Szobanövények a lakásban

Az első emberek természetes környezetben, fák, virágok közt, állatok közelségében éltek. A mai épített környezetünk sokkal távolabb van a természettől, pedig az egészséges,  harmonikus emberi élet egyik feltétele a növények közelsége. A szobanövények jelenléte épp ezt a közelséget hozza el otthonunkba.

szobanövények a lakásban

Miért legyenek szobanövények a lakásban?

A lakásban nevelt növények az élő természetet idézik és ezzel az ember hangulatára is pozitívan hatnak. Biológiai közérzetünket javítják azzal, hogy párologtatnak és a kibocsátott oxigénnel a szoba levegőjét kedvezőbbé teszik.

A belső terekben elhelyezett növényeknek esztétikai szerepük is van. A levelükkel és virágaikkal díszítő szobanövények változatos formájukkal lazítják a merev formákat és barátságossá, harmonikussá teszik otthonainkat. Ugyanakkor a növények a belső térformálás, fontos eszközei is, a jól megválasztott növények alkalmasak arra, hogy tagolják, megosszák a lakóteret.

Milyen lakásba milyen szobanövényeket válasszunk?

Mindig törekedjünk arra, hogy a lakás méreteinek megfelelő növényeket válasszunk. A hatalmas növényekkel túlzsúfolt lakás nem épp szívderítő látvány. Ugyanakkor a hatalmas belmagasságú terekben is elvesznek a csöppnyi virágok.

Már a vásárláskor gondoljunk arra, hogy a növények fejlődni, növekedni fognak, esetleg „kinövik” a lakást. Kis lakásba alacsony növekedésű, kevésbé terjedelmes növényeket válasszunk, pl. afrikai ibolya, begónia, korallvirág, stb.

Virágos növények választásánál gondoljunk a színharmóniára is. A növényeknek nemcsak egymással, de bútorokkal és a textíliákkal is összhangban kell lenniük.

Nagyobb lakásokban, tágas terekben jó mutatnak szoliternövények (jól látható pontra állított, magukban is dekoratív növények). Mázas edénybe vagy fadézsába ültetve, a padlóra állítva magasra növő növényeket pl. fikuszt, dracénát, pálmát helyezhetünk el, melyek méreteiknél fogva meghatározzák és lazítják a belső teret.

Szűk belső terek esetén a függőleges falfelületeket és a térelválasztó polcokat használhatjuk a növények elhelyezésére. Itt különösen jól mutatnak az ámpolnanövények (kúszó- és csüngő habitusú növények), pl. csokrosinda, pletyka, szobaborostyán, vagy egy kokedama.

A szobanövény szépségeit azonban csak akkor élvezhetjük hosszútávon, ha az ápolásukról megfelelően tudunk gondoskodni, alapvető igényeiket ki tudjuk elégíteni. De erről a témáról majd legközelebb szólok.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük