Vinka (rózsásmeténg) ültetése, gondozása – olvasói tanácsok

A napimádó rózsásmeténg (Catharanthus roseus) vagy egyszerűen csak vinka (vinca) igénytelenségének és szépségének köszönhetően méltán lett az utóbbi évek egyik kedvelt balkonnövénye. Az olvasók fotókkal kiegészítve meséltek arról, miért jó döntés vinka ültetése napos erkélyre és milyen egyszerű a gondozása. 

vinka ültetése

Vinka, rózsásmeténg (Catharanthus roseus) származása, jellemzése

A rózsásmeténg (Catharanthus roseus) télizöld meténg testvére. Erről árulkodnak a levelek, a kedves virágok és a latin név is. A rózsásmeténg Brazíliában és Madagaszkáron vadon nő.

A vinkát leginkább tavasszal vásárolhatjuk meg, és általában egy nyáron át gyönyörködhetünk szépségében az erkélyen cserépben vagy a kertbe ültetve. Vásárláskor bimbós, sűrű, zöld levélzetű növényt válasszunk.

Általában egy évig tartható, de átteleltetése sem lehetetlen.

A rózsameténgnek többszínű változata ismert. Virága lehet egyszínű vagy a közepén eltérő színnel díszített. A legszebb fajták a teljesen fehér ‘Little Blanche’, a fehérvirágú, rózsaszín közepű ‘little Delicate’ és a rózsaszín virágú, piros közepű ‘Little Pinky’. Enyhe illatú virágai nyártól őszig nyílnak.

A rózsameténg 15 – 20 cm nagyságú, sűrű bokrocskává fejlődik.

Viszonylag meleg, párás és virlágos helyet igényel. Nyáron bőven, télen kevesebbet öntözzük. Forró napokon érdemes vízzel permetezni. Áprilistól augusztusig kéthetente rendszeresen trágyázzuk.

Ha a hőmérséklet-, víz- és fényviszonyok megfelelőek, nem igényel különösebb gondozást. A vinka ültetése meleg helyekre is ideális.

Napimádó vinka ültetése, gondozása

Elizabeth Varga: „Nagyon szeretem, bírja a nagy meleget. Déli fekvésű erkélyen is kibírja a nyarat :)”

Dóra Kiss P: „A tűző napot szereti és a széles ládát, vagy nagy cserepet, akkor bokrosodik és pompázik.:)”

Rózsa Tari: „Az egyik kedvenc nyári virágom 😊. Minden évben veszek, mert nagyon szép dekoratív egynyári virág. Gyönyörű színekben lehet már kapni , és van futó fajtája is.”

Ildikó Baráthné Gebefügi: „Egész nyáron pompázott, sőt októberig.”

Judit Pkn: „Tavaly egy tővel teszteltem az erkélyen, szerette, úgyhogy idén azt ültettem csak. (24 tő, balkonladaba). Jól bírta a szárazságot és a meleget is.”

Michalek Judit: „Imádom. Sok féle szinben van, egyik évben olyan sötét lilát is kaptam ami már-már fekete volt. Nagyon jól bírja a napot nálunk 11-tól süt oda a nap amíg le nem megy. Folyamatosan virágzik áprilistól októberig. Rengeteg magot is hoz amiből következő évben gyönyörű példányok fejlődnek.”

Zsuzsanna Molnárné Prónai: „A tavalyi vinkáim 🤗 nagyon szereti a napot és mindig tele van virággal 😊 Én minden nap adok nekik vizet. Túl locsolni sem szabad mert akkor sárgulni kezd a levele.”

vinka ültetése

Tóthné Jutka: „Imádom! Minden évben van! Szárazságtűró, imádja a napot! Tűző napsütés a legjobb!, másnéven Szahara rózsájának is nevezik, pont ezért!”

Rein Tünde: „Nagyon szeretem, főleg a csüngő változatát. Tavalyelőtt 3 pici kis tövet ültettem a törzses virágaim alá, és augusztusra szinte túlszárnyalta őket. (Sajnos nincs közelebbi kép).

Olajosné Enikő: „Temetőbe vittem tavaly. Nagyon hálás, bírja a szárazságot. Egyet magamnak vettem cserépbe a teraszra. Napot kapott, így ott sokat locsoltam, mert a cserépben kiszáradt volna. Késő őszig ontotta a virágokat. Idén is veszek. :-)”

Gulyás Erzsébet Madarászné: „Nagyon kedves virág, késő őszig csupa virág. Nagyon szeretem. Ez a kép is késő ősszel készült. Másfélméteres ez egy kő virág tartó. És 5 tő van benne.

Erdős Lászlóné Katika: „Imádni való! Igénytelen, tele virággal! Minden évben van a kertemben!!!”

Kata Harazi: „Egy 60 cm ládába 4 tövet ültettem.”

Holl Erzsébet Böhmné: „Ez futó tápozni szoktam délelőtti nap süti.

Marta Bürger: „Nagyon iszákos, de szép.”

Rózsásmeténg szaporítása

Magvetéssel egyszerűen szaporítható, bár a magjai nagyon aprók, így a velük való bánásmód egy kicist fáradságos. Ahhoz, hogy a vinka már kora nyáron virágozzon, januárban, februárban vessük el a magokat, mert 3-4 hónapra van szükség a magvetéstől a virágzásig. A januárban elvetett magokból májusra fejlődik ki a növény.

Az elvetett magok csírázásához kb. 20 °C-os hőmérsékletű helyre van szükség. A vetéshez legalkalmasabb a tőzeg-homok keverék, de hagyományos virágföldet is használhatunk. A földre helyezett magokat takarjuk be vékony homokréteggel és tartsuk nedvesen. Májusban kiültethetjük az erkélyládába vagy a kertbe.

Vinka teleltetése

Ha van hozzá türelmünk és megfelelő helyünk, át is teleltethetjük. Késő ősszel, a virágzás után vágjuk vissza a hajtásokat 5 – 10 centiméterre, majd tegyük 15 – 18 °C-os helyiségbe, és csak keveset öntözzük. Ha túlságosan megynyúlt vagy formátlanná vált, vágjuk vissza.

Amikor tavasszal megindul a növekedés, tegyük világosabb és melegebb helyre.

Rózsásmeténg kártevői, betegségei és gyógyítása

A nyári hónapokban a növényt könnyen megtámadják a levéltevek. Megelőzésként kezeljük bodzateával, amit a bodza apróra vágott leveleit felforralva magunk is elkészíthetünk. Házi készítésű szappanos szerrel is védekezhetünk.

Ha a vinka alsó levelei megsárgulnak és leesnek, arra utal, hogy túl sok vizet kap, így a földje túl nedves. Ilyenkor tegyük melegebb helyre, és öntözzük kevesebbet.

Ha a rózsásmeténg levelei lankadnak vagy lehullanak, valószínű, túlságosan kiszáradt a föld. Ilyenkor állítsuk fél óróára langyos vízzel töltött vödörbe, hogy a föld tele tudja szívni magát vízzel. Nyáron naponta öntözzük.

Vinka felhasználása

A vinka kiválóan alkalmas a teraszon álló dézsás növények talajának beborítására. Erre a célra az alacsony növésű, majdnem kúszó „Magic Carpet mixed” fajtát vásároljuk, amely magról nagyon jól szaporítható.

Nagyon köszönöm az olvasói tanácsokat és fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük