Szobanövények a lakásban – mit, hova tegyünk?

Az első emberek természetes környezetben, fák, virágok közt, állatok közelségében éltek. A mai épített környezetünk sokkal távolabb van a természettől, pedig az egészséges,  harmonikus emberi élet egyik feltétele a növények közelsége. A szobanövények jelenléte épp ezt a közelséget hozza el otthonunkba. Elmondom azt, miért érdemes szobanövényeket tartani és milyen lakásba milyen növényeket érdemes választani.

szobanövények a lakásban

Miért legyenek szobanövények a lakásban?

A lakásban nevelt növények az élő természetet idézik és ezzel az ember hangulatára is pozitívan hatnak. Biológiai közérzetünket javítják azzal, hogy párologtatnak és a kibocsátott oxigénnel a szoba levegőjét kedvezőbbé teszik.

A belső terekben elhelyezett növényeknek esztétikai szerepük is van. A levelükkel és virágaikkal díszítő szobanövények változatos formájukkal lazítják a merev formákat és barátságossá, harmonikussá teszik otthonainkat. Ugyanakkor a növények a belső térformálás, fontos eszközei is, a jól megválasztott növények alkalmasak arra, hogy tagolják, megosszák a lakóteret.

Milyen lakásba milyen szobanövényeket válasszunk?

Mindig törekedjünk arra, hogy a lakás méreteinek megfelelő növényeket válasszunk. A hatalmas növényekkel túlzsúfolt lakás nem épp szívderítő látvány. Ugyanakkor a hatalmas belmagasságú terekben is elvesznek a csöppnyi virágok.

Már a vásárláskor gondoljunk arra, hogy a növények fejlődni, növekedni fognak, esetleg „kinövik” a lakást. Kis lakásba alacsony növekedésű, kevésbé terjedelmes növényeket válasszunk, pl. afrikai ibolya, begónia, korallvirág, stb.

Virágos növények választásánál gondoljunk a színharmóniára is. A növényeknek nemcsak egymással, de bútorokkal és a textíliákkal is összhangban kell lenniük.

Nagyobb lakásokban, tágas terekben jó mutatnak szoliternövények (jól látható pontra állított, magukban is dekoratív növények). Mázas edénybe vagy fadézsába ültetve, a padlóra állítva magasra növő növényeket pl. fikuszt, dracénát, pálmát helyezhetünk el, melyek méreteiknél fogva meghatározzák és lazítják a belső teret.

Szűk belső terek esetén a függőleges falfelületeket és a térelválasztó polcokat használhatjuk a növények elhelyezésére. Itt különösen jól mutatnak az ámpolnanövények (kúszó- és csüngő habitusú növények), pl. csokrosinda, pletyka, szobaborostyán, vagy egy kokedama.

A szobanövény szépségeit azonban csak akkor élvezhetjük hosszútávon, ha az ápolásukról megfelelően tudunk gondoskodni, alapvető igényeiket ki tudjuk elégíteni. De erről a témáról majd legközelebb szólok.

Még több olvasnivaló a szobanövényekről

A szobanövények fontos szerepet játszanak az életünkben. Nemcsak szépségükkel bűvölnek el bennünket, de élettani hatásaik sem elhanyagolhatóak. A növények pont ellentétesen működnek, mint az emberek. Szén-dioxidot vesznek fel, és oxigént bocsátanak ki, és ezzel növelik a levegő páratartalmát. Bizonyított tény, hogy javítják közérzetünket és fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Nézzük, melyek a legjobb légtisztító növények a NASA szerint!

A szobanövények az otthonunk fontos a kellékei, hálás társai a mindennapjainknak. Díszítenek és segítenek az élettelen terrek megtöltésében. A szobanövények előnyei között az esztétikai, egészségügyi és pszichológiai előnyök is megtalálhatók. Összegyűjtöttem néhány okot, amiért érdemes szobanövényeket tartani a lakásban.

A szobanövények olyan trópusi és szubtrópusi vidékekről származó növények változatai, melyeket lakásban, télikertben lehet tartani. Több ezer fajuk ismert, amik között vannak igazi ritkaságok is. Vannak köztük levelükkel díszítő és virágzó növények is. Mostani összefoglaló írásom célja, hogy bemutassam a  legkedveltebb szobanövényeket fotókkal és ápolási tudnivalókkal. A szobanövények származása, jellemzése,  igényei, gondozása, szaporítása és teleltetése egyaránt szóba kerül, hisz ez mind befolyásolja azt, hogy milyen szobanövény kerüljön a lakásba.  

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük