Októberi varjúháj (Sedum sieboldii) gondozása, jellemzése

Októberi varjúháj (Sedum sieboldii) gondozása olyan egyszerű, hogy szinte nincs is mit írni róla.  Nagyon hálás és dekoratív virág, ami ősszel borul virágba, épp akkor, amikor már igen kevés virágzó növényt találunk. További nevei: októberke, terézke. Mindkettőt a virágzási idejéről kapta. Az októberi varjúhájat igazán látványossá a levelek és virágok színének hónapról hónapra történő csodálatos változása teszi. 

októberi varjúháj

Októberi varjúháj származása, jellemzése

Származása: az októberi varjúháj (Sedum sieboldii) a varjúhájak (Sedum) nemzetségébe, a varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába tartozik.

Legismertebb fajtája a pompás varjúháj (Hylotelephium spectabile; Syn. Sedum spectabile) Észak-Európából és Ázsiából származik.

A Japánban és Kínában honos, pénzérmeszerű pozsgás levelű, alacsonyabb növésű, októberben nyíló fajtát októberi varjúhájként (Sedum sieboldiivagy terézkeként hívjuk, utalva arra, hogy Teréz napjára borul virágba.

A varjúhájak gondozása, szaporítása fajtától függetlenül azonos. A jellemzésnél én az októberi varjúháj sajátosságait írom le.

Virágok: apró, rózsaszín, lecsüngő virágok

Virágzási idő: szeptember-október

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: kifejlett növény magassága virággal együtt 1,5 – 2,5 méter is lehet

Habitus: bokros, lazán elágazik, ágai, majd októberben a virágai lefelé csűngnek

Cserépben nevelhető-e: igen, ámpolna növényként is tarthatjuk.

 

Októberi varjúháj fejlődése

Októberi varjúháj gondozása

Az októberke a többi varjúhájhoz hasonlóan teljes napsütést igényel, némi árnyékot elvisel, de nem lesz olyan dús virágzású. Mérsékelt öntözést igényel. Az ültetéskor adott tartós hatású műtrágyát dús virágzással hálálja meg. Az elvirágzott hajtásokat tavasszal vágjuk vissza.

Októberke teleltetése

Különösebb teleltetést nem igényel, a szabadban tartva áttelel. Belső térben világos és hűvös helyen teleltethetjük, bár szerintem szükségtelen bevinni.

Terézke szaporítása

A terézke szaporítása tavasszal vagy nyáron dugványról vagy tőosztással a legeredményesebb. Magvetéssel is próbálkozhatunk, bár ez hosszabb folyamat.

Októberi varjúháj betegségei, kártevői

Betegségei, kártevői nem ismertek, ezekkel szemben jól elláll. Méhek nagyon szeretik.

Felhasználása

Csak dísznövényként használható. Alacsony növekedése és szétterülő formája miatt önmagában érvényesül leginkább, nem érdemes összeültetni más növényekkel. Az évek alatt hatalmas bokorrá fejlődik. A pompás varjúhájjal ellentétben vágott virágként sem használható.

októberi varjúháj színének változása hónapról hónapra

Terézke változása hónapról hónapra

Az októberke, vagyis az októberi varjúháj (Sedum sieboldii) a pozsgás növények egyik sztárja. A terézkének is hívott szárazságtűrő és igénytelen növény tavasztól őszig mutatós. Legfőbb erénye talán az, ahogy a színét változtatja az idő múlásával. Október közepére nyílnak ki csodálatos virágai, amikor már kevés virágzó növénynek örvendhetünk. Fotókon mutatom, hogy alakul át hónapról-hónapra a tavaszi zöld színe szívmelengető lilás-rózsaszínné őszre.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Mándy Anikó szerint:

    Szeretnék csatlakozni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük