Kaktuszok gondozása, szaporítása

A kaktuszok a leghálásabb növényeink közé tartoznak. Távoli földrészek kietlen sivatagjaiban és prérijeinek szabadon élnek, nálunk pedig néhány fagyálló fajtától eltekintve csak szobában vészelik át a hideg időszakot. Összeszedtem, mik a legfontosabb gondozási tanácsok, amiket követve évekig gyönyörködhetsz a szúrós szépségekben.

kaktusz gondozása, szaporítása

A kaktuszoknak rengeteg fajtájuk létezik, származási helyük is eltérő, ezért az ápolásukban is akadnak különbségek. Közös tulajdonságuk azonban a szárazságtűrés. Ezt mindig tartsuk szem előtt a locsolásnál,  mert a legtöbb kaktusz halálát épp a túlöntözés okozza.

Legismertebb fajtájuk az épp ebben az időszakban virágzó karácsonyi kaktusz. Bár sokan keverik a két növényt, a húsvéti kaktusz egészen más, ezért némileg a gondozása is eltér. Mindkét növény gondozását alaposan kiveséztem már, a nevükre kattintva megnézheted ezeket a tanácsokat.

A hazai botanikus kertekben rengeteg különlegességet láthatunk, de számomra a legemlékezetesebbek a mediterrán botanikus kertekben tett látogatások, mint pl. a francia Riviérán Éze botanikus kertje.

húsvéti kaktusz

Kaktuszok gondozása

A nem télálló kaktuszokat a fagyok beállta előtt fagymentes helyre kell menekíteni. Télen az 5-15 fokos hőmérséklet a legideálisabb számukra. Rendkívül nagy a fényigényük, ezért az ablakpárkányon vagy közvetlenül ablak közelében érzik jól magukat, ahol napi 4-5 óra napsütést élvezhetnek.

Szeretik a levegőt, ezért nyáron mindenképp a szabadban a helyük, nem a szobában. Májusban, a fagyok elmúltával kerülhetnek ki, akár fokozatos kiszoktatással. A sok eső árthat nekik, ezért érdemes fedett helyet keresni számukra.

Szárazság tűrésük olyan nagy, hogy nyugalmi időszakban akár hetekig is megvannak öntözés nélkül. Ilyenkor a töviseikben tárolt vízből élnek. Óvatosan, mérsékletesen kell tehát locsolni. Csak akkor locsoljuk, ha már teljesen kiszáradt a föld, de akkor is csak módjával, fele annyit, mint gondolnánk. Az idősebb példányoknál akár teljesen el is maradhat a pihenő időszaki öntözés.

A túlöntözés biztos jele, ha a zöld színe “fakul” és már ráncosodik. A növekedési időszakban és virágzás idején, május és június, valamint szeptember és október hónapokban több nedvességet igényelnek. Legjobb, ha nem a földet öntözzük, hanem fentről öntjük rá a vizet, hogy a töviseket közvetlenül is érje a víz.

Nem kell évente átültetni, évekig el van egy cserépben. Ha mégis szükség van rá, akkor érdemes csipeszt, erős kesztyűt használni vagy többrétegű újságpapírral fogni a növényt. Általános virágföld helyett készen kapható kaktusz földet használjunk vagy akár magunk is készíthetünk. Fontos a föld vízáteresztő képessége, ezért durva szemcsés homokkal kevert lombföld a legideálisabb.

Kaktuszok szaporítása

A magról vetést nem ajánlom, mert elég körülményes, hosszadalmas. Az oldalsarjak viszont könnyen leválaszthatók és meleg időben, napsütésben hamar gyökeret eresztenek. A leválasztott sarjakat érdemes pár napig pihentetni, hogy a seb begyógyuljon és csak ezután ültessük nem túl mélyen a homokos földbe.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

3 hozzászólás

  1. Éva szerint:

    Köszönöm szépen

  2. Éva szerint:

    Köszönöm a tanácsokat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenegy + tizenhárom =