Magvetés fortélyai – Így vesd el a virágmagokat!

A magvetés a növények szaporításának egyik leggyakoribb módja. A szobanövényeknél ritkábban alkalmazzuk, de a fűszer- és zöldségnövények, a balkonnövépnyek, valamint kertbe kerülő egynyári és évelő növények jelentős része szaporítható magról. De mikor és hogyan kell elvetni a magokat, milyen eszközökre van szükség hozzá és hogyan kell nevelni a magoncsokat és a palántákat? A magvetés fortélyait összefoglaló írásom mindezekre választ ad és segít, hogy a nyárra gyönyörű növényeid legyenek.

Magvetés fortélyai

Magvetés fortélyai

A magvetés nagyon egyszerű szaporítási mód, a balkonnövények szaporításánál is az egyik legkedveltebb módszer. A magok viszonylag gyorsan kibújnak, azonban még a palántanevelést is tartogathat némi buktatót.

Mikor vessük el a magokat?

A növényekből kinyert magokat bármikor elvethetjük, de a növények életciklusát figyelembe véve, valamint a siker érdekében érdemes tavasszal vagy nyár végén tenni. A zöldség- és fűszernövényeket, valamint a balkonnövények többségét, az egynyáriakat és az évelőket tavasszal vetjük. A kétnyári virágokat, mint például az árvácska, százszorszép, sárgaviola nyáron szaporítjuk.

A legtöbb mag előbújásához melegre van szükség. Szabadföldbe ezért a legtöbb növény csak a fagyok elmúltával, májusban vethető. Lakásban viszont már februárban is lekezdhetjük a magvetést. A növények többségét tavasszal érdemes maggal szaporítani. Így például a leandert, paradicsomot és egyéb fűszernövényeket. Az árvácska magokat azonban július végén, augusztus elején érdemes elvetni a tavaszi virágzáshoz.

Magvetés kellékei, eszközei

  • vetőmag,
  • vető- és tűzdelő föld,
  • szaporító tálca (tojástartó, tejfölös flakon, stb)
  • kis és közepes mértű cserepek,
  • fólia vagy üveglap,
  • falapocska,
  • szita a takaróföld terítéséhez,
  • finom lyukú öntözőrózsa,
  • jelzőtábla.

Magvetés folyamata

Van pár szobanövény is, aminél magvetéssel is sikerrel járhatunk. A legismertebb és legegyszerűbb a datolya vetése.

Egyes növényeket közvetlenül a helyükre is vethetjük, nem kell cserépbe vetni, tűzdelni és palántázni. A fagyérzékeny növényeknél, például a paradicsomnál azonban ez az út nem járható, azoknál a most bemutattott, kissé macarás megoldással lehetnek új növényeink.

Vetőmagok kiválasztása

Csak egészséges és biztos helyről származó magokkal lesz biztos a siker. Bármilyen olcsó és csábító is, nem érdemes például kínai webshopokból rendelni, mert gyakran egész mást küldenek. Az egyes vetőmagoknak különböző hőmérséklet és idő kell a kikeléshez. Vannak továbbá olyan növények, amelyek fényre csíráznak, ezeknél fontos, hogy a magok a föld tetejére kerüljenek, mert csak így tudnak kibújni. Ezeket az információkat mind megtaláljuk a megbízható helyről vásárolt magok csomagolásán. Feltüntetik továbbá azt is, hogy mikor ideális a földbe helyezni a magokat és mennyi idő után lesz alkalmas a palántázásra.

Töltsük fel az edényt földdel

A magvetéshez lapos műanyag edényt, pl. cserépalátétet, tojástartót, kis cserepeket vagy hasonlót használhatunk. A szaporítótálcának az az előnye, hogy van fedele is, így a közeg nem szárad ki és biztosítva van a páratartalom is.

Legjobb speciális palántaföldet használni, ez alacsony tápanyagtartalmú, károkozóktól és kártevőktől mentes, finom szemcsés.

Töltsük meg az edényt földdel és nyomkodással tömörítsük. A cserép pereme alatt hagyjunk 1 cm-t, hogy ne legyen gond az öntözésnél.

Vetőmag egyenletes elosztása

Az apró magvakat szórjuk ki egyenletesen, de nem túl vastagon a földre.

A nagy magokat egyesével vessük külön-külön edénybe (pl. tejfölös pohár) vagy 1-2 cm távolságra.

A fényre csírázó magokat, pl bazsalikomot, zsázsát, majorannát csupán finoman nyomjuk a talajra és legfeljebb vékonyan takarjuk földdel.

Magvetés takarása

A fényre csírázókat egyáltalán ne, vagy nagyon vékonyan takarjuk. A többi magra legalább a mag szélességével megegyező méretű földréteg kerüljön.

Beöntözés

Öntözőrózsával vagy spricceléssel nedvesítsük be a földet, ügyelve, hogy a föld és magok ne mosódjanak ki. Fontos az alapos benedvesítés, de ne áztassuk el teljesen.

Érdemes táblával jelölni, hogy hova milyen magokat vetettünk.

Tetővel, fóliával vagy üvegalappal takarjuk le, hogy a párásítás biztosítva legyen.

Csíranövények, magoncok gondozása és tűzdelés

A magok előbújásához érdemes 22-26 fokot biztosítani. Érdemes fóliával vagy egy üveglappal letakarni a magvetés tetejét, ami hőt és páratartalmat is biztosít.

A magok csírázása után a vetést tegyük világos helyre és csökkentsük a hőmérsékletet, hogy megelőzzük a palánták megnyúlását és palántadőlést. 

A csíranövények kibújásához 1-3 hét szükséges, addig naponta ellenőrizzük, nedves-e még a föld és ha szükséges permetezzük be.

Ha kibújtak a növények, naponta többször vegyük le a takarást, hogy szellőzhessen és folytassuk a permetezést.

Tűzdelés

Amikor már kikeltek a magoncok és a csíralevelek fölött már megjelentek a lomblevelek, jöhet a tűzdelés. Tűzdelés alatt azt értjük, hogy az erősebb növényeket egymástól 4-5 cm távolságra egy új ládába vagy külön cserepekbe ültetjük. Tűzdelő fával vagy spatulával óvatosan lazítsuk fel a földet és a gyökereket, ezután könnyen kiemelhetők a magoncok. Beültetés előtt ujjunkkal óvatosan visszacsíphetjük a túl hosszú gyökereket.

Elősegíthetjük a bokros növekedést, ha a palántákat visszacsípjük. Ha a palátáink kellően megerősödtek és megnőttek és a hőmérsékletei és egyéb körülmények is adottak, akkor átültethetjük őket a végleges helyükre.

Néhány kedvelt növény magvetése részletesen

Az alábbi képre kattintva egy-egy növény magvetéséről olvashatsz részletesen.

Lobélia

Klívia

Selyemakác

Bársányvirág, büdöske

Ciklámen szaporítása magról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük