Karácsonyi kaktusz betegségei és kártevői

Karácsonyi kaktusz betegségei leginkább gondozási hibából adódnak, amelyeket egyszerűen orvosolhatunk a gondozási tanácsok betartásával.

karácsonyi kaktusz betegségei

Karácsonyi kaktusz betegségei

A karácsonyi kaktusz gondozása nem túl bonyolult. Ha valami rendellenességet látunk a kis kedvencünkön, akkor először is gondozási és mindenek előtt öntözési hibára gondoljunk.

A karácsonyi kaktuszt a legtöbb szobanövénnyel ellentétben ritkán támadják meg kártevők, de biztos, ami biztos először ennek lehetőségét zárjuk ki. Alaposan vizsgáljuk meg a növényt, nincsenek-e rajta takácsatkák vagy pajzstetvek. Ha mégis előfordulnak, ezeket mosogatószeres vízzel le tudjuk törölni. Pár nap múlva érdemes újra ellenőrizni és ha szükséges megismételni a törölgetést.

Nem szereti a helyváltoztatást és a huzatot sem, gyakran épp ezek állnak a bimbóhullás hátterében. Ha nem változtattad a helyét és huzat sem érte, mégis lehullanak a virágok vagy a szártagok, akkor vízhiány lehet az ok.

Ugyancsak vízhiány okozza a levelek zsugorodását, fonnyadását. Gyakoribb öntözéssel orvosolhatjuk a problémát. Arra azonban vigyázzunk, hogy sose álljon alatta a víz.

Túlöntözéssel legalább akkora kárt okozhatunk, mint a vízhiánnyal. Túlöntözésre utalhat a levelek sárgulása és puhasága. Hagyd kiszáradni a talaját, és ezután mérsékeltebben locsold.

Ha a törzs elkezd rothadni, az a gyökérrothadás következménye, amit valójában túlöntözés okoz. Ilyenkor a teljes növényt már sajnos nem tudjuk megmenteni, de az egészséges növényrészeket földbe dugva szaporíthatjuk.

További tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához

A tél egyik legkedveltebb virágzó növénye a nevében is az ünnep hangulatát idéző karácsonyi kaktusz. Népszerűségéhez hozzájárul igénytelensége. Bár a száraz levegő nem épp a kedvence, lakótelepi lakásban is egyszerűen tartható és évről évre virágzásra bírható. Nézzük, miből áll a karácsonyi kaktusz gondozása.

A tél egyik legszebb és legkedveltebb növénye a virágzó karácsonyi kaktusz. A színes bimbókkal és kecses virágokkal díszítő növény kitűnő karácsonyi ajándék is lehet. A mutatós, igénytelen és ezért hálás növény újravirágoztatása sem ördöngösség, csupán néhány szabályt kell betartani és nem marad el a virágözön. Olvass tovább és elárulom a dúsan virágzó karácsonyi kaktusz titkát!

Október elején ideje a tettek mezejére lépni, ha azt szeretnénk, hogy a téli ünnepekre a karácsonyi kaktusz is csúcsformáját hozza. A szabadban nyaraltatott kaktuszoknak most már a lakásban a helyük és el kell kezdeni babusgatásukat a karácsonyi virágba borulásukhoz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük