Karácsonyi kaktusz gondozása, virágoztatása

A téli egyik legkedveltebb virágzó növénye a nevében is ünnep hangulatát idéző karácsonyi kaktusz. Népszerűségéhez hozzájárul igénytelensége. Bár a száraz levegő nem épp a kedvence, lakótelepi lakásban is egyszerűen tartható és évről évre virágzásra bírható. Nézzük, miből áll a karácsonyi kaktusz gondozása.

karácsonyi kaktusz

Származása: A karácsonyi kaktusz (Zygocactus truncatus) őshazája Brazília, ahol trópusi vagy szubtrópusi őserdők fáin él. Nevét arról kapta, hogy karácsony környékén virágzik. Nem tévesztendő össze a húsvéti kaktusszal, ami amellett, hogy tavasszal, húsvét tájékán virágzik, levelei formájában is eltér.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem mérgező, nem fogyasztható

Magasság: 10 – 60 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, télen szobanövényként tartjuk, nyáron a szabadban, árnyákos helyen jól érzi magát

Virágzási idő: októbertől februárig

Hely: télen a szobában világos, szórt fényű, páradús, 13-21 fokos helyet kíván, nyáron a szabadba is kivihetjük, félárnyékos helyen szépen fejlődik, ne tegyük napra, mert könnyen megperzselődnek a levelek

Öntözés: közepes vízigényű, de a virágzás alatt sok vizet igényel, jó ha a földjét állandóan nedvesen tartjuk. Vigyázzunk viszont, hogy ne álljon alatta a víz, mert a gyökerei kirothadnak. Imádja a páradús levegőt, bőséges virágözönnel hálálja a kavicságyon tartást és az időnkénti permetezést.

Virágok:  a csüngő, levélszerű szárak végén fehér, piros, rózsaszín, lilásvörös, barack, korall színű virágok nyílnak

Habitus: kompakt, bokros

Karácsonyi kaktusz gondozása

Ültetés: ősszel vagy tavasszal, 10-15 cm távolságra

Ápolás:  A virágzási időszakban ne változtassuk a karácsonyi kaktusz helyét és ne tegyük huzatos helyre, mert lehullatja a virágait. Elvirágzás után nyugalmi időszakra van szüksége, szedjük le a száraz virágokat és csökkentsük a víz mennyiségét és a hőmérsékletet is. Áprilistól, amikor a növekedési szakasza kezdődik, tegyük világos, tűzőnaptól mentes 24-26 fokos helyre. Növeljük az öntözést és kezdjük meg a tápoldatozást.

Májustól szeptemberig kitehetjük a kertbe vagy a balkonra árnyékos, hűvös, szellős helyre. A tűző napfénytől óvni kell, mert az kárt tehet a növényben. Mérsékeltebben öntözzük, jó, ha a földje kicsit kiszárad.

A növekedés után szeptembertől ismét egy kis pihenőre van szüksége, ahhoz, hogy virágozzon. Tegyük 14-16 fokos helyre és csak 8-10 naponta öntözzük. Könnyebben virágzásra bírhatjuk, ha takarással, pl. egy kartondobozzal elvonjuk tőle a fényt. Bár, a virágok így már jóval a karácsony előtt megjelenhetnek.

A virágrügyek megjelenésekor növelni kell a víz mennyiségét és a hőmérsékletet. Gyakran több hullámban is virágzik februárig, amikor is indul a virágzás utáni pihentetés hűvösben, kevés vízzel.

Teleltetés: télen szobanövényként tartjuk, a lakás egy hűvösebb részében

Szaporítás: Dugványozással szaporíthatjuk a virágzási időszakon kívül. Egy több tagból álló szárrészt válasszunk le és ültetés előtt hagyjuk pár óráig száradni. A szárrészt homok és tőzeg nyirkos keverékébe dugjuk bele és mérsékelten öntözzük az első 2-3 hétben. Amikor megjelennek rajta vöröses hajtások, vagyis már meggyökeresedett, ültessük át laza virágföldbe.

Ne csüggedj, ha az első napokban az átültetett kaktusz hervadtnak tűnhet, ez természetes jelenség. Pár nap alatt megszokja az új környezetet és indulhat a gyakori öntözés, tápoldatozás.

Felhasználás: dísznövényként

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

11 + 10 =