Pozsgás növények, a pozsgások gondozása

A pozsgás növények vagy rövidebben a pozsgások gondozása pofon egyszerű. A szukkulensek a növények többségével ellentétben azt díjazzák, ha minél ritkábban foglalkozunk velük. Persze nem kell teljes távolságtartásra gondolni. Nyugodtan gyönyörködjünk bennük naponta többször is, csak az öntözésben fogjuk vissza magunkat. Nem igényelnek napi babusgatást, sőt akkor mutatják a legszebb formájukat, ha békén hagyjuk őket.

Pozsgás növények, pozsgások jellemzése

A pozsgások, a pozsgás növények vagy ahogy még hívjuk őket, a szukkulensek megnevezés a növények szárazságtűrő csoportját jelöli. Egy gyűjtő név, amit a kaktuszok, sivatagi (pl. sivatagi rózsa) és félsivatagi növények, varjúhájak, a kövirózsák  közös említésére használunk.

A Magyarországon élő növények közül pozsgások közé soroljuk a kövirózsákat és a varjúhájakat. Ezek főleg domb- és hegyvidékeinken élnek a mészkő- és dolomitsziklagyepekben.

Többségük meleg éghajlatú helyeken él, ahol hónapokig nincs eső.A növények úgy alkalmazkodtak ehhez, hogy víztároló részük alakult ki. A jellegzetesen megvastagodott, húsos víztározó segítségével a szervezetük hosszabb idő alatt használja fel az egyszerre és gyorsan felvett, aránylag kevés vizet és a benne oldott tápanyagokat.

Attól függően, hogy mely részükben vannak a víztároló sejtek, megkülönböztetünk törzs-, levél- és gyökérszukkulens pozsgásokat. Törzsszukkulensek a kaktuszfélék és Euphorbia-fajok, levélszukkulensek az agávék és az aloék.

Gázcserenyílásaikat napközben a párologtatás csökkentésére zárva tartják. Ezért a szén-dioxidot (CO2) is éjjel veszik fel.

kövirózsák gondozása

A pozsgások között egyaránt találunk télállókat és olyanokat, amelyek télen fagymentes helyet igényelnek. Sok fajtájuk virágot is hoz. A legkedveltebb pozsgás növény a kövirózsa és a varjúháj is több színben elérhető.

A pozsgás növények húsos, magas víztartalmú sejtjeik sokáig képesek tárolni a vizet, így minimális öntözést igényelnek. A túlöntözés a halálukat okozhatja.

A pozsgások ideálisak azok számára, akik szeretik a növényeket, de gyakran vannak távol vagy nincs idejük a napi növénygondozásra.

Pozsgások gondozása

A szárazságtűrő pozsgások imádják a napos helyeket. Léteznek télálló és csak szobában tartható pozsgás növény fajták is. Narancs és lila színárnyalatú pozsgások csak kültéren élnek meg, beltérre minél zöldebb fajtákat érdemes választani.

Akár szobában, akár a szabadban tartjuk őket, közvetlen napfényt nem igényelnek, a természetes világosság azonban elengedhetetlen a túlélésükhöz.

A pozsgások át- vagy szétültetését évente, tavasszal érdemes megtenni. Az egyszerű műveletet újabb és újabb növényekkel hálálják meg.

A pozsgások ültetéséhez bármilyen virágföld használható, de mindenképp keverjük homokkal vagy aprószemű kaviccsal, hogy a vízáteresztő képességet növeljük.

Pozsgások öntözése

A pozsgások húsos levelei képesek tárolni a vizet, ezért 5-10 naponkénti locsolás javasolt, A földet mindig hagyjuk kiszáradni, Nyáronm kint a szabadban gyorsabb a párolgás, ezért gyakoribb öntözés javasolt.

A szabadban tartott növények alá ne tegyünk cserépalátétet, mert nagyobb esőzéseknél megáll benne a víz és ez károsíthatja a növényt.

Pozsgás növények szaporítása

A pozsgás növények könnyen szaporíthatók, szétültetéssel vagy a levelek dugványozásával újabb növényeink lesznek.

Pozsgások felhasználása, összeültetése

A szárazságtűrő, igénytelen és nagyon mutatósak növények szinte minden stílusú lakásba beleillenek, csupán a miliőnek megfelelő kiegészítőt kell megtalálni számukra.

Szobanövényként, a kertben és az erkélyen is egyre népszerűbbek a szárazságtűrő pozsgás növények. Forma és színgazdagságukat kihasználva izgalmas és trendi összeültetéseket készíthetünk belőlük.

A pozsgások egymással összeültetve mutatnak a legjobban, minél több fajta növényt ültetünk egymás mellé, annál látványosabb lesz a végeredmény.

Az összeültetés nem igényel különösebb szakértelmet, de azért pár dologra érdemes odafigyelni. Fontos, hogy összeültetésnél mindig azonos igényűek kerüljenek egymás mellé, tehát a szobában teleltetendő növények mellé ne ültessünk télállóakat és fordítva.

A mértékletesség meghálálja magát. 3-4 fajtánál többet nem érdemes egy tálba ültetni, mert csak így érvényesülhet szépségük. Gondoljunk arra is, hogy a növények nőni, körben szaporodni fognak. Hagyjunk helyet nekik a terjeszkedéshez. Kezdeti időszakban a növények közé tehetünk kavicsokat. Majd, ahogy fejlődnek a növények, ezeket távolítsuk el.

Különösen látványos, ha különféle karakterű, de azonos igényű növények növekednek egymás társaságában: leomlók, kövirózsák, mérsékelten terjedő virágzók, stb.

Trendi csészékbe, egyéb porcelánokba ültetni a pozsgásosat, amiben nagyon jól is mutatnak. Egyetlen dologra kell vigyázni, az edény alján lehetőleg legyen kifolyónyílás. Ha ez nem megoldható, akkor kavics- vagy agyaggranulátum réteget helyezzünk a cserép aljára és különösen óvatosan locsoljunk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük