Októberi varjúháj gondozása, jellemzése

Októberi varjúháj (Sedum sieboldii) gondozása olyan egyszerű, hogy szinte nincs is mit írni róla. Ugyanakkor pont ezért és a szépsége miatt nem maradhat ki a Balkonada blogból. Nagyon hálás és dekoratív virág, ami épp akkor borul virágba, amikor már igen kevés virágzó növényt találunk. További nevei: októberke, terézke.

októberi varjúháj

Származása:a varjúhájak (Sedum) származásukat tekintve is változatosak, a varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába tartoznak.

Legismertebb fajtája a pompás varjúháj (Hylotelephium spectabile; Syn. Sedum spectabile) Észak-Európából és Ázsiából származik.

A Japánban és Kínában honos, pénzérmeszerű pozsgás levelű, alacsonyabb növésű, októberben nyíló fajtát októberi varjúhájként (Sedum sieboldiivagy terézkeként hívjuk, utalva arra, hogy Teréz napjára borul virágba.

A varjúhájak gondozása, szaporítása fajtától függetlenül azonos. A jellemzésnél én az októberi varjúháj sajátosságait írom le.

Virágok: apró, rózsaszín, lecsüngő virágok

Fogyaszthatóság, mérgezőség:nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: kifejlett növény magassága virággal együtt 1,5 – 2,5 méter is lehet

Habitus: bokros, lazán elágazik, ágai, majd októberben a virágai lefelé csüngnek

Cserépben nevelhető-e: igen

Virágzási idő: szeptember-október

Októberi varjúháj fejlődése

Októberi varjúháj gondozása

Gondozása:  a többi varjúhájhoz hasonlóan teljes napsütést igényel, némi árnyékot elvisel, de nem lesz olyan dús virágzású. Mérsékelt öntözést igényel. Az ültetéskor adott tartós hatású műtrágyát dús virágzással hálálja meg. Az elvirágzott hajtásokat tavasszal vágjuk vissza.

Teleltetés: szabadban tartva áttelel vagy belső térben világos és hűvös helyen teleltethetjük

Szaporítása: tavasszal vagy nyáron dugványról vagy tőosztással a legeredményesebb, magvetéssel is próbálkozhatunk, bár ez hosszabb folyamat.

Kártevők: nem jellemző, viszont a méhek nagyon szeretik.

Felhasználása: csak dísznövényként használható, alacsony növekedésű. Önmagában érvényesül leginkább. Az évek alak hatalmas bokorrá fejlődik.

októberi varjúháj színének változása hónapról hónapra

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Mándy Anikó szerint:

    Szeretnék csatlakozni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

12 + 14 =