Magvetés fortélyai – Így vesd el a virágmagokat!

A magvetés a növények szaporításának egyik leggyakoribb módja. A szobanövényeknél ritkábban alkalmazzuk, de a fűszer- és zöldségnövények, valamint kertbe és balkonra kerülő egynyári és évelő növények jelentős része szaporítható magról. A magvetés fortélyai segítenek, hogy a nyárra gyönyörű növényeid legyenek.

Magvetés fortélyai

Magvetés fortélyai

Magvetés kellékei

 • vetőmag,
 • vető- és tűzdelő föld,
 • szaporító tálca (tojástartó, tejfölös flakon, stb)
 • kis és közepes mértű cserepek,
 • fólia vagy üveglap,
 • falapocska,
 • szita a takaróföld terítéséhez,
 • finom lyukú öntözőrózsa,
 • jelzőtábla.

Magvetés folyamata

Van pár szobanövény is, aminél magvetéssel is sikerrel járhatunk. A legismertebb és legegyszerűbb a datolya vetése.

Egyes növényeket közvetlenül a helyükre is vethetjük, nem kell cserépbe vetni, tűzdelni és palántázni. A fagyérzékeny növényeknél, például a paradicsomnál azonban ez az út nem járható, azoknál a most bemutattott, kissé macarás megoldással lehetnek új növényeink.

A növényekből kinyert magokat bármikor elvethetjük, de a növények életciklusát figyelembe véve, valamint a siker érdekében érdemes tavasszal vagy nyár végén tenni. A zöldség- és fűszernövényeket, valamint a balkonnövények többségét, az egynyáriakat és az évelőket tavasszal vetjük. A kétnyári virágokat, mint például az árvácska, százszorszép, sárgaviola nyáron szaporítjuk.

Vetőmagok kiválasztása

Csak egészséges és biztos helyről származó magokkal lesz biztos a siker. Bármilyen olcsó és csábító is, nem érdemes például kínai webshopokból rendelni, mert gyakran egész mást küldenek. Az egyes vetőmagoknak különböző hőmérséklet és idő kell a kikeléshez. Vannak továbbá olyan növények, amelyek fényre csíráznak, ezeknél fontos, hogy a magok a föld tetejére kerüljenek, mert csak így tudnak kibújni. Ezeket az információkat mind megtaláljuk a megbízható helyről vásárolt magok csomagolásán. Feltüntetik továbbá azt is, hogy mikor ideális a földbe helyezni a magokat és mennyi idő után lesz alkalmas a palántázásra.

Töltsük fel az edényt földdel

A magvetéshez lapos műanyag edényt, pl. cserépalátétet, tojástartót, kis cserepeket vagy hasonlót használhatunk. A szaporítótálcának az az előnye, hogy van fedele is, így a közeg nem szárad ki és biztosítva van a páratartalom is.

Legjobb speciális palántaföldet használni, ez alacsony tápanyagtartalmú, károkozóktól és kártevőktől mentes, finom szemcsés.

Töltsük meg az edényt földdel és nyomkodással tömörítsük. A cserép pereme alatt hagyjunk 1 cm-t, hogy ne legyen gond az öntözésnél.

Vetőmag egyenletes elosztása

Az apró magvakat szórjuk ki egyenletesen, de nem túl vastagon a földre.

A nagy magokat egyesével vessük külön-külön edénybe (pl. tejfölös pohár) vagy 1-2 cm távolságra.

A fényre csírázó magokat, pl bazsalikomot, zsázsát, majorannát csupán finoman nyomjuk a talajra és legfeljebb vékonyan takarjuk földdel.

Magvetés takarása

A fényre csírázókat egyáltalán ne, vagy nagyon vékonyan takarjuk. A többi magra legalább a mag szélességével megegyező méretű földréteg kerüljön.

Beöntözés

Öntözőrózsával vagy spricceléssel nedvesítsük be a földet, ügyelve, hogy a föld és magok ne mosódjanak ki. Fontos az alapos benedvesítés, de ne áztassuk el teljesen.

Érdemes táblával jelölni, hogy hova milyen magokat vetettünk.

Tetővel, fóliával vagy üvegalappal takarjuk le, hogy a párásítás biztosítva legyen.

Csíranövények gondozása és tűzdelés

A csíranövények kibújásához 1-3 hét szükséges, addig naponta ellenőrizzük, nedves-e még a föld és ha szükséges permetezzük be.

Ha kibújtak a növények, naponta többször vegyük le a takarást, hogy szellőzhessen és folytassuk a permetezést.

Tűzdelés

Amikor már kikeltek a magoncok és a csíralevelek fölött már megjelentek a lomblevelek, jöhet a tűzdelés. Tűzdelés alatt azt értjük, hogy az erősebb növényeket egymástól 4-5 cm távolságra egy új ládába vagy külön cserepekbe ültetjük. Tűzdelő fával vagy spatulával óvatosan lazítsuk fel a földet és a gyökereket, ezután könnyen kiemelhetők a magoncok. Beültetés előtt ujjunkkal óvatosan visszacsíphetjük a túl hosszú gyökereket.

Elősegíthetjük a bokros növekedést, ha a palántákat visszacsípjük. Ha a palátáink kellően megerősödtek és megnőttek és a hőmérsékletei és egyéb körülmények is adottak, akkor átültethetjük őket a végleges helyükre.

Köszönöm a megosztásokat!
 • 27
 • 7
 •  
 •  
 • 27
 •  
 • 7
 •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük