Tedd otthonossá a lakást szobanövényekkel!

A szobanövények az otthonunk fontos a kellékei, hálás társai a mindennapjainknak. Díszítenek és segítenek az élettelen terrek megtöltésében. A szobanövények előnyei között az esztétikai, egészségügyi és pszichológiai előnyök is megtalálhatók. Összegyűjtöttem néhány okot, amiért érdemes szobanövényeket tartani a lakásban.

szobanövények

Szobanövények előnyei – néhány ok, amiért érdemes szobanövényeket tartani a lakásban

Légszűrés

Számos szobanövény segít a lakás levegőjének tisztításában, mivel oxigént termelnek, és elnyelik a káros anyagokat, például a formaldehidet és a benzolt.

Pszichológiai jólét

A zöld növények jótékony hatással lehetnek a lelki egészségre. A természetes zöld környezetrel való kapcsolat és az élő növények gondozása csökkentheti a stresszt, javíthatja a hangulatot és növelheti a kreativitást.

Esztétika

A szobanövények szép kiegészítői a lakásnak. Különböző formájuk és színük van, így dekoratív elemként is funkcionálnak.

Nedvesség szabályozása

Néhány növény, például a páfrányok, segít fenntartani a megfelelő páratartalmat a lakásban, amely különösen télen, a fűtési időszakban lehet fontos.

Energiahatékonyság

Néhány növény segíthet a hőmérséklet szabályozásában a lakásban, csökkentve a hűtési és fűtési költségeket.

Tanulás és fejlődés

Szobanövények rendszeres gondozása és fejlődésük követése jó hatással lehet a gyerekek tanulására és fejlődésére.

Hangszigetelés

Néhány növény képes enyhíteni a zajszintet a lakásban, mivel elnyeli a hanghullámokat.

Megszépítik a tér élettelen részeit

A szobanövények segítenek a tér élettelen részeinek megtöltésében és az otthon melegebbé tételében.

Biológiai sokféleség

A különféle növények gondozása kihívást jelenthet és izgalmas lehet, és hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez a lakásban.

A szobanövények előnyeinek felsorolásából egyértelműen kitűnik, hogy érdemes szobanövényekkel díszeni az otthonunkat. Fontos azonban, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyeknek biztosítani tudjuk az igényeit és vállalni tudjuk a megfelelő gondozásukat.

A különböző növények különböző körülményeket (fény, páratartalom, stb) és eltérő gondozást igényelhetnek, és nem minden növény megfelelő minden lakásba.

Azoknak, akiknek nincs tapasztalatuk a növénygondozásban, érdemes könnyen kezelhető fajtákkal kezdeni a lakásban való kertészkedést. Ahogy gyűlnek a tapasztalatokat, fokozatosan bővíthető a növénykollekció.

További olvasnivalók a szobanövények megfelelő választásához

Időszakos vagy tartós álmatlanság esetén sem érdemes azonnal a gyógyszeres fioláért nyúlni. Több gyógynövényről is ismert, hogy jó hatással van az elaludni képtelen emberekre. Legismertebb talán a levendula illóolajának nyugtató, altató hatása. Alvást segítő szobanövények is léteznek, amelyeket érdemes a hálószobában elhelyezni a pihentető alvás érdekében. Ezekből hoztam most egy válogatást.

A szobanövények öntözése a növény gondozás sarkalatos pontja. Csodálatos szobanövényeink nem attól lesznek, hogy agyon öntözzük őket, sokkal fontosabb a szakértő és figyelmes gondoskodás. Minden növény más ápolást kíván. Minél tökéletesebben elégítjük ki a szobanövényeink igényeit, annál szebbek lesznek és annál ellenállóbbakká válnak a különböző betegségekkel és kártevőkkel szemben. Télen az egyik legnagyobb kihívást a megfelelő öntözés jelenti. Túl sok vízzel végzetes károkat is okozhatunk növényeinkben. Tanácsaimat megfogadva a locsolás már biztosan nem fog fejfájást okozni.

Egy sor olyan szobanövényt ismerünk, amelyik akkor kel életre, amikor a többi téli nyugalmi időszakát éli. A télen virágzó szobanövények a hideg időszakban is megkövetelik a babusgatást, csak megfelelő gondozás mellett tartják meg bimbóikat és borulnak virágba. Összegyűjtöttem a legismertebb télen virágzó növényeket és gondozási tanácsaimmal segítem, hogy színes virágaikkal megtörjék a téli szürkeséget.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük