Karácsonyi kaktusz gondozása, virágoztatása

A tél egyik legkedveltebb virágzó növénye a nevében is az ünnep hangulatát idéző karácsonyi kaktusz. Népszerűségéhez hozzájárul igénytelensége. Bár a száraz levegő nem épp a kedvence, lakótelepi lakásban is egyszerűen tartható és évről évre virágzásra bírható. Nézzük, miből áll a karácsonyi kaktusz gondozása.

karácsonyi kaktusz

Karácsonyi kaktusz származása, jellemzése

A karácsonyi kaktusz (Zygocactus truncatus) őshazája Brazília, ahol trópusi vagy szubtrópusi őserdők fáin él. Nevét arról kapta, hogy karácsony környékén virágzik. Nem tévesztendő össze a húsvéti kaktusszal, ami amellett, hogy tavasszal, húsvét tájékán virágzik, levelei formájában is eltér.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem mérgező, nem fogyasztható

Magasság: 10 – 60 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, télen szobanövényként tartjuk, nyáron a szabadban, árnyákos helyen jól érzi magát

Virágzási idő: októbertől februárig

Virágok:  a csüngő, levélszerű szárak végén fehér, piros, rózsaszín, lilásvörös, barack, korall színű virágok nyílnak

Habitus: kompakt, bokros

Karácsonyi kaktusz igénye

Hely: télen a szobában világos, szórt fényű, páradús, 13-21 fokos helyet kíván, nyáron a szabadba is kivihetjük, félárnyékos helyen szépen fejlődik, ne tegyük napra, mert könnyen megperzselődnek a levelek

Víz: közepes vízigényű, de a virágzás alatt sok vizet igényel, jó ha a földjét állandóan nedvesen tartjuk. Vigyázzunk viszont, hogy ne álljon alatta a víz, mert a gyökerei kirothadnak. Imádja a páradús levegőt, bőséges virágözönnel hálálja a kavicságyon tartást és az időnkénti permetezést.

Karácsonyi kaktusz gondozása

A virágzási időszakban ne változtassuk a karácsonyi kaktusz helyét és ne tegyük huzatos helyre, mert lehullatja a virágait. Elvirágzás után nyugalmi időszakra van szüksége, szedjük le a száraz virágokat és csökkentsük a víz mennyiségét és a hőmérsékletet is. Áprilistól, amikor a növekedési szakasza kezdődik, tegyük világos, tűzőnaptól mentes 24-26 fokos helyre. Növeljük az öntözést és kezdjük meg a tápoldatozást.

Májustól szeptemberig kitehetjük a kertbe vagy a balkonra árnyékos, hűvös, szellős helyre. A tűző napfénytől óvni kell, mert az kárt tehet a növényben. Mérsékeltebben öntözzük, jó, ha a földje kicsit kiszárad.

A növekedés után szeptembertől ismét egy kis pihenőre van szüksége, ahhoz, hogy virágozzon. Tegyük 14-16 fokos helyre és csak 8-10 naponta öntözzük. Könnyebben virágzásra bírhatjuk, ha takarással, pl. egy kartondobozzal elvonjuk tőle a fényt. Bár, a virágok így már jóval a karácsony előtt megjelenhetnek.

A virágrügyek megjelenésekor növelni kell a víz mennyiségét és a hőmérsékletet. Gyakran több hullámban is virágzik februárig, amikor is indul a virágzás utáni pihentetés hűvösben, kevés vízzel.

Karácsonyi kaktusz virágoztatása

A karácsonyi kaktusz bimbóinak előbújásához – csakúgy, mint a mikulásvirágnál – legalább napi 12 órás sötétség szükséges. Könnyebben virágzásra bírhatjuk, ha takarással, pl. egy kartondobozzal elvonjuk tőle a fényt. Ezt a trükköt csak akkor tanácsos bevetni, ha november közepéig sem jelentek meg a bimbók, mert egyébként túl hamar bimbóba borul és az ünnepekre már el is virágzik a kis kedvencünk.

A bimbók megjelenéséig ne tápoldatozzuk és ritkán locsoljuk. A lágy vizet szereti, így az esővízért vagy a felforralt, majd szűrt vízért igen hálás lesz.

A bimbók megjelenés után már nem szabad mozgatni (még megfordítani sem!), mert megzavarja a növényt és ledobja a bimbókat. Ekkor megindulhat a tápoldatozás és gyakrabban locsoljuk is, de kerüljük a túlöntözést.

 

Ültetés

Általános virágföldbe ültethetjük ősszel vagy tavasszal, 10-15 cm távolságra.

Teleltetés

Télen szobanövényként tartjuk, a lakás egy hűvösebb részében érzi jól magát.

Karácsonyi kaktusz szaporítása

Dugványozással szaporíthatjuk a virágzási időszakon kívül. Egy több tagból álló szárrészt válasszunk le és ültetés előtt hagyjuk pár óráig száradni. A szárrészt homok és tőzeg nyirkos keverékébe dugjuk bele és mérsékelten öntözzük az első 2-3 hétben. Amikor megjelennek rajta vöröses hajtások, vagyis már meggyökeresedett, ültessük át laza virágföldbe.

Ne csüggedj, ha az első napokban az átültetett kaktusz hervadtnak tűnhet, ez természetes jelenség. Pár nap alatt megszokja az új környezetet és indulhat a gyakori öntözés, tápoldatozás.

Karácsonyi kaktusz kártevői, betegségei és gyógyítása

A karácsonyi kaktusz betegségei leginkább gondozási hibából adódnak, amelyeket egyszerűen orvosolhatunk az ápolási tanácsok betartásával.

Ritkán támadják meg kártevők. Különösen a lakásba vitel előtt alaposan vizsgáljuk meg a növényt, nincsenek-e rajta takácsatkák vagy pajzstetvek. Ha mégis előfordulnak, ezeket mosogatószeres vízzel le tudjuk törölni. Pár nap múlva érdemes újra ellenőrizni és ha szükséges megismételni a törölgetést.

A karácsonyi kaktusz érzékeny a helyváltoztatásra és a huzatra, ezek bimbóhulláshoz vezethetnek. A bimbók lehullásának másik oka a vízhiány lehet.

Ugyancsak vízhiány okozza a levelek zsugorodását, fonnyadását. Gyakoribb öntözéssel orvosolhatjuk a problémát. Arra azonban vigyázzunk, hogy sose álljon alatta a víz.

Túlöntözésre utalhat a levelek sárgulása és puhasága. Ilyenkor hagyd kiszáradni a talaját, és a továbbiakban mérsékeltebben locsold.

Ha a törzs elkezd rothadni, az a gyökérrothadás következménye, amit valójában túlöntözés okoz. Ilyenkor a teljes növény már nem menthatő, de az egészséges növényrészeket földbe dugva szaporíthatjuk.

Felhasználás

A karácsonyi kaktuszt kizárólag dísznövényként használhatjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük