-2 hetet. Ne öntözd, csak ha a cseréptől el áll a föld, kb. egy centire, de akkor is csak fél dl vizet tégy alá. Tedd meleg, de árnyékos, napfény mentes helyre. Ha a levelek fonnyadozni kezdenek /hervad/, akkor állítsad enyhe tápoldatos vízbe kb. egy órára. Vedd ki, tedd alá a saját tálkát és tedd kicsit naposabb helyre.”


Wolf Márta: „Ha nem kap napot – legalább pár órát naponta – sajnos nem virágzik. Nekem most nincs, de nagyon szeretem és nálam is szép szokott lenni. Nálam 2-3 év alatt elöregszik – habár folyamatosan virágzik – és már nem szép, felkopaszodik, tönkremegy. Ilyenkor újat veszek. Nálam nem bírta a nagyon forró napsugarat sem. Olyan helyre kellett tennem, ahol csak kb. fél napot éri a napsugár. Az ültetőközeg – föld – milyensége is nagyon-nagyon fontos. Általános virágföld használata a javasolt, melyet kertészeti perlittel tanácsos keverni 3/4-1/4 arányban. Az ibolyákat évente kétszer, de minimálisan 1-szer át is kell ültetni. „

Takács Ildikó: „Én nem szoktam tápozni, 8-10 éves növényeim vannak. Nekik is kell a pihenés. Van, hogy három-négy hétig nem virágoznak, viszont szép, új leveleket hoznak. Amikor elkezd felkopaszodni, rögtön átültetem. Ja és nem áll alattuk a víz állandóan, egy héten egyszer kapnak. Ablakpárkányon vannak, ha süt a nap, egész délelőtt süti őket. Szerintem jól érzik magukat.”


Vadady Mária: „Egyik barátnőmnek megvan az, amit a nagyobbik lánya születésekor kapott: 26 éves! Nálam max. 3 évet bírtak eddig ki, hja kérem a túlgondozás néha halálos lehet…:-)).Napsütés is kell neki. Ha virágoztatni akarom, letördelem a legalsó, legnagyobb leveleket körben.”


Goldgruber Eszter: „Nem tudom igazán, lehet, hogy a pátyolgatás is számít, meg az alsó nagy leveleket időnként lecsípem, mert elveszik az erőt. Egy évben kétszer-háromszor virágzik mindegyik. Tartásuk azonos.”


Kutasi Imréné Valéria: „Én már sokat szaporítottam. Van amikor egy levél 2-3 kis tövet hoz. Amikor kicsit nagyobb lesz, akkor szét ültetem, és aztán már virágzik is.”

Köszönöm a fotókat és a tanácsokat az olvasóknak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük