Mexikói petúnia (Ruellia Britonniana) gondozása

Mexikói petúnia (Ruellia Britonniana) vagy ahogy sokan ismerik kék leander hazánkban is egyre népszerűbb pillangócsalogató növény. Nevével ellentétben valójában sem nem petúnia, sem nem leander. A mexikói petúnia gondozása egyszerű, kártevői nincsenek, de teleltetéséről gondoskodni kell.

mexikói petúnia

Mexikói petúnia származása, jellemzése

A Mexikóban őshonos mexikói petúnia (Ruellia Britonniana) vagy kék leander lágyszárú éveleő, hazánkban dézsás növényként tartható. Hazájában üldözött gyom, mert magról és hajtásról is nagyon agresszíven terjed.

Több mint 250 fajtája közt vannak törpe, futó és nagynövésű változatok is. A kék virágú változat a legstrapabíróbb, de létezik fehér, rózsaszín és piros virágú növény is.

Májustól októberig nyíló mutatós virágai nagyon hasonlítanak a petúniáéhoz, ezért kaphatta a mexikói petúnia nevet. Kék leandernek valószínűleg a hosszú, keskeny levelei miatt hívják, na és azért mert leander nem létezik kék színben. Nem tévesztendő össze a kínai leanderrel.

Lilás-zöld színű hosszú hajtásain a levelek hosszúkásak, sötétzöld színűek. A 3,5 cm-es virágok a levelek hónaljából bújnak elő, egy rövid szárvégen díszelegnek, csak egy napig élnek. Ezt szinte észre sem vesszük, mert minden nap újra és újra több tucat virág nyílik ki.

A mexikói petúnia gyorsan nő, pár év alatt 90 – 120 cm magas bokorrá fejlődhet.

Mexikói petúnia gondozása

Kedveltségéhez a dús virágzásán túl az is hozzájárul, hogy jól alkalmazkodik a hőséghez, a szárazsághoz és a gyenge talajokhoz is. Igazi napimádó szépség, tűző napra helyezve hozza a legtöbb virágot.

A leanderhez hasonlóan nagyon szereti a sok vizet. Ha nem kap elég vizet, rögtön „lógni” fog. A virágzási időszakban kéthetente adjunk neki tápoldatot is. Szereti az élesztős tápot is.

Elég akkor átültetni, ha a gyökere teljesen benövi a cserepet. Az általános virágföldbe keverjünk egy kis homokot és pár marék érett marhatrágyát is.

A teleltetése a leanderével azonos. Fagymentes,10-15 C°, világos helyen tartva kevés öntözéssel szépen áttelel.

Kék leander szaporítása

A levágott hajtások akár vízben, akár cserépbe ültetve hamar meggyökeresednek. Magról is könnyen szaporítható. Első évben jobban kell óvni, meleg helyet igényel. Télen 20 C°, míg nyáron 25-30 C° az ideáli számára.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük