Igénytelen kedvenceink, a pozsgások gondozása

A pozsgások gondozása pofon egyszerű. A növények többségével ellentétben azt díjazzák, ha minél ritkábban foglalkozunk velük. Persze nem kell teljes távolságtartásra gondolni. Nyugodtan gyönyörködjünk bennük naponta többször is, csak az öntözésben fogjuk vissza magunkat. Nem igényelnek babusgatást, sőt akkor mutatják a legszebb formájukat, ha békén hagyjuk őket.

Pozsgások jellemzése

A pozsgások vagy ahogy még hívjuk őket, a szukkulensek megnevezés a növények szárazságtűrő csoportját jelöli. Egy gyűjtő név, amit a kaktuszok, sivatagi (pl. sivatagi rózsa) és félsivatagi növények, varjúhájak, a kövirózsák  közös említésére használunk.

A szárazságtűrő, igénytelen és nagyon mutatósak növények szinte minden stílusú lakásba beleillenek, csupán a miliőnek megfelelő kiegészítőt kell megtalálni számukra.

Szobanövényként, a kertben és az erkélyen is egyre népszerűbbek a szárazságtűrő pozsgás növények. Forma és színgazdagságukat kihasználva izgalmas és trendi összeültetéseket készíthetünk belőlük.

kövirózsák gondozása

Egyaránt találunk köztük télállókat és olyanokat, amelyek télen fagymentes helyet igényelnek. Sok fajtájuk virágot is hoz. A legkedveltebb pozsgás növény a kövirózsa és a varjúháj is több színben elérhető.

A pozsgás növények húsos, magas víztartalmú sejtjeik sokáig képesek tárolni a vizet, így minimális öntözést igényelnek. A túlöntözés a halálukat okozhatja.

A pozsgások ideálisak azok számára, akik szeretik a növényeket, de gyakran vannak távol vagy nincs idejük a napi növénygondozásra.

Pozsgások gondozása

• vannak télálló és csak szobában tartható fajták is, a narancs és lila árnyalatú pozsgások csak kültéren élnek meg, beltérre minél zöldebb fajtákat érdemes választani,
• át- vagy szétültetést évente érdemes megtenni, az egyszerű műveletet újabb és újabb növényekkel hálálják meg,
• könnyen szaporíthatók, szétültetéssel vagy a levelek dugványozásával újabb növényeink lesznek,
• ültetéshez bármilyen föld használható, de mindenképp keverjük homokkal vagy aprószemű kaviccsal, hogy a vízáteresztő képességet növeljük,
• a kinti növények alá ne tegyünk cserépalátétet, mert nagyobb esőzéseknél megáll benne a víz és ez károsíthatja a növényt,
• a húsos levelek képesek tárolni a vizet, ezért 5-10 naponkénti locsolás javasolt, a földet mindig hagyjuk kiszáradni,
• nyáron kint a szabadban gyorsabb a párolgás, ezért gyakoribb öntözés javasolt,
• közvetlen napfényt nem igényelnek, a természetes világosság azonban elengedhetetlen a túlélésükhöz.

Pozsgások összeültetése

A pozsgások egymással összeültetve mutatnak a legjobban, minél több fajta növényt ültetünk egymás mellé, annál látványosabb lesz a végeredmény.

Az összeültetés nem igényel különösebb szakértelmet, de azért pár dologra érdemes odafigyelni. Fontos, hogy összeültetésnél mindig azonos igényűek kerüljenek egymás mellé, tehát a szobában teleltetendő növények mellé ne ültessünk télállóakat és fordítva.

A mértékletesség meghálálja magát. 3-4 fajtánál többet nem érdemes egy tálba ültetni, mert csak így érvényesülhet szépségük. Gondoljunk arra is, hogy a növények nőni, körben szaporodni fognak. Hagyjunk helyet nekik a terjeszkedéshez. Kezdeti időszakban a növények közé tehetünk kavicsokat. Majd, ahogy fejlődnek a növények, ezeket távolítsuk el.

Különösen látványos, ha különféle karakterű, de azonos igényű növények növekednek egymás társaságában: leomlók, kövirózsák, mérsékelten terjedő virágzók, stb.

Trendi csészékbe, egyéb porcelánokba ültetni a pozsgásosat, amiben nagyon jól is mutatnak. Egyetlen dologra kell vigyázni, az edény alján lehetőleg legyen kifolyónyílás. Ha ez nem megoldható, akkor kavics- vagy agyaggranulátum réteget helyezzünk a cserép aljára és különösen óvatosan locsoljunk.

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 9
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük